Hagyományőrzés és hungarikum: Busójárás Mohácson

hirdetes

Hagyományőrzés és hungarikum: Busójárás Mohácson

Vitorlázás.hu
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

 A busójárás a Mohács környékén élők farsangi rendezvénye, amely napjainkra már hungarikummá nőtte ki magát. A látványosság igazi fesztiválként várja az oda látogatókat rengeteg programmal, érdekességgel.

Hagyományőrzés és hungarikum: Busójárás Mohácson

A hagyomány eredete

A busójárás, mint népszokás eredete a törökök kiűzésének legendáját eleveníti fel. A történet szerint az elbujdosott sokácok a mocsáros vidékeken rejtőztek, míg aztán meg nem elégelték az elnyomást – és rémisztő álarcokba, álruhákba öltözve áthajóztak a Dunán, alaposan ráijesztve az őket rabigában tartó törökökre.

 

Mohácsra a sakácok csak több tíz évvel az 1687-es felszabadulás után költöztek be, és vitték magukkal a legendát – amelyről később, a 18. század környékétől minden évben a tavaszi napfordulót követő holdtöltekor emlékeznek meg busójárás formájában.

 

Az esemény mára hatalmas népszerűségnek örvend, és évről évre egyre több turista látogatja meg a minden bizonnyal nagyon emlékezetes,  látványos ünnepet.

 

 

A hagyomány szerint…

A fenti történetből kiindulva a hagyományok szerint a busójárás éjszakáján a hagyományőrzők ijesztő, félelmetes maszkokat és jelmezeket húznak, valamint rengeteg olyan eszközt vesznek magukhoz, amellyel hangzavart lehet csapni – hiszen a legenda szerint a sakácok is így félemlítették meg az elnyomó török tábort.

hirdetes

 

A rendezvény leglátványosabb éjszakája mindig Farsangvasárnapra esik, amikor is a helybéli hagyományőrzők eljátsszák a busók partra szálását. Ez egy nagyon látványos esemény, amelynek során ladikokkal, csónakokkal érkeznek meg a beöltözött résztvevők, és kolompjaikkal, botjaikkal hatalmas hangzavart csapnak.

 

Amennyiben szeretnéd Te is látni a mohácsi hagyományos busójárást, kattints ide, és foglalj helyet nálunk!

Hagyományőrzés és hungarikum: Busójárás Mohácson

Mitől busó a busó?

A busó, ahogy azt már említettük korábban, jelmezbe öltözött ember.

De milyen is ez a jelmez? Alapvetően a busókra jellemző, hogy hatalmas, szőrmebundába öltöznek, és mellé cifra mintázatú nadrágot viselnek, nagy méretű bakanccsal.

 

A nadrág övébe rengeteg kolompot, zajcsapásra alkalmas eszközt tűznek, amely már csupán járásukkor is hangzavart kelt.

Emellett, ami minden busó öltözékében elmaradhatatlan az a jellegzetes, fűzfából készült maszk. Ez a maszk hagyományos állatvérrel volt borítva – ez a hagyomány azonban enyhülni látszik. Azonban az a mai napig igaz, hogy a maszkok minden esetben teljesen egyedi, kézzel faragott darabok, amelyek minél ijesztőbb arcot formálnak.

hirdetes

 

 

Busójárás hangulata

Szerintem a fentiek alapján, és az eddigi ismeretekből már mindenkiben kialakult egy kép a busójárásról. Valójában a busójárás rituális jellegű rendezvény, ami gyakran transz-szerű élménnyel is képes szolgálni köszönhetően a hangos, ritmusos lépteknek. Ilyenkor egy kicsit mindig feloldódnak a szabályok és a kötöttségek, ami a rendezvénynek egy igazán csodálatos, különleges hangulatot ad.

 

 

A busók kísérői: a jankelék

A busójárások másik jellegzetes alakja, a busók mellett menetelő jankelék. Az ő feladatok, hogy távol tartsák a kívülállókat a hagyományőrzőktől. Ruhájuk jellegzetesen rongyos, amely mellett rongy darabba csavart keményebb tárgyakat hurcolnak magukkal. A szokás szerint ezzel ütögetik a lányokat és a nézelődőket – de természetesen ez a szokás is enyhül napjainkban, így nem kell tartani a kísérőktől sem!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Siófok óriáskerékkel ünnepel! Ezt érdemes tudnod az 50 éves városról!

2018-06-30

Siófok óriáskerékkel ünnepel! Ezt érdemes tudnod az 50 éves városról!

2018-ban 50. évfordulóját ünnepli várossá válásának Siófok. Ezen alkalomra egy igazán szórakoztató, hatalmas látnivalóval készültek a látogatók számára! Ezzel az építménnyel szemünk elé tárják Siófok gyönyörű panorámáját, ami nem más, mint egy Óriáskerék! Ha kíváncsi vagy erre az újdonságra olvasd el cikkünket!

Szavazz kedvenc előadóidra! Íme a 3. Petőfi Zenei Díj jelöltjei és a szavazás menete!

2018-07-02

Szavazz kedvenc előadóidra! Íme a 3. Petőfi Zenei Díj jelöltjei és a...

2018-ban újra elnyerhető a Petőfi Zenei Díj, melynek átadó gáláját idén új helyszínen, új fesztiválon rendeznek meg! Az elismerést olyan hazai előadók kaphatják meg, akik kiemelkedő hatással bírnak a magyar könnyűzenei életre. Szavazz kedvenceidre! Olvasd el cikkünket, melyben összegyűjtöttünk minden fontos információt a 3. Petőfi Zenei Díjról!

A 2018-as Race to Alaska (R2AK) döntő pillanata

2018-07-04

A 2018-as Race to Alaska (R2AK) döntő pillanata

2018. június 24-én lelkes szurkolók tömege gyűlt össze az alaszkai Ketchikan városában, hogy figyelemmel kísérjék a Race to Alaska (R2AK) első befutóit. Az Alaskan Fish House tulajdonosa szintén túlórázott, hiszen a záróra után is nyitvatartott kapuit a verseny érdekében! Cikkünkben a Federal’s Team Sail Like a Girl csapatról írtunk!

Tippek káosz nélküli céges rendezvényszervezéshez

2018-07-25

Tippek káosz nélküli céges rendezvényszervezéshez

A céges rendezvényszervezés nagy falat lehet egy kezdő számára, főleg ha nem is a rendezvényszervezés a szakterülete! A teher megkönnyítése érdekében cikkünkben összegyűjtöttünk 3 és 1 bónusz tippet igazán kezdő rendezvényszervezőknek, amelyek betartásával elkerülheted a kalamajkát!

hirdetes
Közösség

Szótár

Rendezvényhelyszín

Rendezvényhelyszín Balaton vagy Budapest legszebb részein? Országunk... Tovább

Finn

Finn vitorlás hajó - 1952 óta töretlen A Finn Vitorlás Szövetség az 1952-es Helsinki... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 248

Átlagos értékelés: 5.0

ünnep