Ismerd meg hazánk legelső nemzeti parkját te is!

Országunk első nemzeti parkja, a Bükki Nemzeti Park

Ilyés Zsófi
hirdetes

Hazánk szerencsére számos természetvédelmi tájban és nemzeti parkban is bővelkedik, ám ezek között is vannak kiemelkedőek, és most a Bükki Nemzeti Parkot ismerheted meg közelebbről.
 

Hazánk első nemzeti parkja, a Bükki Nemzeti Park!
A Bükk-vidék, mely az Északi-középhegységben található, igen színes földtörténeti múlttal rendelkezik, és a Bükki Nemzeti Parkra is itt bukkanhatunk rá, mely elsőként lett alapítva hazánkban.
 
 
Nagy része tengeri leülepedett kőzetek maradványa, mely főként mészkőből és dolomitból áll. A fennsíkot nagyon meredek sziklaszirtek ölelik át, melyek közül a Bél, a Pes, és a Vörös-kő a kiemelendő, s ezekről lenyűgöző panoráma nyílik számunkra a hegység lábára.
 
 
Magának a Bükk-vidéknek a sajátossága a rengeteg karsztforrás, és az azok vizeiből kiváló mésztufa képződmények.
hirdetes
A nemzeti park területén több, mint 1100 barlangot ismerünk már, és ezekből 45 mára fokozottan védett. Itt bukkanhatunk rá hazánk legmélyebb barlangjára is a maga 275 méteres mélységig nyúló Bányászra.
 
 
 
 
 
Szót és jelentőséget érdemlő barlangjai még a Lillafüreden lévő Anna, valamint István-barlang, a miskoltapolcai Tavasbarlang és a Balla, melyet szabadon megtekinthetünk.
 
 
Az itt fellehető források és patakok bővízűek, legfőbb nevezetesség pedig a Szalajka-patak 17 méterre aláhulló Fátyol-vízesése.
 
 
A Bükki Nemzeti Park 95%-ban erdőkből áll, legelterjedtebbek itt a cseres-tölgyesek, melyeket hatszáz méteres magasság után már a hegyvidéki bükkösök váltanak fel.
hirdetes
 
 
Növényvilága sem elhanyagolandó, hiszen számos ritka és fokozottan védett növényfaj él itt, melyekbe a sárga ibolya, az északi sárkányfű, a moldvai sisakvirág és a tüzes liliom is beletartozik.
 
 
A bükkösökről is szót kell említeni, hiszen nem egy jégkorszakból fennmaradt ritkaságnak szolgálnak otthonául, és ezek mind-mind nagyon őrzöttek, akárcsak maga a bükkös.
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
érdekességek túra utazás

Szótár

Nautic 311 vitorlás hajó

A Nautic 311 cruiser/ racer a sportos vitorlázást preferálja. A család legkisebb tagja, ezzel... Tovább

Kiülés

Erős szélben a jollék megdőlnek és mivel nincs tőkesúlyuk, nekünk kell stabilizálni. Ezt... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb vitorlázással kapcsolatos hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.