Ismerd meg hazánk legelső nemzeti parkját te is!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Országunk első nemzeti parkja, a Bükki Nemzeti Park

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Országunk első nemzeti parkja, a Bükki Nemzeti Park


2016/03/29

Hazánk szerencsére számos természetvédelmi tájban és nemzeti parkban is bővelkedik, ám ezek között is vannak kiemelkedőek, és most a Bükki Nemzeti Parkot ismerheted meg közelebbről.
 

Hazánk első nemzeti parkja, a Bükki Nemzeti Park!

A Bükk-vidék, mely az Északi-középhegységben található, igen színes földtörténeti múlttal rendelkezik, és a Bükki Nemzeti Parkra is itt bukkanhatunk rá, mely elsőként lett alapítva hazánkban.
 
 
Nagy része tengeri leülepedett kőzetek maradványa, mely főként mészkőből és dolomitból áll. A fennsíkot nagyon meredek sziklaszirtek ölelik át, melyek közül a Bél, a Pes, és a Vörös-kő a kiemelendő, s ezekről lenyűgöző panoráma nyílik számunkra a hegység lábára.
 
 
Magának a Bükk-vidéknek a sajátossága a rengeteg karsztforrás, és az azok vizeiből kiváló mésztufa képződmények.
A nemzeti park területén több, mint 1100 barlangot ismerünk már, és ezekből 45 mára fokozottan védett. Itt bukkanhatunk rá hazánk legmélyebb barlangjára is a maga 275 méteres mélységig nyúló Bányászra.
 
 
 
 
 
Szót és jelentőséget érdemlő barlangjai még a Lillafüreden lévő Anna, valamint István-barlang, a miskoltapolcai Tavasbarlang és a Balla, melyet szabadon megtekinthetünk.
 
 
Az itt fellehető források és patakok bővízűek, legfőbb nevezetesség pedig a Szalajka-patak 17 méterre aláhulló Fátyol-vízesése.
 
 
A Bükki Nemzeti Park 95%-ban erdőkből áll, legelterjedtebbek itt a cseres-tölgyesek, melyeket hatszáz méteres magasság után már a hegyvidéki bükkösök váltanak fel.
 
 
Növényvilága sem elhanyagolandó, hiszen számos ritka és fokozottan védett növényfaj él itt, melyekbe a sárga ibolya, az északi sárkányfű, a moldvai sisakvirág és a tüzes liliom is beletartozik.
 
 
A bükkösökről is szót kell említeni, hiszen nem egy jégkorszakból fennmaradt ritkaságnak szolgálnak otthonául, és ezek mind-mind nagyon őrzöttek, akárcsak maga a bükkös.
Hazánk első nemzeti parkja, a Bükki Nemzeti Park!
Állatvilágának legkiemelkedőbb tagja a szerecsenboglárka nevet viselő rovarfaj, de nem szabad kihagyni a havasi tűzilepkét, a havasi cincért, a gyepi békát, hegyi billegetőt és az uhu baglyot sem.
 

Emlősben sincs hiány, hiszen a hiúz már több, mint tíz éve él itt, és állandó lakójává vált a bükkösöknek.
A száraz vidékeken bukkanhatunk rá a pannongyíkokra, de a leglátványosabbak a meleg övezetből a lepkék, melyek picik ugyan, de értékük annál nagyobb.
 

Számos világszintű ritkaság van az állatok között is, és ezek közül a bükk-vidéki barlangokban élnek a hoszúszárnyú denevérek, melyek a barlangban élnek, szaporodnak és telelnek.
 
 
 
A nemzeti park környező településein számos látnivaló is van, ezek közül ki is emelünk párat:
 
 
Lillafüred:

Itt található az István-barlang, az Anna-mésztufabarlang, és a Lillafüredi Állami Erdei Vasút, mely tökéletes családi program lehet.
 
 
 
Szilvásvárad:

A nemzeti park egyik legkedveltebb, és leglátogatottabb kirándulási úticélja, mely erdei kisvasúttal teljes egészében körbeutazható és a Szalajka-forrás, valamint a világhírű lipicai lovak is kihagyhatatlanok.
 
 

érdekességek túra utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

kemencés ételek

  Kemencés ételek a házias Dunyha Étteremben, valódi melegséggel, ínycsiklandó...

Veret

Veretnek hívjuk a hajó fémből készült alkatrészeit.

Gyári felújított turbófeltöltő

A gyári felújított turbófeltöltőket a turbófeltöltő gyárak maguk újítják fel és a...

Wellness

A wellness egyfajta testi-lelki fejlődést jelent, melynek eléréséhez a különböző wellness...

Bríz

A bríz jelentése könnyű szél.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.