notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

cinke etetés a Mátrában

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Etesd a tenyeredből a cinkéket ezen a varázslatos helyen!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Etesd a tenyeredből a cinkéket ezen a varázslatos helyen!


2017/02/14
BB

 

Amikor egy szabadban élő állat úgy megbízik benned, hogy a közeledbe merészkedik olyannyira, hogy elvegye a kezedből az ételt, az elképesztő élmény. Pláne, amikor egy igazán félénk kismadárról van szó, amit csak maximum kiskorodban az ablakon keresztül csodálhattad, ahogy a fa ágán vagy a madáretetőben csemegézve illegeti magát. Mátrában létezik két tökéletes hely arra, hogy összebarátkozhass cinkékkel, csuszkákkal, és más erdei madarakkal valamint a mókusokkal is. A Mátrai Gyógyintézet elvarázsolt parkjainak nem mindennapi környezetét felfedezni közben egy igazi kaland. 

cinke etető hely

A Mátrai Gyógyintézet története:


A Gyógyintézet kettő komplexumból áll. Egyik épületsora Mátraházán, másik pedig Kékestetőn található, melyek könnyen megközelíthetőek a túraútvonalak mentén és a helyi buszjáratokkal is, ez utóbbi egész pontosan az intézet kapujában tesz le. A két intézmény története 1932-re nyúlik vissza, amikor megnyitották kapuikat egymástól teljesen függetlenül. A kékestetői volt akkoriban az ország első és legmodernebb klimatikus gyógyszállója. Csonka János, a porlasztó feltalálója szabadalmi díjából építette, Miskolczy László tervei alapján. A második világháború során egy évig német katonai kórház volt, ezalatt sajnos a berendezés nagy része megsemmisült. A mátraházi egység területén megtalálható katonatemető ennek az emlékét őrzi. Ezt követően Csonka János megpróbálta rendbe hozni az intézményt, de 1949-ben államosították és magaslati gyógyintézetté tették.  A Mátraházi Intézménynél a Szent László forrás segítségével meg tudták oldani a vízellátást, ezért oda helyezték el a tüdőbetegek ellátásának központját. 

 

 

 


2005-ben lett véglegesen Mátrai Gyógyintézet a mátraházi és kékestetői részt összekötve. Mindkét komplexumon végeztek többszörös felújítást, amely a mátraházin jobban meglátszódik, de a kékestetői is remekül fest. Igazi klasszikus, század eleji stílust idéznek, aminek parkjaiban még akkor is egy élmény sétálni, ha nem betegként vagyunk ott. Szerencsére a szállodában pihenés céljából, is ki lehet venni szobákat, nem csak beutalóval a kezünkben érkezhetünk. A parkokat pedig szabadon lehet látogatni, hatalmas területein felejthetetlen sétákat róhatunk körbe.

 

 

cinke etető hely

 

A park rendezett ösvényein az óriási fák, a rétek és kis tavak között nem csak sétálni lehet a természetben gyönyörködve, hanem mókusokat és madarakat etetni. A mátraházi úgynevezett „mókus parkban”, ami egy öreg fenyőfákkal teli eldugott terület, lehet találkozni az állatokkal. Rengeteg madár található itt, széncinegék és fenyves cinegék várják az oda látogatókat, hogy az ember kicsit nyugton maradjon, kitartsa a kezét és elvehessék belőle a finomságokat. Le is lehet ülni közéjük akár a padokra, ők teljes nyugalommal rászállnak a karotokra. Kihagyhatatlan élmény, amitől az ember maximálisan feltöltődik. Mókusok is vannak bőven, de itt a madarak azok, akik nagyobb mértékben uralják a környéket. 

 


A kékestetői intézmény területén viszont hemzsegnek a mókusok. A kapun belépve máris észre lehet őket venni. Egész komolyan követelik a diót, amiből érdemes betárazni, ha ide jövünk. Akár egészben odaadva akár feltörve, bárhogy elfogadják és vagy elássák, vagy elfogyasztják a finomságot. Ha éppen egy sem figyel ránk, elég csak megkocogtatni a diót egy fatörzsön vagy az úton, máris megérkeznek. A madarakat kicsit lentebb sétálva a padoknak szánt kiugrókban kell keresni. Az itt gyógyulók már az első nap után megtanulják, hogy itt magokkal megrakodva kell sétálni. Itt a cinegék mellett már csuszkákkal is találkozhatunk. Tökéletes a vegyes madáreleség, de egy zacskó szotyi is a célnak minden szempontból megfelel. Többször borul ködbe a park, olyan itt járkálni, mint egy mesebeli kastélyban. Éppen ezért kísértetiesebb, mint a mátraházi intézmény körül. 

 


Mindkét park egy tökéletes kikapcsolódás és bízom benne, hogy kedvet kaptatok hozzá, hogy meglátogassátok Gyógyintézetet. Természetesen a madarakat inkább az őszi és téli időszakban érdemes felkeresni, de mókusok egész évben vannak és jönnek is. 

A következő oldalon még több képet láthattok.
 

cinke etető hely

 

 

 

h2 after


érdekességek túra utazás



Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Luv oldal

 A hajó szél felöli oldala.

Jorge Zarif

Jorge Zarif A fiatal Junior reménység Jorge Zarif mindössze 16 éves, mégis az egyik...

Kenese Marina Port

A Kenese Marina-Port bemutatása A Kenese Marina-Port , a Balaton egyik legnagyobb, 270...

Baum

Nagyjából vízszintesen üzemelő rúd, profil, mely az adott vitorla alsó élének...

gyógyszerkiadó

gyógyszerkiadó szakasszisztens tanfolyam
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!