notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ismerd meg hazánk legelső nemzeti parkját te is!

hirdetes

Országunk első nemzeti parkja, a Bükki Nemzeti Park

Ilyés Zsófi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Hazánk szerencsére számos természetvédelmi tájban és nemzeti parkban is bővelkedik, ám ezek között is vannak kiemelkedőek, és most a Bükki Nemzeti Parkot ismerheted meg közelebbről.
 

Hazánk első nemzeti parkja, a Bükki Nemzeti Park!
A Bükk-vidék, mely az Északi-középhegységben található, igen színes földtörténeti múlttal rendelkezik, és a Bükki Nemzeti Parkra is itt bukkanhatunk rá, mely elsőként lett alapítva hazánkban.
 
 
Nagy része tengeri leülepedett kőzetek maradványa, mely főként mészkőből és dolomitból áll. A fennsíkot nagyon meredek sziklaszirtek ölelik át, melyek közül a Bél, a Pes, és a Vörös-kő a kiemelendő, s ezekről lenyűgöző panoráma nyílik számunkra a hegység lábára.
 
 
Magának a Bükk-vidéknek a sajátossága a rengeteg karsztforrás, és az azok vizeiből kiváló mésztufa képződmények.
A nemzeti park területén több, mint 1100 barlangot ismerünk már, és ezekből 45 mára fokozottan védett. Itt bukkanhatunk rá hazánk legmélyebb barlangjára is a maga 275 méteres mélységig nyúló Bányászra.
 
 
 
 
 
Szót és jelentőséget érdemlő barlangjai még a Lillafüreden lévő Anna, valamint István-barlang, a miskoltapolcai Tavasbarlang és a Balla, melyet szabadon megtekinthetünk.
 
 
Az itt fellehető források és patakok bővízűek, legfőbb nevezetesség pedig a Szalajka-patak 17 méterre aláhulló Fátyol-vízesése.
hirdetes
 
 
A Bükki Nemzeti Park 95%-ban erdőkből áll, legelterjedtebbek itt a cseres-tölgyesek, melyeket hatszáz méteres magasság után már a hegyvidéki bükkösök váltanak fel.
 
 
Növényvilága sem elhanyagolandó, hiszen számos ritka és fokozottan védett növényfaj él itt, melyekbe a sárga ibolya, az északi sárkányfű, a moldvai sisakvirág és a tüzes liliom is beletartozik.
 
 
A bükkösökről is szót kell említeni, hiszen nem egy jégkorszakból fennmaradt ritkaságnak szolgálnak otthonául, és ezek mind-mind nagyon őrzöttek, akárcsak maga a bükkös.
hirdetes
Hazánk első nemzeti parkja, a Bükki Nemzeti Park!
Állatvilágának legkiemelkedőbb tagja a szerecsenboglárka nevet viselő rovarfaj, de nem szabad kihagyni a havasi tűzilepkét, a havasi cincért, a gyepi békát, hegyi billegetőt és az uhu baglyot sem.
 

Emlősben sincs hiány, hiszen a hiúz már több, mint tíz éve él itt, és állandó lakójává vált a bükkösöknek.
A száraz vidékeken bukkanhatunk rá a pannongyíkokra, de a leglátványosabbak a meleg övezetből a lepkék, melyek picik ugyan, de értékük annál nagyobb.
 

Számos világszintű ritkaság van az állatok között is, és ezek közül a bükk-vidéki barlangokban élnek a hoszúszárnyú denevérek, melyek a barlangban élnek, szaporodnak és telelnek.
 
 
 
A nemzeti park környező településein számos látnivaló is van, ezek közül ki is emelünk párat:
 
 
Lillafüred:

Itt található az István-barlang, az Anna-mésztufabarlang, és a Lillafüredi Állami Erdei Vasút, mely tökéletes családi program lehet.
 
 
 
Szilvásvárad:

A nemzeti park egyik legkedveltebb, és leglátogatottabb kirándulási úticélja, mely erdei kisvasúttal teljes egészében körbeutazható és a Szalajka-forrás, valamint a világhírű lipicai lovak is kihagyhatatlanok.
 
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 163

Átlagos értékelés: 4.7

érdekességek túra utazás