Íme, a leghíresebb, leggyönyrűbb gyémántok, brilliánsok és évtizedekre vagy akár évszázadokra visszanyúló történetük:

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Briliánsok története - 1.rész

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Briliánsok története - 1.rész


2013/06/25

Íme, a leghíresebb, leggyönyrűbb gyémántok, brilliánsok és évtizedekre vagy akár évszázadokra visszanyúló történetük:

Íme, a leghíresebb, leggyönyrűbb gyémántok, brilliánsok és évtizedekre vagy akár évszázadokra visszanyúló történetük:

 

 

 

1. Golden Jubilee gyémánt – Tűz-rózsa


A Golden Jubilee diamond - 545,67 karát (eredeti 755 karát) - aranysárga-barna párna alakú briliáns.
Dél-Afrikában, a De Beers bányában találták a munkások 1985-ben. Gabi Tolkowsky lengyel származású ékszerész tervezte a csiszolását, és ő nevezte el "Tűz-rózsa" néven. A csiszolása évekig tartott, míg 1990-ben készen lett a gyönyörű kő. Thai üzletemberek vásárolták meg, és ajándékozták Bhummibol Thaiföld királynak, a trónra kerülésének 50. évfordulójára 1997-ben. Érdekes, hogy a király, mint citrint mutatta be a népének, ugyanis meglehetősen nehéz gazdasági helyzetben volt (van) az országa, és nem akart az ellenségeinek alapot adni azzal, hogy egy ilyen drága ékszert vásárolnak.

 

Briliánsok története


2. Millenium star gyémánt


A Millenium star diamond - 203,04 karát - a világ jelenlegi 2. legnagyobb D fokozatú (színtelen, zárványmentes) csiszolt gyémántja. 1990-ben a Kongói Demokratikus Köztársaság (akkor még Zaire) Mbuji-May-i körzetében találták, az eredetileg 777 karátos gyémántot. A De Beers vásárolta meg, és megbízta a híres Nir Lavnatot és a Steinmetz Diamond Group-ot, hogy csiszolják meg. A szakértők 3 évi munkájába telt, amíg egy gyönyörű, hibátlan, körte formájú briliánst csiszoltak belőle. Ünnepélyes keretek között mutatták be, ahol Sophie Marceau francia színésznő volt a gyémánt "arca".

 

Briliánsok története


3. Marie Antoinette Blue gyémánt


A Marie Antoinette Blue Diamond - 5,46 karát - egy szürkéskék, szív alakú briliáns, egy gyűrűbe foglalva. Amikor Marie Antoinette Franciaországba érkezett, akkor már nála volt ez a hatalmas és szép drágakő. Mivel a magántulajdonát képezte, így nem került be a francia koronázási ékszerek közé. Amikor azokat ellopták a francia forradalom idején 1792-ben, ez a gyémánt nem volt a lopott tárgyak között. Marie Antoinette egy lengyel származású bizalmasán keresztül ezzel akart fizetni azért, hogy megváltsa az életét, de ez nem sikerült neki, mint tudjuk lefejezték a forradalmárok. A kék kő viszont Lengyelországba került, ma
jd 1967-ben elárverezték, és egy európai üzletember magántulajdonába került.

 

Briliánsok története

 

4. A Darya-ye Noor - 182 karát

 

Színtelen, rózsaszínes árnyalatú briliáns, amely színében egyedülállóan ritka a gyémántok között. Az indiai Golconda tartomány egyik bányájából származik.
Eredetileg az indiai mogul császárok birtokolták, majd 1739-ben a perzsa Nader sah támadásainak eredményeként, amelyet a határvidéken hajtott végre, több más kinccsel együtt elrabolták, és Perzsiába (Iránba) vitték. A dinasztiák egymást követően örökölték a csodaszép gyémántot, amelyet karszalagdísznek, kalapdísznek tűztek fel. Jelenleg az iráni kincstárban őrzik.

 

Briliánsok története


5. Centenary diamond


A Centenary diamondot a Dél-Afrikában működő De Beers bányatársaság Premier bányájában találták 1986. július 17-én. A nyers gyémánt 599 karátos volt, és láthatóan tisztának tűnt. Sokáig titokban tartották a felfedezését, és mindenki, aki kapcsolatba került vele, esküt kellett tennie, hogy a titok meg is maradjon. A vizsgálatok alapján igazolódott, hogy egy D-színű (színtelen, víztiszta), hibátlan gyémántot találtak. A bemutatását a vállalat fennállásának 100. évfordulójára időzítették, ahol az elnök ünnepélyesen nevezte el a gyémántot "Centenary Diamond" névre. Ez után következett a gyémánt csiszolása, amelyet a világhírű gyémántcsiszoló, a lengyel Gabi Tolkowsky és csapata végezte el háromévi munkával 1988 és 1991 között.
Az eredmény egy tökéletes szimmetriát mutató, 273,85 karátos, D-színű, hibátlan, szív formájúra módosított rombusz alakú gyönyörűség lett. Méretei 50,50 x 39,90 x 24,55 mm. Ezzel a világ legnagyobb hibátlan csiszolt gyémántja, illetve a 3. legnagyobb D-színű, ha minden szempontot is figyelembe veszünk.

 

Briliánsok története

 

 

 Csermák János
 Befektetési Szakértő
 www.diamondmatrix.hk

 Kérdésed van? Tedd fel szakértőnknek: Online Tanácsadás

 Keress minket Facebookon is: Diamond Matrix

 

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Exkluzív esküvőhelyszín Budapesten

Exkluzív esküvőhelyszín Budapesten, patinás környezetben, a múlt század emlékeivel, és...

Negatív csapás

 Cirkálásnál a céltól távolodó, de magasságot gyûjtõ szakasz.

gyógyszerkiadó

gyógyszerkiadó szakasszisztens tanfolyam

Groupama 3

Groupama 3 vitorlás hajó bemutatása A Groupama 3 maxi trimarán 2004 decemberében...

Látszólagos szél

Mozgó hajón a valódi szelet a menetszelünk élesebbé teszi, mozgó hajóra mindig a...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.