notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Cadet EB 2009 - Beszámoló

hirdetes

Cadet EB 2009 - Beszámoló

gerencsér gergő
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 


Cadet Eb 2009.
Almeria (Spanyolország)

 

Cadet EB 2009 - Beszámoló

Cadet EB 2009


Résztvevők:

Bagyó Áron – Polgár Lukács
Bors Máté – Kanyicska Márk
Munka Márton – Kratzl Anna
Weidinger György – Horváth Balázs

Edző: Gerencsér Gergely

Cadet EB 2009- Csak THE-s vitorlázók indultak

A megszokottól eltérően kicsit kevesebb hajóval indultunk július 10-én a 2700 km-es útra. A csapat minden tagja a Tihanyi Hajós Egyletben vitorlázik, így az összeszokással nem volt probléma. A fárasztó utazás után volt időnk regenerálódni, mivel a szervezők nem engedték még lepakolni sem a már megérkezett csapatokat, annak ellenére, hogy két lapon is kellett előre jelezni, hogy mikor érünk oda. Így maradt a hullámfürdő.

 

Cadet EB 2009 - Edzés a regatta előtt

A további edzésnapokon szerencsére már vitorlázni is tudtunk, így remekül fel lehetett mérni a pálya helyszínének körülményeit.
Számunkra szokatlanul nagy hullámokkal találkoztunk déli irányból. A hullámok szinte mindig innen érkeztek, csak a méretük változott. Az uralkodó szélirány is ez volt, de gyakran vitorláztunk nyugatias szelekben is. Az áramlás feltérképezése volt a legnehezebb, mert iránymutatást nem kaptunk és a helyi halászok is csak a fő irányokat magyarázták el, de akkor is saját nyelvükön. A pálya helyszínén pedig volt egy törés a tengerfenéken, ami láthatóan megkeverte a víz áramlását. Erre a körülményre fektettük a legtöbb figyelmet, mivel úgy éreztük, befolyásolhatja a futamok végeredményét. Emellett az ilyen körülményekre való állításokat és hajóvezetést próbálgatták a gyerekek. Maga az edzés remek élmény volt mindenkinek, hiszen minden vitorlázó álma, hogy 3 méter magasról gyönyörű szélben siklathasson a hajójával. Öröm volt nézni minden arcot, ahogy játszottak a természet erőivel.

 

Cadet EB 2009 - Simán ment minden a felmérésen

A felmérésen simán átment minden, igaz délies „precizitással” mértek mindent és jöhetett a próbafutam, ami alatt az időjárás az edzés körülményeket idézte, Nyugati 20 csomós széllel és hullámzással, valamint 15 méter/ perces déli áramlással. Eben a futamban együtt indították a 111 hajót, de a versenyt kvalifikációs rendszerben szerették volna rendezni. Nagyon jól mentek a hajóink, mindenkinek jó volt a sebessége, megbarátkozott a körülményekkel és az első harminc között álltak, mikor két kör után törölték a futamot.

hirdetes

 

Cadet EB 2009 - Idegtépő várakozás

Vidáman, de kellő izgalommal készültünk és vártuk az első futamot, de ez a várakozás idegtépően hosszúra sikerült. A verseny első három napján minimális szél fújt csak, így nem lehetett futamot tartani. Egyik nap 6 órát várakoztunk vontázva a vízen, hogy együtt tudjuk tartani a hajókat az áramlással szemben. A többi napokon pedig a klub beton parkolójában árnyék és kiegészítő programok nélküli senyvedés volt a srácok osztályrésze. A szervezők még egy palack vizet sem adtak a gyerekeknek, amire eddig még nem volt példa. A selejtező futamokat törölték és a csoportbontást is átírták. Minden nap változtattak valamit a versenykiíráshoz képest, hogy esély maradjon az értékelhető verseny lebonyolítására.

 

Cadet EB 2009 - Megélénkült a szél

Csütörtökön aztán megemberelte magát a szél és azon melegében 4 futamot bonyolítottak le egy nap alatt. 4-es néhol 5-ös déli szélben a megszokott hullámokon, de egy kissé nyugatias, a pályán keresztbe folyó áramlás mellett azt lehet mondani, hogy jól sikerült napot zártunk. A srácok jól alkalmazkodtak a megváltozott lebonyolítási rendszerhez, s jól megérezték a rajtok és a bójavételek fontosságát. Ezeken a pontokon akár 40-50 helyet is lehetett veszíteni, ha valaki rosszul kalkulált az áramlással. A rövid pálya miatt a taktikázásra nem maradt sok lehetőség sokkal nagyobb hangsúlyt kapott a tiszta szélben történő vitorlázás. Kiemelhető, hogy Marci és Anna egy 7. hellyel nyitott, de sajnos technikai problémáik miatt a többi futamuk nem úgy sikerült, mit azt szerették volna. A nap végén 35. helyen álltak, de kiejtőjük elég magas volt, ami bizakodásra adott okot.

 

Cadet EB 2009 - Egyenletes teljesítmény

Máté és Matyi nagyon egyenletesen jöttek mindig az első 30 között és egy 13. hellyel a nap végén. A teljesítményük a 18. helyre volt jó összetettben. Áron és Lukács egyenletesen de egyre fáradtabban versenyeztek. Ez látszott is a futamaik eredményén. Természetesen az ideiglenes 21. helyük több, mint amit vártunk. Gyuri és Balázs eléggé zaklatott futamokat produkáltak, voltak nagyon jó és kevésbé jó meneteik. 26. helyen álltak a nap végén, amiről tudtuk, hogy a kiejtők után még sokat változhat. Az utolsó napra úgy mentünk ki, hogy még nem lehetett tudni, hogy egy vagy két futamot szeretnének-e rendezni. Mi az utóbbira igyekeztünk készülni és tudtuk, hogy mindegyiknek nagy jelentősége lesz a kiejtők miatt. Ugyan azok a körülmények vártak ránk, csak az áramlás iránya változott 180 fokot.

hirdetes

Cadet EB 2009 - Áron és Lukács előrelépett

Előrelépni Áronnak és Lukácsnak sikerült, köszönhetően a 18. és 10. helyüknek. Igazán jól vitorláztak ezen a napon. A többi egység kiemelkedő futamot nem tudott menni, de magasan a mezőny első felében vitorláztak. Ami nekem személy szerint nagyon tetszett, hogy nagyobb botlásokat nem csináltak, ellenben a többiekkel. Ezért is sajnáljuk, hogy nem tudták az összes futamot megrendezni, mert akkor ez a kiegyensúlyozottság még inkább fizetett volna.

Cadet EB 2009 - Sikeres finálé

A tervezett célokat az aranycsoportba kerülést maximálisan teljesíteni tudtuk. Két egységünk a mezőny első negyedében, egy hajónk az első harmadban, egy pedig az első felében végzett a mezőnyben. Minden elismerésem a csapaté, hogy ilyen idegen körülmények és bosszantó szervezési kellemetlenségek ellenére higgadtan, éretten versenyeztek. Csak gratulálni lehet Nekik. Öröm volt együtt dolgozni a csapattal ebben a két hétben, szép pillanatokat szereztek mindannyiunknak.


Cadet EB 2009 - Eredmények (111 induló):

NÉV NEMZ 1. f 2. f 3. f 4. f 5. f 6. f

1. Christopher Brewer/Ole Alcock GBR 1 15 1 1 3 13 19
2. Sophie Dingwall/Cristopher Sycamor GBR 12 4 4 10 43 7 37
3. Tom Alleman/Danis Tanguy BEL 16 39 7 4 2 9 38
20. Bagyó Áron – Polgár Lukács HUN 15 21 28 38 18 10 92
24. Bors Máté – Kanyicska Márk HUN 25 13 23 28 23 47 112
31. Weidinger György – Horváth Balázs HUN 18 29 52 36 19 46 148
43. Munka Márton – Kratzl Anna HUN 7 53 60 33 56 32 181

Gerencsér Gergely

Cadet EB 2009 - BeszámolóCadet EB 2009 - BeszámolóCadet EB 2009 - Beszámoló

További képek

Forrás: vitorlazas.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Kuh-forduló

Kuh-forduló vagy Q-forduló, közismertebb nevén szamár- vagy tehénforduló. Erős szélben... Tovább

Bilgepumpa

A bilgepumpa a fenékvíz szivattyú idegen elnevezése. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 110

Átlagos értékelés: 4.7