Megnyitják az elárasztott falut

hirdetes

Megint megnyitják Bözödújfalut!

hirdetes
<

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Egy gát építése miatt zárták le, most ideiglenesen megnyitják az erdélyi Bözödújfalut. Hogy mi áll ennek a hátterében? Innen megtudhatja!

Bözödújfalu megnyitása

 

A falut 1566-ban alapították, legalábbis ezekből az időkből származnak az első írásos emlékek innen. A középkorban is állt már az a templom, mely az elárasztást követően sajnos már leomlott. De miért is árasztották el? 

 

Romániában, az előző rendszerben még Ceausescu idején született arról döntés, hogy megépítik a Bözödújfalusi-víztározót. Ezt végül 1988-ban fejezték be, melynek hozományaként egy 625 méter hosszú és 28 méter széles gátat építettek ide. A falu lakosait már 3 évvel korábban megkezdték kitelepíteni. 1992-re a teljes település víz alá került, mindössze 12 ház menekült meg az elöntéstől. Ekkor érték el a végleges vízszintet.

hirdetes

 

Az egykori falu emlékét manapság egy márványtábla őrzi, melyre ez van rávéve: 

 

“A tó fenekén Bözödújfalu nyugszik, 180 házának volt lakói szétszórva a nagyvilágban ma is siratják. A diktatúra gonosz végrehajtói lerombolták, és elárasztották, ezzel egy egyedülálló történelmi-vallási közösséget szüntettek meg, melyben különböző nemzetiségű és felekezetű családok éltek együtt évszázadokon át, egymást tisztelve, és szeretve, példás békességben. Immár a katolikus, unitárius, görög katolikus és a székely szombatosok fohászai örökre elnémultak. Legyen e hely a vallásbéke helye és szimbóluma.”

hirdetes

 

Most azonban megnyitják a falut a látogatók előtt. Hogy hogyan és miért? A következő oldalon azt is megtudhatja!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
érdekességek
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb vitorlázással kapcsolatos hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.