India különleges látványosságainak egyik fénypontja

Kövess minket facebookon!
Főoldal > A világ egyik legkülönlegesebb helye – Chand Baori, India több százéves műemléke

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A világ egyik legkülönlegesebb helye – Chand Baori, India több százéves műemléke


2022/05/19
ZH
A világ egyik legkülönlegesebb helye – Chand Baori, India több százéves műemléke
India látványosságai

Momumentális épület


India egyik legnagyobb és legmélyebb lépcsőkútja a Chand Baori, amelynek egyik oldalában egy templom is található. Körülbelül 3500 lépcső és 13 emelet alkotja a négyszögletű építményt, ami mintegy 30 méter mélyen nyúlik a földfelszín alá. Az építmény legalján 5-6 fokkal kevesebb a hőmérséklet, így régen itt gyűltek össze a helyiek, hogy a nagy hőség elől egy hűvösebb helyen hűsölhessenek. Emiatt a kút egyik oldalán még egy pavilont és egy pihenőhelységet is kialakítottak, hogy az előkelőségek elkülönítve élvezhessék a hűvösebb időjárást a néptől.
Az építmény úgy tervezték meg az akkori építészeti tudással, hogy a lehető legtöbb vizet legyen képes összegyűjteni, és a minden irányból hozzá lehessen férni az összegyűlt vízhez. Funkcionalitását elveszítve napjainkban ma már inkább turistaattrakciónak számít, de több filmforgatás különleges helyszíneként is láthatjuk a mozivásznon. Chand Baori szerepel például a Zuhanás című film egyik jelenetében és a Batman mozik híres részében, A sötét lovag – Felemelkedés című részben is láthattuk.

 

 

Szent helyek a nagy világban


A különleges ősi kultúrák és vallások építményei páratlan látványt nyújtanak a világ bármelyik pontján, de különösképpen így van ez Indiával. Ugyan a turisták ma már nem vallásos szempont miatt látogatják ezeket a helyeket, sokkal inkább a látvány és a kíváncsiság az, ami odavonzza az embereket. Általában távol a város nyüzsgésétől, erdők mélyén vagy hegyek ölelésében találhatunk rá ezekre a szenthelyekre Indiában, így mindenképp érdemes a nagyvárosokból kitérőt szerveznünk az ilyen helyekre.
 

India számos különleges látnivalóit mindenkinek érdemes és ajánlot az életben legalább egyszer meglátogatni, így ha Te fejedben is megfordult már egy Indiai utazás akkor Chand Baori-t semmiképp ne hagyd le a meglátogatni való helyek listájáról!


érdekesség kultúra utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Árbocfény

Az árbocfény, vagy másnéven topfény a vitorláshajók árboccsúcsán a Hajózási...

Trimarán

Trimarán - háromtestü hajó, a középsõ test mindig hosszabb a ké

Saling

Saling (ejtsd: száling) - árbocmerevítõ keresztrúd

Fuxolás

A fuxolás, bandázsolás, babázás két kötél tartós összefonása, egymáshoz való tartós rögzítése.

Spanner

Spanner - feszítõszár
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.