Hagyományőrzés és hungarikum: Busójárás Mohácson

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Hagyományőrzés és hungarikum: Busójárás Mohácson

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Hagyományőrzés és hungarikum: Busójárás Mohácson


2015/02/03

 A busójárás a Mohács környékén élők farsangi rendezvénye, amely napjainkra már hungarikummá nőtte ki magát. A látványosság igazi fesztiválként várja az oda látogatókat rengeteg programmal, érdekességgel.

Hagyományőrzés és hungarikum: Busójárás Mohácson

A hagyomány eredete

A busójárás, mint népszokás eredete a törökök kiűzésének legendáját eleveníti fel. A történet szerint az elbujdosott sokácok a mocsáros vidékeken rejtőztek, míg aztán meg nem elégelték az elnyomást – és rémisztő álarcokba, álruhákba öltözve áthajóztak a Dunán, alaposan ráijesztve az őket rabigában tartó törökökre.

 

Mohácsra a sakácok csak több tíz évvel az 1687-es felszabadulás után költöztek be, és vitték magukkal a legendát – amelyről később, a 18. század környékétől minden évben a tavaszi napfordulót követő holdtöltekor emlékeznek meg busójárás formájában.

 

Az esemény mára hatalmas népszerűségnek örvend, és évről évre egyre több turista látogatja meg a minden bizonnyal nagyon emlékezetes,  látványos ünnepet.

 

 

A hagyomány szerint…

A fenti történetből kiindulva a hagyományok szerint a busójárás éjszakáján a hagyományőrzők ijesztő, félelmetes maszkokat és jelmezeket húznak, valamint rengeteg olyan eszközt vesznek magukhoz, amellyel hangzavart lehet csapni – hiszen a legenda szerint a sakácok is így félemlítették meg az elnyomó török tábort.

 

A rendezvény leglátványosabb éjszakája mindig Farsangvasárnapra esik, amikor is a helybéli hagyományőrzők eljátsszák a busók partra szálását. Ez egy nagyon látványos esemény, amelynek során ladikokkal, csónakokkal érkeznek meg a beöltözött résztvevők, és kolompjaikkal, botjaikkal hatalmas hangzavart csapnak.

 

Amennyiben szeretnéd Te is látni a mohácsi hagyományos busójárást, kattints ide, és foglalj helyet nálunk!

Hagyományőrzés és hungarikum: Busójárás Mohácson

Mitől busó a busó?

A busó, ahogy azt már említettük korábban, jelmezbe öltözött ember.

De milyen is ez a jelmez? Alapvetően a busókra jellemző, hogy hatalmas, szőrmebundába öltöznek, és mellé cifra mintázatú nadrágot viselnek, nagy méretű bakanccsal.

 

A nadrág övébe rengeteg kolompot, zajcsapásra alkalmas eszközt tűznek, amely már csupán járásukkor is hangzavart kelt.

Emellett, ami minden busó öltözékében elmaradhatatlan az a jellegzetes, fűzfából készült maszk. Ez a maszk hagyományos állatvérrel volt borítva – ez a hagyomány azonban enyhülni látszik. Azonban az a mai napig igaz, hogy a maszkok minden esetben teljesen egyedi, kézzel faragott darabok, amelyek minél ijesztőbb arcot formálnak.

 

 

Busójárás hangulata

Szerintem a fentiek alapján, és az eddigi ismeretekből már mindenkiben kialakult egy kép a busójárásról. Valójában a busójárás rituális jellegű rendezvény, ami gyakran transz-szerű élménnyel is képes szolgálni köszönhetően a hangos, ritmusos lépteknek. Ilyenkor egy kicsit mindig feloldódnak a szabályok és a kötöttségek, ami a rendezvénynek egy igazán csodálatos, különleges hangulatot ad.

 

 

A busók kísérői: a jankelék

A busójárások másik jellegzetes alakja, a busók mellett menetelő jankelék. Az ő feladatok, hogy távol tartsák a kívülállókat a hagyományőrzőktől. Ruhájuk jellegzetesen rongyos, amely mellett rongy darabba csavart keményebb tárgyakat hurcolnak magukkal. A szokás szerint ezzel ütögetik a lányokat és a nézelődőket – de természetesen ez a szokás is enyhül napjainkban, így nem kell tartani a kísérőktől sem!


ünnepKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Préselés

Préselésnek hívjuk, ha szél ellen vitorlázunk (kreuzolunk) és jobban szél felé tartunk a...

Balatonőszöd Kormányüdülő Kikötő

A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a Kormányüdülő kikötője...

szélcsend

Levegő nyugalmi állapota, vagyis áramlása oly gyenge, hogy érzékeinkkel nem vesszük észre

Mannschaft

Ejtsd: mancsaft. A mancsaft a  legénység, versenyzõtárs.

Balatonfűzfő - Nitrokémia Horgász Egyesület

A balatonfűzfői Nitrokémia Horgász Egyesület kikötője dél felé nyitott, így a...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.