notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Cinque Terre, egy nehezen megközelíthető, de csodálatos hely

hirdetes

A meseszép Cinque Terre

Király Réka
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Cinque Terre a Ligur-tenger partjának egyik zord és nehezen megközelíthető része La Spezia városától északnyugatra, Porto Venere és Levanto települések között. A „Cinque Terre” jelentése: öt föld, ami öt települést foglal magában: Riomaggiore, Manarola, Vernazza, Corniglia és Monterosso al Mare.

Cinque Terre

A vidéket az ókorban népesítették be, de gazdasága csak a 13. században indult fejlődésnek. Ekkor hatalmas olajfákkal és szőlővel beültetett teraszokat hoztak létre. A Genovával fenntartott szoros kereskedelmi kapcsolatnak köszönhetően lendületet kapott a mezőgazdaság, különösen a borászat, ami megalapozta a vidék hírnevét is. 

Cinque Terre

A Cinque Terre Nemzeti Parkot 1999-ben hozták létre a vidék természeti és kulturális kincseinek megóvása céljából. A park a Cinque Terre öt településének területére terjed ki, valamint átnyúlik északnyugatra és délkeletre is kis mértékben. A nemzeti park két részből áll: a tengerparti övezetből és a part előtti védett tengeri területből. Ez Olaszország legkisebb területű nemzeti parkja.

Cinque Terre

Cinque Terre egyik legfontosabb gazdasági ágazata a borászat. A szőlőt olyan teraszosított domboldalakon termesztik, ahol a gépesítés nem igazán oldható meg a terepviszonyok miatt, így elég igényes munka itt a szőlőtermesztés. Ezek mellett a kőfalak is folyamatos karbantartást igényelnek. A szőlőtermés átlagosan 2000 kg 3000 m²-re vetítve. Az eredeti szőlőfajtákat az 1913-as és 1925-ös filoxéra-járvány teljesen elpusztította, így Amerikából hozott fajtákkal telepítették be a teraszokat, mint a Bosco, Albarola és Vermentino. A Cinque Terre és a Cinque Terre Sciacchetrà borfajtákat 1973-ban ismerték el, ami azt jelenti, hogy ez a két borfajta, ezen a néven csak itt termelhető (amiből száraz fehérbor készül.)

Cinque Terre

Mivel a terület nem igazán alkalmas állattenyésztésre, így konyhájuk nem a húsokról híres. Viszont ezt a hiányt különleges halfogások pótolják. Az egyik jellegzetes helyi étel a trofie, ami egy tésztaféle, amit gesztenyéből és búzalisztből készítenek. A legnépszerűbb fűszer a pesto szósz, amely bazsalikomból, extra szűz olívaolajból, majoránnából, reszelt sajtból és fenyőmagból készül. Népszerű még a tagliatelle, amely szintén egy tésztaféleség, és amelyet körítésként használnak gombás, káposztás, babos és pestós ételek mellé.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 168

Átlagos értékelés: 5.0

utazás