Íme, a leghíresebb, leggyönyrűbb gyémántok, brilliánsok és évtizedekre vagy akár évszázadokra visszanyúló történetük:

hirdetes

Briliánsok története - 1.rész

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Íme, a leghíresebb, leggyönyrűbb gyémántok, brilliánsok és évtizedekre vagy akár évszázadokra visszanyúló történetük:

Íme, a leghíresebb, leggyönyrűbb gyémántok, brilliánsok és évtizedekre vagy akár évszázadokra visszanyúló történetük:

 

 

 

1. Golden Jubilee gyémánt – Tűz-rózsa


A Golden Jubilee diamond - 545,67 karát (eredeti 755 karát) - aranysárga-barna párna alakú briliáns.
Dél-Afrikában, a De Beers bányában találták a munkások 1985-ben. Gabi Tolkowsky lengyel származású ékszerész tervezte a csiszolását, és ő nevezte el "Tűz-rózsa" néven. A csiszolása évekig tartott, míg 1990-ben készen lett a gyönyörű kő. Thai üzletemberek vásárolták meg, és ajándékozták Bhummibol Thaiföld királynak, a trónra kerülésének 50. évfordulójára 1997-ben. Érdekes, hogy a király, mint citrint mutatta be a népének, ugyanis meglehetősen nehéz gazdasági helyzetben volt (van) az országa, és nem akart az ellenségeinek alapot adni azzal, hogy egy ilyen drága ékszert vásárolnak.

 

Briliánsok története


2. Millenium star gyémánt


A Millenium star diamond - 203,04 karát - a világ jelenlegi 2. legnagyobb D fokozatú (színtelen, zárványmentes) csiszolt gyémántja. 1990-ben a Kongói Demokratikus Köztársaság (akkor még Zaire) Mbuji-May-i körzetében találták, az eredetileg 777 karátos gyémántot. A De Beers vásárolta meg, és megbízta a híres Nir Lavnatot és a Steinmetz Diamond Group-ot, hogy csiszolják meg. A szakértők 3 évi munkájába telt, amíg egy gyönyörű, hibátlan, körte formájú briliánst csiszoltak belőle. Ünnepélyes keretek között mutatták be, ahol Sophie Marceau francia színésznő volt a gyémánt "arca".

hirdetes

 

Briliánsok története


3. Marie Antoinette Blue gyémánt


A Marie Antoinette Blue Diamond - 5,46 karát - egy szürkéskék, szív alakú briliáns, egy gyűrűbe foglalva. Amikor Marie Antoinette Franciaországba érkezett, akkor már nála volt ez a hatalmas és szép drágakő. Mivel a magántulajdonát képezte, így nem került be a francia koronázási ékszerek közé. Amikor azokat ellopták a francia forradalom idején 1792-ben, ez a gyémánt nem volt a lopott tárgyak között. Marie Antoinette egy lengyel származású bizalmasán keresztül ezzel akart fizetni azért, hogy megváltsa az életét, de ez nem sikerült neki, mint tudjuk lefejezték a forradalmárok. A kék kő viszont Lengyelországba került, ma
jd 1967-ben elárverezték, és egy európai üzletember magántulajdonába került.

 

Briliánsok története

 

4. A Darya-ye Noor - 182 karát

 

Színtelen, rózsaszínes árnyalatú briliáns, amely színében egyedülállóan ritka a gyémántok között. Az indiai Golconda tartomány egyik bányájából származik.
Eredetileg az indiai mogul császárok birtokolták, majd 1739-ben a perzsa Nader sah támadásainak eredményeként, amelyet a határvidéken hajtott végre, több más kinccsel együtt elrabolták, és Perzsiába (Iránba) vitték. A dinasztiák egymást követően örökölték a csodaszép gyémántot, amelyet karszalagdísznek, kalapdísznek tűztek fel. Jelenleg az iráni kincstárban őrzik.

 

Briliánsok története


5. Centenary diamond


A Centenary diamondot a Dél-Afrikában működő De Beers bányatársaság Premier bányájában találták 1986. július 17-én. A nyers gyémánt 599 karátos volt, és láthatóan tisztának tűnt. Sokáig titokban tartották a felfedezését, és mindenki, aki kapcsolatba került vele, esküt kellett tennie, hogy a titok meg is maradjon. A vizsgálatok alapján igazolódott, hogy egy D-színű (színtelen, víztiszta), hibátlan gyémántot találtak. A bemutatását a vállalat fennállásának 100. évfordulójára időzítették, ahol az elnök ünnepélyesen nevezte el a gyémántot "Centenary Diamond" névre. Ez után következett a gyémánt csiszolása, amelyet a világhírű gyémántcsiszoló, a lengyel Gabi Tolkowsky és csapata végezte el háromévi munkával 1988 és 1991 között.

hirdetes
Az eredmény egy tökéletes szimmetriát mutató, 273,85 karátos, D-színű, hibátlan, szív formájúra módosított rombusz alakú gyönyörűség lett. Méretei 50,50 x 39,90 x 24,55 mm. Ezzel a világ legnagyobb hibátlan csiszolt gyémántja, illetve a 3. legnagyobb D-színű, ha minden szempontot is figyelembe veszünk.

 

Briliánsok története

 

 

 Csermák János
 Befektetési Szakértő
 www.diamondmatrix.hk

 Kérdésed van? Tedd fel szakértőnknek: Online Tanácsadás

 Keress minket Facebookon is: Diamond Matrix

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Vidéki rendezvényhelyszín

Egy vidéki rendezvényhelyszín remek otthont adhat egy esküvő, egy üzleti rendezvény vagy... Tovább

Salona 40

Salona 40 vitorlás hajó bemutatása A Salona 40 a második vitorlás hajó a Salona... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 135

Átlagos értékelés: 4.8