notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

cinke etetés a Mátrában

hirdetes

Etesd a tenyeredből a cinkéket ezen a varázslatos helyen!

BB
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

 

Amikor egy szabadban élő állat úgy megbízik benned, hogy a közeledbe merészkedik olyannyira, hogy elvegye a kezedből az ételt, az elképesztő élmény. Pláne, amikor egy igazán félénk kismadárról van szó, amit csak maximum kiskorodban az ablakon keresztül csodálhattad, ahogy a fa ágán vagy a madáretetőben csemegézve illegeti magát. Mátrában létezik két tökéletes hely arra, hogy összebarátkozhass cinkékkel, csuszkákkal, és más erdei madarakkal valamint a mókusokkal is. A Mátrai Gyógyintézet elvarázsolt parkjainak nem mindennapi környezetét felfedezni közben egy igazi kaland. 

cinke etető hely

A Mátrai Gyógyintézet története:


A Gyógyintézet kettő komplexumból áll. Egyik épületsora Mátraházán, másik pedig Kékestetőn található, melyek könnyen megközelíthetőek a túraútvonalak mentén és a helyi buszjáratokkal is, ez utóbbi egész pontosan az intézet kapujában tesz le. A két intézmény története 1932-re nyúlik vissza, amikor megnyitották kapuikat egymástól teljesen függetlenül. A kékestetői volt akkoriban az ország első és legmodernebb klimatikus gyógyszállója. Csonka János, a porlasztó feltalálója szabadalmi díjából építette, Miskolczy László tervei alapján. A második világháború során egy évig német katonai kórház volt, ezalatt sajnos a berendezés nagy része megsemmisült. A mátraházi egység területén megtalálható katonatemető ennek az emlékét őrzi. Ezt követően Csonka János megpróbálta rendbe hozni az intézményt, de 1949-ben államosították és magaslati gyógyintézetté tették.  A Mátraházi Intézménynél a Szent László forrás segítségével meg tudták oldani a vízellátást, ezért oda helyezték el a tüdőbetegek ellátásának központját. 

 

 

 


2005-ben lett véglegesen Mátrai Gyógyintézet a mátraházi és kékestetői részt összekötve. Mindkét komplexumon végeztek többszörös felújítást, amely a mátraházin jobban meglátszódik, de a kékestetői is remekül fest. Igazi klasszikus, század eleji stílust idéznek, aminek parkjaiban még akkor is egy élmény sétálni, ha nem betegként vagyunk ott. Szerencsére a szállodában pihenés céljából, is ki lehet venni szobákat, nem csak beutalóval a kezünkben érkezhetünk. A parkokat pedig szabadon lehet látogatni, hatalmas területein felejthetetlen sétákat róhatunk körbe.

hirdetes

 

 

cinke etető hely

 

A park rendezett ösvényein az óriási fák, a rétek és kis tavak között nem csak sétálni lehet a természetben gyönyörködve, hanem mókusokat és madarakat etetni. A mátraházi úgynevezett „mókus parkban”, ami egy öreg fenyőfákkal teli eldugott terület, lehet találkozni az állatokkal. Rengeteg madár található itt, széncinegék és fenyves cinegék várják az oda látogatókat, hogy az ember kicsit nyugton maradjon, kitartsa a kezét és elvehessék belőle a finomságokat. Le is lehet ülni közéjük akár a padokra, ők teljes nyugalommal rászállnak a karotokra. Kihagyhatatlan élmény, amitől az ember maximálisan feltöltődik. Mókusok is vannak bőven, de itt a madarak azok, akik nagyobb mértékben uralják a környéket. 

 


A kékestetői intézmény területén viszont hemzsegnek a mókusok. A kapun belépve máris észre lehet őket venni. Egész komolyan követelik a diót, amiből érdemes betárazni, ha ide jövünk. Akár egészben odaadva akár feltörve, bárhogy elfogadják és vagy elássák, vagy elfogyasztják a finomságot. Ha éppen egy sem figyel ránk, elég csak megkocogtatni a diót egy fatörzsön vagy az úton, máris megérkeznek. A madarakat kicsit lentebb sétálva a padoknak szánt kiugrókban kell keresni. Az itt gyógyulók már az első nap után megtanulják, hogy itt magokkal megrakodva kell sétálni. Itt a cinegék mellett már csuszkákkal is találkozhatunk. Tökéletes a vegyes madáreleség, de egy zacskó szotyi is a célnak minden szempontból megfelel. Többször borul ködbe a park, olyan itt járkálni, mint egy mesebeli kastélyban. Éppen ezért kísértetiesebb, mint a mátraházi intézmény körül. 

hirdetes

 


Mindkét park egy tökéletes kikapcsolódás és bízom benne, hogy kedvet kaptatok hozzá, hogy meglátogassátok Gyógyintézetet. Természetesen a madarakat inkább az őszi és téli időszakban érdemes felkeresni, de mókusok egész évben vannak és jönnek is. 

A következő oldalon még több képet láthattok.
 

cinke etető hely

 

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Dobókörte

Dobókörte: fából vagy kötélbõl készült kolonc, segítségével könnyebb, pontosabb a dobás Tovább

Equator

Equator - (lat.=egyenlítõ) az egyetlen magyar tervezésû és építésû óceáni vitorlás,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 174

Átlagos értékelés: 4.7

érdekességek túra utazás