Burano – Olaszország színpompás drágaköve

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Burano – Olaszország színpompás drágaköve

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Burano – Olaszország színpompás drágaköve


2024/01/17
ZH

Az olaszországi Burano a Velencei-lagúnához tartozó kis sziget, amely színpompás házaival egy igazi kis észak-olasz drágakőnek számít. A Velencétől mindössze 7 kilométerre található Burano, az előbbihez hasonlóan több városrészre osztódik fel, amiket csatornák választanak el egymástól. A városban sétálva gyönyörű látványban lehet részünk, amint a hidakon sétálva egyik városrészről a másikba érünk. Ismerd meg Burano-t és látványosságait közelebbről, cikkemből most mindent megtudhatsz!

Burano Olaszország

Burano történe


A közigazgatásilag még a mai napig is Velencéhez tartozó Burano, a szomszédos Torcellóval és Mazzorbóval együtt a legkorábban létesült települések közé tartozik, ami a Velencei-lagúnát illeti. Leginkább az élénk színűre festett kis házairól és csipkekészítéséről híres. Keletkezésének története kapcsolódik Attila hun seregeihez, ugyanis az akkoriban a hunok által feldúlt Altinumból menekülők 452-ben itt próbáltak letelepedni. A környék szigetei az elhagyott Altinum hat városkapujának nevéről kapták a nevüket. Így lett hát a Velencei-lagúnához tartozó szigetek nevei: Murano, Burano, Mazzorbo, Torcello, Ammiana és Costanziaco. Eszerint a feltételezés szerint Burano az északi kapu nevét viseli, azaz Porta Boreanáét, de két másik történetet is ismerünk neve eredetéről. Az alapító család Buriana, így róluk is kaphatta a nevét, de a harmadik gondolat szerint az első telepesek Buranello szigetéről érkeztek, innen az elnevezés.

 

Több százéves hagyományok őrzője


Burano sziget első házai eleinte vályogból készültek, azonban gyorsan áttértek a téglaépítésű házak építésére, és a megmaradt régi házakat így raktárként tudták használni a 16.században leginkább halászattal és csónakkészítéssel foglalkozó férfiak. Az asszonyok ebben az időben csipkekészítéssel foglalkoztak, ami akkorára nőtte magát, hogy kialakult a Buránóra jellemző, sajátos csipkekészítési módszer, ami gyorsan keresett exportcikké vált Európában. A buranoi csipkekészítési technikát más néven reticellának nevezzük. Mára már sajnos egyre kevesebben ismerik ezt a csipkekészítési technikát az ott lakók közül, ezért egy rendkívül drága kézműves tevékenységről beszélünk, aminek fel kell vennie a versenyt a főként távol-keleti eredetű, gépi mechanikák által gyorsabban elkészülő csipkékkel. 

 

Miért érdemes meglátogatni Buranot? Lapozz át a következő oldalra és ismerd meg Burano nevezetességeit!
 


kultúra luxus tenger, óceán utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Hepatitis

Vírushepatitisek A vírushepatitis megnevezés különböző vírusok által okozott...

Ballon

A ballon a nagyméretű orrvitorlák gyűjtõneve, például spinakker.

Üzleti rendezvényhelyszín hotelben

Többnapos üzleti rendezvény hotelben   Ahhoz, hogy a rendezvényünk valóban sikert...

Félszél

Félszél – a hajó menetiránya és a látszólagos szélirány kb. 90 fokot zár be

Balaton 295

A Balaton 295 vitorlás hajó bemutatása: A Balaton 295 a közkedvelt és sikeres Balaton...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.