notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Búvárkodás a Mariana-ároknál-nézd meg a képeket, én menekülnék erről a helyről

hirdetes

Búvárkodás a Mariana-ároknál - Borzalmas élőlények

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Mariana-árok tele van furcsábbnál furcsább élőlényekkel, de nem jó értelemben. Ha ide szeretnél jönni búvárkodni, előtte nézd meg ezeket a képeket, nekem elment a kedvem a 6. kép után. 

Búvárkodás

200 és 4700 méter között találkozhatunk velük, leginkább 450 és 1000 méter között. Relatíve kicsik, 20-35 cm-esre nőnek, ám hatalmas szájuk és elképesztő fogsoruk rémisztően mutat. Akkorák a fogai, hogy nem férnek bele a szájába, ehelyett felnyúlnak egészen a szeméig. Feltételezések szerint ezekkel az agyarakkal gyakorlatilag felnyársalja áldozatait, amikor sebesen nekiúszik. Fejét el tudja forgatni felfelé és így nyeli le zsákmányát, gyomra akár kétszeresére is kitágulhat. Apró halakat eszik, valamint garnélát, remeterákot, tintahalat. Képesek testükön fényt előállítani, mellyel magukhoz csalják az áldozatukat.

Búvárkodás

Ez a szivacs ártalmatlannak tűnhet, de az igazság az, hogy húsevő. Az egész testét apró szőrszálak és kampók borítják, bármilyen kis lény elakad rajta. 

 

 

 

 

Búvárkodás

2000 méteres mélységben találkozhatunk velük. Különleges szemük szegítségével érzékelik zsákmányukat. Körülbelül 14-15 centire nő meg. A legérdekesebb a hal feje, ami teljesen átlátszó, valamint a hal szeme, amit akármelyik irányba el tud fordítani, így találja meg a táplálékát. A zöld pigmentek a gyengébb fény elnyelésére szolgálnak a szemben. Az átlátszó fejen kiválóan látszik az agy, a szemek, sőt még az orrlyukak felépítése is. A szeme alatt lévő két feketés folt az orrnyílás. Teste alapszíne barnásfekete, farokúszója vége pedig átlátszó.

 

 

 

 

Búvárkodás

Úgy néznek ki, mint a focilabda, innen kapták a nevüket is. A fejük tetején lévő "antenna" vonzza a zsákmányt, amit aztán gyorsan végeznek ki erős állkapcsuk segítségével. 

 

 

 

 

Búvárkodás

Ezek az állatok soksertéjűekkel, evezőlábú rákokkal, ászkarákokkal, felemáslábú rákokkal és egyéb rákokkal táplálkoznak. Az úszóik fülekre emlékeztetnek, emiatt ezeket az állatokat Dumbo-polipoknak becézik. A fajokon belül a két nem méretben és a tapadókorongok elhelyezkedésében is különböznek.

 

 

 

 

Búvárkodás

A Hatchetfish mélytengeri hal, mely csak a Mariana-ároknál található meg, elég furcsa kinézetű. Különleges lények, képesek előállítani saját fényt, így képes elmenekülni a ragadozók elől. Praktikus a beépített zseblámpa :)

 

 

 

 

Búvárkodás

Egy élő “kocsonyacsepp” lakozik az óceán legsötétebb mélységeiben, a furcsa lény immár hivatalosan is elnyerte a világ legrondább állata elnevezést. A blobfish (Psychrolutes marcidus) nem rendelkezik egyelőre magyar névvel. Ami biztos, hogy “förtelmes” kinézetű, zselészerű hal, amely leginkább egy kopasz és mogorva öregemberre hasonlít.

 

 

 

 

Búvárkodás

A fodros cápa az egyik legrégebbi faj, a Mariana-árok mélyén leselkednek. Nehéz észrevenni őket, kigyószerű testüket használják a zsákmány megszerzésére.

 

 

 

 

Búvárkodás

A tüskeparás halak rendjébe tartozó halnem, teljesen páncéllal födött testtel, páncéllemezei a törzsön összeállók, a farkon különállók és mozgékonyak. Felső állkapcsai orrmányszerüleg megnyultak. Kopoltyufödője egyetlen csontból áll. Mellúszói nagyok, szárnyformák. Eléggé félelmetes látványt nyújtanak. 

 

 

 

 

 

Búvárkodás

Általában 50 méteres mélységben találkozhatunk velük, világító élőlények. 

 

 

 

 

Búvárkodás

A kobold cápa az egyetlen élő mélytengeri cápafaj. Legjellemzőbb sajátossága szokatlan alakú feje. Pontosabban a feje végén lévő hosszú lapátalakú, csőrszerű megnövekedés, ami nem más, mint az amúgy is hosszú cápa orr. A goblin cápák a legtöbb cápafajhoz hasonlóan ragadozók. Étrendjüket tintahalak, rákok és egyéb mélytengeri halak teszik ki. A szaporodásáról és életéről nem tud sokat a tudomány, még a halászhálókba is ritkán akadnak. Ezeknek a véletlenszerű és ritka találkozásoknak a pozitív oldala, hogy a világ számos cápafajával ellentétben ő nem szerepel a veszélyeztetett fajok listáján.

Általában a 200-300 méter mély vizeket részesíti előnyben, de a kutatók találkoztak már 1300 méteren is élő példánnyal. Mivel nagyon nehéz ezt a fajt megfigyelni, a ritka találkozások alkalmával megjelölik őket. Mind a mai napig, mindössze 45 ilyen példányról tud a tudomány.

 

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Legénybúcsú helyszín Budapest

Íme, egy méltán híres legénybúcsú helyszín Budapesten!. Természetesen a... Tovább

Yacht v. Jacht

Yacht v. Jacht: nagyobb méretû (luxus) túrahajó Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 217

Átlagos értékelés: 4.7

utazás