notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Íme, a leghíresebb, leggyönyrűbb gyémántok, brilliánsok és évtizedekre vagy akár évszázadokra visszanyúló történetük:

hirdetes

Briliánsok története - 1.rész

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Íme, a leghíresebb, leggyönyrűbb gyémántok, brilliánsok és évtizedekre vagy akár évszázadokra visszanyúló történetük:

Íme, a leghíresebb, leggyönyrűbb gyémántok, brilliánsok és évtizedekre vagy akár évszázadokra visszanyúló történetük:

 

 

 

1. Golden Jubilee gyémánt – Tűz-rózsa


A Golden Jubilee diamond - 545,67 karát (eredeti 755 karát) - aranysárga-barna párna alakú briliáns.
Dél-Afrikában, a De Beers bányában találták a munkások 1985-ben. Gabi Tolkowsky lengyel származású ékszerész tervezte a csiszolását, és ő nevezte el "Tűz-rózsa" néven. A csiszolása évekig tartott, míg 1990-ben készen lett a gyönyörű kő. Thai üzletemberek vásárolták meg, és ajándékozták Bhummibol Thaiföld királynak, a trónra kerülésének 50. évfordulójára 1997-ben. Érdekes, hogy a király, mint citrint mutatta be a népének, ugyanis meglehetősen nehéz gazdasági helyzetben volt (van) az országa, és nem akart az ellenségeinek alapot adni azzal, hogy egy ilyen drága ékszert vásárolnak.

 

Briliánsok története


2. Millenium star gyémánt


A Millenium star diamond - 203,04 karát - a világ jelenlegi 2. legnagyobb D fokozatú (színtelen, zárványmentes) csiszolt gyémántja. 1990-ben a Kongói Demokratikus Köztársaság (akkor még Zaire) Mbuji-May-i körzetében találták, az eredetileg 777 karátos gyémántot. A De Beers vásárolta meg, és megbízta a híres Nir Lavnatot és a Steinmetz Diamond Group-ot, hogy csiszolják meg. A szakértők 3 évi munkájába telt, amíg egy gyönyörű, hibátlan, körte formájú briliánst csiszoltak belőle. Ünnepélyes keretek között mutatták be, ahol Sophie Marceau francia színésznő volt a gyémánt "arca".

hirdetes

 

Briliánsok története


3. Marie Antoinette Blue gyémánt


A Marie Antoinette Blue Diamond - 5,46 karát - egy szürkéskék, szív alakú briliáns, egy gyűrűbe foglalva. Amikor Marie Antoinette Franciaországba érkezett, akkor már nála volt ez a hatalmas és szép drágakő. Mivel a magántulajdonát képezte, így nem került be a francia koronázási ékszerek közé. Amikor azokat ellopták a francia forradalom idején 1792-ben, ez a gyémánt nem volt a lopott tárgyak között. Marie Antoinette egy lengyel származású bizalmasán keresztül ezzel akart fizetni azért, hogy megváltsa az életét, de ez nem sikerült neki, mint tudjuk lefejezték a forradalmárok. A kék kő viszont Lengyelországba került, ma
jd 1967-ben elárverezték, és egy európai üzletember magántulajdonába került.

 

Briliánsok története

 

4. A Darya-ye Noor - 182 karát

 

Színtelen, rózsaszínes árnyalatú briliáns, amely színében egyedülállóan ritka a gyémántok között. Az indiai Golconda tartomány egyik bányájából származik.
Eredetileg az indiai mogul császárok birtokolták, majd 1739-ben a perzsa Nader sah támadásainak eredményeként, amelyet a határvidéken hajtott végre, több más kinccsel együtt elrabolták, és Perzsiába (Iránba) vitték. A dinasztiák egymást követően örökölték a csodaszép gyémántot, amelyet karszalagdísznek, kalapdísznek tűztek fel. Jelenleg az iráni kincstárban őrzik.

 

Briliánsok története


5. Centenary diamond


A Centenary diamondot a Dél-Afrikában működő De Beers bányatársaság Premier bányájában találták 1986. július 17-én. A nyers gyémánt 599 karátos volt, és láthatóan tisztának tűnt. Sokáig titokban tartották a felfedezését, és mindenki, aki kapcsolatba került vele, esküt kellett tennie, hogy a titok meg is maradjon. A vizsgálatok alapján igazolódott, hogy egy D-színű (színtelen, víztiszta), hibátlan gyémántot találtak. A bemutatását a vállalat fennállásának 100. évfordulójára időzítették, ahol az elnök ünnepélyesen nevezte el a gyémántot "Centenary Diamond" névre. Ez után következett a gyémánt csiszolása, amelyet a világhírű gyémántcsiszoló, a lengyel Gabi Tolkowsky és csapata végezte el háromévi munkával 1988 és 1991 között.

hirdetes
Az eredmény egy tökéletes szimmetriát mutató, 273,85 karátos, D-színű, hibátlan, szív formájúra módosított rombusz alakú gyönyörűség lett. Méretei 50,50 x 39,90 x 24,55 mm. Ezzel a világ legnagyobb hibátlan csiszolt gyémántja, illetve a 3. legnagyobb D-színű, ha minden szempontot is figyelembe veszünk.

 

Briliánsok története

 

 

 Csermák János
 Befektetési Szakértő
 www.diamondmatrix.hk

 Kérdésed van? Tedd fel szakértőnknek: Online Tanácsadás

 Keress minket Facebookon is: Diamond Matrix

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 135

Átlagos értékelés: 4.8