Megnyitják az elárasztott falut

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Megint megnyitják Bözödújfalut!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Megint megnyitják Bözödújfalut!


2017/03/16

Egy gát építése miatt zárták le, most ideiglenesen megnyitják az erdélyi Bözödújfalut. Hogy mi áll ennek a hátterében? Innen megtudhatja!

Bözödújfalu megnyitása

 

A falut 1566-ban alapították, legalábbis ezekből az időkből származnak az első írásos emlékek innen. A középkorban is állt már az a templom, mely az elárasztást követően sajnos már leomlott. De miért is árasztották el? 

 

Romániában, az előző rendszerben még Ceausescu idején született arról döntés, hogy megépítik a Bözödújfalusi-víztározót. Ezt végül 1988-ban fejezték be, melynek hozományaként egy 625 méter hosszú és 28 méter széles gátat építettek ide. A falu lakosait már 3 évvel korábban megkezdték kitelepíteni. 1992-re a teljes település víz alá került, mindössze 12 ház menekült meg az elöntéstől. Ekkor érték el a végleges vízszintet.

 

Az egykori falu emlékét manapság egy márványtábla őrzi, melyre ez van rávéve: 

 

“A tó fenekén Bözödújfalu nyugszik, 180 házának volt lakói szétszórva a nagyvilágban ma is siratják. A diktatúra gonosz végrehajtói lerombolták, és elárasztották, ezzel egy egyedülálló történelmi-vallási közösséget szüntettek meg, melyben különböző nemzetiségű és felekezetű családok éltek együtt évszázadokon át, egymást tisztelve, és szeretve, példás békességben. Immár a katolikus, unitárius, görög katolikus és a székely szombatosok fohászai örökre elnémultak. Legyen e hely a vallásbéke helye és szimbóluma.”

 

Most azonban megnyitják a falut a látogatók előtt. Hogy hogyan és miért? A következő oldalon azt is megtudhatja!

Bözödújfalu megnyitása

 

A víz leengedésének nagyon prózai oka van: a tóban található az az irányító torony, melyet a gáttal kötöttek össze. Az összekötésre egy hidat építettek, melynek az elemei elkezdtek a télen belpotyogni a vízbe. Hogy a hibát kijavítsák, másodpercenként 4 köbméter vízet engednek le a tározó mellett folyó Kis-Küküllőbe.  Március elején tehát megkezdték a bözödújfalusi mesterséges tó leeresztését, ami által másfél hónap múlva újra látható lesz az egykori település víz alatti része. 

 

 

A romániai falurombolás jelképévé vált falu valószínűleg az őszig lesz teljes pompájában látható, utána visszanyerik az 1992-ben elért vízszintet. Ha teheti, mindenképpen nézze meg Ön is!

 

(Fotó: Kovács Tamás) 


érdekességekKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Trapéz

Sok jolle és tőkesúlyos hajón hazsnálnak trapézt. Trapézolás közben a mancsaft, vagy pl...

Fűke 32

Fűke 32 vitorlás hajó gyártói leírása Fűke Yacht Kft. saját fejlesztésű hajója a...

Beton

A beton egy kötőanyagból (cement, rigipsz, gipsz..), adalékanyagból (homok, sóder, kavics,...

Étterem III. kerület

Budapest III. kerületében található legjobb éttermek, melyek kiemelt szolgáltatást...

Élesedés

A szélhez viszonyított olyan irányváltoztatás, melynek során a haladási irány és a...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.