notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Brazília: 2014

hirdetes

Brazília: 2014

Tóth Pál
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Két részes cikksorozatunk első állomásán bemutatjuk, hogy hogyan is állnak a közelgő futball világbajnokság legfontosabb résztvevői: a stadionok. Nem mindenhol rózsás a helyzet, de ismerve a közeget, nem lehet hiba a rendezés körül. Nézzük tehát, először az északi helyszíneket!

Belo Horizonte

 

 

 

 

 

 

Nézze meg a stadionokat és az információkat tartalmazó galériát:

hirdetes

 

 

 

 

Belo Horizonte

Két részes cikksorozatunk első állomásán bemutatjuk, hogy hogyan is állnak a közelgő futball világbajnokság legfontosabb résztvevői: a stadionok. Nem mindenhol rózsás a helyzet, de ismerve a közeget, nem lehet hiba a rendezés körül. Nézzük tehát, először az északi helyszíneket, amelyek a 12 helyszín felét teszik ki.

Minden stadionhoz kettő kép tartozik. Az első képen a terveket mutatjuk meg, míg a másodikon a jelenlegi állapot kerül bemutatásra és mindiegyik 2-es számmal lesz ellátva.

 

Belo HorizonteBelo HorizonteBelo Horizonte

Brazíliában nem ritka, hogy egy stadiont 2 csapat is használ, itt pont ez a helyzet. Ez egy nem teljesen új, hanem egy felújított pálya, amely mára 100%-os készültségben van. Egyszerre 50 000 néző kényelmét szolgálja majdan nyáron ez az 5 csillagos FIFA stadion. Volt már benne futballmeccs és mint a képen látható telt házas buli is. A környék feljavítása érdekében a stadion melletti parkot is szándékoznak rendbe hozni (fásítani) a vb kezdetéig.

 

Belo Horizonte

Ha az előző helyszínre azt írtam, hogy sablonos, akkor ez ide nem igaz. Egyedi tetőmegoldással rendelkezik az építmény, amely szinte közvetlenül az óceán partján került felépítésre. Mint általában a keleti parti létesítmények ez is készen van, az előzetes bejárás során ugyan meg kellett egy kicsit sürgetni a rendezőket, de végül körülbelül 2 hónapja megnyitotta kapuit ez a 45 ezres létesítmény. A környezetet is rehabilitálják folyamatosan, itt biztosan nem lesz probléma.

Belo Horizonte

Brazília észak-nyugati részén van a település. Ezen stadion is 2 csapat foglya használni a vb után. Ahhoz képest, hogy mennyire messze van a világbajnokság központi eseményeitől, és hogy csak azért van itt is helyszín bevallottan, mert ha már a brazil adófizetők mindegyikére terhet rak az esemény, akkor azt mindenki élvezhesse, szóval ahhoz képest itt minden csodálatos. Teljesen kész ez a 46 000 fős pálya, a környék csodálatosan rendezett. Egyetlen baja van a résztvevőknek a helyszínnel, az pedig az időjárás. Itt az átlagos brazil télhez képest, sokkal több esőre és nehéz párás levegőre lehet majd számítani, melyet éjszaka még a hideg is fog kísérni.

Belo Horizonte

A tipikus európai stadion, tipikusan észak amerikai elhelyezéssel. Hogy mire is gondolok? Nos ez a 46 261 fős teljesen új építésű stadion tervezésekor első számú szempontnak tűnik a VIP páholyok beillesztése, ami végig a stadionban körbeér, egy egész emeletet kisajátítva magának. Teljesen felépült, a környezete is tiszta, ápolt. Amerikai viszont abból a szempontból, hogy messze a várostól húzták fel, hatalmas parkolóval körbevéve. A brazil szokásoktól eltérően a kivezető infrastruktúra is kész van, így elmondható, hogy itt se lesz probléma.

Belo HorizonteBelo Horizonte

Ha nem kellett volna 12 stadion a foci vb-re, aligha került volna ez a város is a rendezők közé. A térség nem annyira fejlett, mint a keleti parti nagy városok esetében (Rio, Sao Paolo) és ez bizony a stadion esetében is látszik. Nincs még teljesen felszékezve a stadion, a környék abszolút rendezetlen, a pálya csak a napokban készül el, a kapuk is csak most kerültek a helyükre például. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség normái szerint már régen kész kellett volna lennie ennek a 42 500 fős stadionnak, ami a mai napig olyan 90 %-os készültséget ért el.

Belo HorizonteBelo HorizonteBelo Horizonte

Szintén északon, de már közvetlenül a keleti parton van. Maga a stadion követi a mostanában diktált világtrendeket, amely szerint szinte bárhol fel lehetne építeni, és nem lehetne megmondani, hogy mely országban is található. Van a vb-nek teljesen egyedi építésű stadionja-nos nem ez az… Ebben a 67 000 fős stadionban a csoportmeccseken kívül játszanak majd nyolcad és negyeddöntőket is, a vb után pedig 3 csapat fogja bajnoki meccseit itt játszani. Maga a stadion készen van, még egy jókora parkosítás vár az építészekre.

Belo Horizonte

Forrás: fotók: skyscrpaercity.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 116

Átlagos értékelés: 4.7