notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Megnyitják az elárasztott falut

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Megint megnyitják Bözödújfalut!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Megint megnyitják Bözödújfalut!


2017/03/16

Egy gát építése miatt zárták le, most ideiglenesen megnyitják az erdélyi Bözödújfalut. Hogy mi áll ennek a hátterében? Innen megtudhatja!

Bözödújfalu megnyitása

 

A falut 1566-ban alapították, legalábbis ezekből az időkből származnak az első írásos emlékek innen. A középkorban is állt már az a templom, mely az elárasztást követően sajnos már leomlott. De miért is árasztották el? 

 

Romániában, az előző rendszerben még Ceausescu idején született arról döntés, hogy megépítik a Bözödújfalusi-víztározót. Ezt végül 1988-ban fejezték be, melynek hozományaként egy 625 méter hosszú és 28 méter széles gátat építettek ide. A falu lakosait már 3 évvel korábban megkezdték kitelepíteni. 1992-re a teljes település víz alá került, mindössze 12 ház menekült meg az elöntéstől. Ekkor érték el a végleges vízszintet.

 

Az egykori falu emlékét manapság egy márványtábla őrzi, melyre ez van rávéve: 

 

“A tó fenekén Bözödújfalu nyugszik, 180 házának volt lakói szétszórva a nagyvilágban ma is siratják. A diktatúra gonosz végrehajtói lerombolták, és elárasztották, ezzel egy egyedülálló történelmi-vallási közösséget szüntettek meg, melyben különböző nemzetiségű és felekezetű családok éltek együtt évszázadokon át, egymást tisztelve, és szeretve, példás békességben. Immár a katolikus, unitárius, görög katolikus és a székely szombatosok fohászai örökre elnémultak. Legyen e hely a vallásbéke helye és szimbóluma.”

 

Most azonban megnyitják a falut a látogatók előtt. Hogy hogyan és miért? A következő oldalon azt is megtudhatja!

Bözödújfalu megnyitása

 

A víz leengedésének nagyon prózai oka van: a tóban található az az irányító torony, melyet a gáttal kötöttek össze. Az összekötésre egy hidat építettek, melynek az elemei elkezdtek a télen belpotyogni a vízbe. Hogy a hibát kijavítsák, másodpercenként 4 köbméter vízet engednek le a tározó mellett folyó Kis-Küküllőbe.  Március elején tehát megkezdték a bözödújfalusi mesterséges tó leeresztését, ami által másfél hónap múlva újra látható lesz az egykori település víz alatti része. 

 

 

A romániai falurombolás jelképévé vált falu valószínűleg az őszig lesz teljes pompájában látható, utána visszanyerik az 1992-ben elért vízszintet. Ha teheti, mindenképpen nézze meg Ön is!

 

(Fotó: Kovács Tamás) 


érdekességekKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Halzolás, perdülés

A hajó irányváltoztatása elfele a széltől, melynek során a hajó iránya – farával a...

Amerika Kupa

Amerika Kupa 2010 mondd el te is a véleményed itt!   Az Amerika Kupáról Az...

Különleges vacsorahelyszín Budapest

Különleges vacsorahelyszínt keres Budapesten? A Salon Étterem a legjobb választás! Minőségi...

360

360o büntetésnek nevezzük azt, amikor egy hajó valamilyen szabálytalanságot követ el és...

Videoton Yacht Club, Balatonalmádi

A Balaton keleti medencéjének északi partján található a Videoton Yacht Club ...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!