Borkóstolási alapok - A kellékek - Avagy mikre is van szükségünk egy borkóstolás során? A részletekért katt ide:

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Borkóstolási alapok - A szükséges eszközök

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Borkóstolási alapok - A szükséges eszközök


2014/07/05

Sok minden segíthet bennünket abban, hogy kellően kulturáltan, fegyelmezetten kóstoljuk a borokat, hiszen a jó nedűk megérdemlik az odafigyelést. Lássuk hát, milyen problémák merülhetnek fel a borok szervírozása során!

Szükséges kellékek egy borkóstoláson, a poháron és a boron túl

Kezdő borszakértőként felmerülhet a kérdés bennünk, hogy mi mindenre van szükségünk ahhoz, hogy megfelelő módon tudjuk szervírozni a borokat.

 

A válasz: sok mindenre. Ezúttal azonban csak a leglényegesebbek áttekintésére törekszünk, azokra, amelyeket általánosan használnak az éttermek, vendéglátók, vagy épp a borversenyek: kapszulavágó, dugóhúzó, cseppfogó, borhőmérő, borhűtő, dekantáló, kiöntő edény, stb.

Szükséges kellékek egy borkóstoláson, a poháron és a boron túl

Ma már léteznek kifejezetten a borospalackok hűtésére szolgáló borhűtők is. Ezek nem olcsók, így, ha nem engedhetjük meg magunknak a komolyabb beruházást, akkor persze a konyhai hűtő is megteszi, csak arra kell ügyelni, hogy ne legyen a boraink mellett intenzív illatú étel (sajt, sonka, stb).

 

Felbontás után a palackokat hideg vízben áztatott terrakotta hűtőedénybe helyezhetjük, ami még egy rövid ideig megőrzi a hőmérsékletüket. Borhőmérővel nyomon is követhetjük, hogyan változik a borunk hőmérséklete.

Szükséges kellékek egy borkóstoláson, a poháron és a boron túl

Visszatehetjük bele a dugót, ami kevésbé esztétikus és jól záró. Az erre a célra gyártott spéci eszközök, dugók viszont már hatékonyabbak, néhány napig biztosan frissen tartják a bort. Sőt, a vákuumdugóval egy vákuumpumpa segítségével akár még tovább is meg tudjuk őrizni boraink aromáit.

 

Ha pedig a borral kapcsolatos benyomásainkat szeretnénk lejegyezni, akkor papír, toll (esetleg okostelefon) is a hasznunkra lehet.

Szükséges kellékek egy borkóstoláson, a poháron és a boron túl

Bizony, ha sokféle bort kóstolunk pl. borbírálatkor, akkor mindenképpen hasznos eszközök ezek is. Egy-egy kis kancsó is megfelelő, de vannak erre a célra készített praktikus edények, olyanok, mint például a képen látható is.

Szükséges kellékek egy borkóstoláson, a poháron és a boron túl

Akár egy jó dugóhúzó késével is le lehet szépen vágni. Ha van rajta tépőszalag, akkor csak egyszerűen azt kell körbe húzni. Persze vannak külön erre a célra szolgáló (például a képen középen látható) kapszulavágó eszközök is, amikkel látványosan és egyenletesen vághatjuk le a kapszula felső részét.

Szükséges kellékek egy borkóstoláson, a poháron és a boron túl

A fotón látható talán az egyik legjobb választás. Éles a kése, fogai nem túl nagyok, jól vágják a kapszulát. A spirálja nem roncsolja a dugót, teflonszerű bevonattal ellátott, így könnyebben halad a dugóban. A fémnyelű, egylépcsős dugúhúzók, sokszor belevágnak az ember kezébe és macerás a használatuk. Ennek dugóhúzónak az az előnye, hogy a kétlépcsős rugós szerkezete és bevont nyele révén könnyedén ki tudjuk bontani palackunkat.

Szükséges kellékek egy borkóstoláson, a poháron és a boron túl

Erre több megoldás is létezik. Használhatunk borfogó gyűrűt a palack nyakán, műanyag, vagy fém borkitöltőt, cseppőröket (vagy más néven dropstopokat). Ezutóbbiak olyan kis lapocskák, amiket összetekerve az üveg szájába helyezünk, majd segítségükkel cseppenés nélkül tölthetünk.

Szükséges kellékek egy borkóstoláson, a poháron és a boron túl

A dekantáló karaf egy olyan kancsó, amelyben az érlelt, nagy borokat levegőztethetjük, hogy gyorsabban kinyíljanak, illetve segítségével az idős borok palackjának alján kivált üledékektől megszabadíthatjuk.

Szükséges kellékek egy borkóstoláson, a poháron és a boron túl

Eddig még nem ejtettünk róluk szót, de persze azok nélkül nehéz lenne kulturáltan kóstolni, de mivel a poharak nagyon is befolyásolják a borokkal kapcsolatos élményeinket, ezért külön is foglalkozunk velük. Térjünk tehát vissza rájuk legközelebb!


gasztronómiaKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Előmerevítő

Az előmerevítő, másnéven vorstag egyárbocmerevítő drótkötél a hajó orrától az...

Luv oldal

 A hajó szél felöli oldala.

Stagreiter

Stagreiter - orrvitorlakapocs (=lovas)

Leegierig

Leegierig - a széltõl elforduló hajót hívjuk így

Wellness

A wellness egyfajta testi-lelki fejlődést jelent, melynek eléréséhez a különböző wellness...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.