notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Íme, a leghíresebb, leggyönyrűbb gyémántok, brilliánsok és évtizedekre vagy akár évszázadokra visszanyúló történetük:

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Briliánsok története - 1.rész

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Briliánsok története - 1.rész


2013/06/25

Íme, a leghíresebb, leggyönyrűbb gyémántok, brilliánsok és évtizedekre vagy akár évszázadokra visszanyúló történetük:

Íme, a leghíresebb, leggyönyrűbb gyémántok, brilliánsok és évtizedekre vagy akár évszázadokra visszanyúló történetük:

 

  

1. Golden Jubilee gyémánt – Tűz-rózsa


A Golden Jubilee diamond - 545,67 karát (eredeti 755 karát) - aranysárga-barna párna alakú briliáns.
Dél-Afrikában, a De Beers bányában találták a munkások 1985-ben. Gabi Tolkowsky lengyel származású ékszerész tervezte a csiszolását, és ő nevezte el "Tűz-rózsa" néven. A csiszolása évekig tartott, míg 1990-ben készen lett a gyönyörű kő. Thai üzletemberek vásárolták meg, és ajándékozták Bhummibol Thaiföld királynak, a trónra kerülésének 50. évfordulójára 1997-ben. Érdekes, hogy a király, mint citrint mutatta be a népének, ugyanis meglehetősen nehéz gazdasági helyzetben volt (van) az országa, és nem akart az ellenségeinek alapot adni azzal, hogy egy ilyen drága ékszert vásárolnak.

 

Briliánsok története


2. Millenium star gyémánt


A Millenium star diamond - 203,04 karát - a világ jelenlegi 2. legnagyobb D fokozatú (színtelen, zárványmentes) csiszolt gyémántja. 1990-ben a Kongói Demokratikus Köztársaság (akkor még Zaire) Mbuji-May-i körzetében találták, az eredetileg 777 karátos gyémántot. A De Beers vásárolta meg, és megbízta a híres Nir Lavnatot és a Steinmetz Diamond Group-ot, hogy csiszolják meg. A szakértők 3 évi munkájába telt, amíg egy gyönyörű, hibátlan, körte formájú briliánst csiszoltak belőle. Ünnepélyes keretek között mutatták be, ahol Sophie Marceau francia színésznő volt a gyémánt "arca".

 

Briliánsok története


3. Marie Antoinette Blue gyémánt


A Marie Antoinette Blue Diamond - 5,46 karát - egy szürkéskék, szív alakú briliáns, egy gyűrűbe foglalva. Amikor Marie Antoinette Franciaországba érkezett, akkor már nála volt ez a hatalmas és szép drágakő. Mivel a magántulajdonát képezte, így nem került be a francia koronázási ékszerek közé. Amikor azokat ellopták a francia forradalom idején 1792-ben, ez a gyémánt nem volt a lopott tárgyak között. Marie Antoinette egy lengyel származású bizalmasán keresztül ezzel akart fizetni azért, hogy megváltsa az életét, de ez nem sikerült neki, mint tudjuk lefejezték a forradalmárok. A kék kő viszont Lengyelországba került, ma
jd 1967-ben elárverezték, és egy európai üzletember magántulajdonába került.

 

Briliánsok története

 

4. A Darya-ye Noor - 182 karát

 

Színtelen, rózsaszínes árnyalatú briliáns, amely színében egyedülállóan ritka a gyémántok között. Az indiai Golconda tartomány egyik bányájából származik.
Eredetileg az indiai mogul császárok birtokolták, majd 1739-ben a perzsa Nader sah támadásainak eredményeként, amelyet a határvidéken hajtott végre, több más kinccsel együtt elrabolták, és Perzsiába (Iránba) vitték. A dinasztiák egymást követően örökölték a csodaszép gyémántot, amelyet karszalagdísznek, kalapdísznek tűztek fel. Jelenleg az iráni kincstárban őrzik.

 

Briliánsok története


5. Centenary diamond


A Centenary diamondot a Dél-Afrikában működő De Beers bányatársaság Premier bányájában találták 1986. július 17-én. A nyers gyémánt 599 karátos volt, és láthatóan tisztának tűnt. Sokáig titokban tartották a felfedezését, és mindenki, aki kapcsolatba került vele, esküt kellett tennie, hogy a titok meg is maradjon. A vizsgálatok alapján igazolódott, hogy egy D-színű (színtelen, víztiszta), hibátlan gyémántot találtak. A bemutatását a vállalat fennállásának 100. évfordulójára időzítették, ahol az elnök ünnepélyesen nevezte el a gyémántot "Centenary Diamond" névre. Ez után következett a gyémánt csiszolása, amelyet a világhírű gyémántcsiszoló, a lengyel Gabi Tolkowsky és csapata végezte el háromévi munkával 1988 és 1991 között.
Az eredmény egy tökéletes szimmetriát mutató, 273,85 karátos, D-színű, hibátlan, szív formájúra módosított rombusz alakú gyönyörűség lett. Méretei 50,50 x 39,90 x 24,55 mm. Ezzel a világ legnagyobb hibátlan csiszolt gyémántja, illetve a 3. legnagyobb D-színű, ha minden szempontot is figyelembe veszünk.

 

Briliánsok története

 

 

 Csermák János
 Befektetési Szakértő
 www.diamondmatrix.hk

 Kérdésed van? Tedd fel szakértőnknek: Online Tanácsadás

 Keress minket Facebookon is: Diamond Matrix

 Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Bum

A bum meghatározását lásd a nagyvitorlarúd szótárszónál.

Anticiklon

Az anticiklon egy légköri képződmény, melynek középpontjában magas nyomás uralkodik, és...

Trimarán

Trimarán - háromtestü hajó, a középsõ test mindig hosszabb a ké

Yacht v. Jacht

Yacht v. Jacht: nagyobb méretû (luxus) túrahajó

Buddy Melges

Buddy Melges vitorlázó életrajz Buddy Melges a világ egyik legsikeresebb verseny...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!