notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Megnyitják az elárasztott falut

hirdetes

Megint megnyitják Bözödújfalut!

hirdetes
<

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Egy gát építése miatt zárták le, most ideiglenesen megnyitják az erdélyi Bözödújfalut. Hogy mi áll ennek a hátterében? Innen megtudhatja!

Bözödújfalu megnyitása

 

A falut 1566-ban alapították, legalábbis ezekből az időkből származnak az első írásos emlékek innen. A középkorban is állt már az a templom, mely az elárasztást követően sajnos már leomlott. De miért is árasztották el? 

 

Romániában, az előző rendszerben még Ceausescu idején született arról döntés, hogy megépítik a Bözödújfalusi-víztározót. Ezt végül 1988-ban fejezték be, melynek hozományaként egy 625 méter hosszú és 28 méter széles gátat építettek ide. A falu lakosait már 3 évvel korábban megkezdték kitelepíteni. 1992-re a teljes település víz alá került, mindössze 12 ház menekült meg az elöntéstől. Ekkor érték el a végleges vízszintet.

 

Az egykori falu emlékét manapság egy márványtábla őrzi, melyre ez van rávéve: 

hirdetes

 

“A tó fenekén Bözödújfalu nyugszik, 180 házának volt lakói szétszórva a nagyvilágban ma is siratják. A diktatúra gonosz végrehajtói lerombolták, és elárasztották, ezzel egy egyedülálló történelmi-vallási közösséget szüntettek meg, melyben különböző nemzetiségű és felekezetű családok éltek együtt évszázadokon át, egymást tisztelve, és szeretve, példás békességben. Immár a katolikus, unitárius, görög katolikus és a székely szombatosok fohászai örökre elnémultak. Legyen e hely a vallásbéke helye és szimbóluma.”

 

Most azonban megnyitják a falut a látogatók előtt. Hogy hogyan és miért? A következő oldalon azt is megtudhatja!

Bözödújfalu megnyitása

 

A víz leengedésének nagyon prózai oka van: a tóban található az az irányító torony, melyet a gáttal kötöttek össze. Az összekötésre egy hidat építettek, melynek az elemei elkezdtek a télen belpotyogni a vízbe. Hogy a hibát kijavítsák, másodpercenként 4 köbméter vízet engednek le a tározó mellett folyó Kis-Küküllőbe.  Március elején tehát megkezdték a bözödújfalusi mesterséges tó leeresztését, ami által másfél hónap múlva újra látható lesz az egykori település víz alatti része. 

hirdetes

 

 

A romániai falurombolás jelképévé vált falu valószínűleg az őszig lesz teljes pompájában látható, utána visszanyerik az 1992-ben elért vízszintet. Ha teheti, mindenképpen nézze meg Ön is!

 

(Fotó: Kovács Tamás) 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Balatongyörök Csónakkikötő

A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a DR Zrt. csónakkikötője. Saját... Tovább

Antiallergén matrac

Vajon miért érdemes antiallergén matracot vásárolni?   Ha téged is állandó... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 132

Átlagos értékelés: 4.9

érdekességek