notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Üdítő citromos receptek a nyári kánikulára

hirdetes

3 üdítő citromos recept a kánikulára

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Egy limonádé, vagy egy citromos édesség felüdülést jelenthet ebben a nyári kánikulában, amikor állandóan szomjas az ember. Most 3 citromos receptet mutatunk, amiket érdemes kipróbálni!

Citromos receptek

Citromkrémes pite

 

Hozzávalók / 8 adag

 

Tészta

 

    25 dkg finomliszt

    15 dkg vaj

    5 dkg porcukor

    1 teáskanál sütőpor

    1 db tojássárgája

    2 tk víz (hideg)

 

Krém

 

    3 db tojás

    1 db tojásfehérje

    25 dkg cukor

    15 dkg vaj

    4 citromból nyert citromlé

    4 citromból nyert citromhéj

    25 dkg mascarpone

    2 dl habtejszín

    25 g zselatin

 

Elkészítés

 

Tészta

 

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és kb. 1 órán keresztül a hűtőszekrényben pihentetjük.

    Amíg hűl, felütjük a 3 tojást, és a tésztából kimaradt tojásfehérjét is hozzáadjuk. Alaposan elkeverjük a cukorral, a megolvasztott vajjal, és hozzáadjuk a citromok kifacsart levét és lereszelt héját is. Gőz fölé tesszük, és addig kavargatjuk, amíg besűrűsödik. (Kb. 15 perc, vagy több, ha lassú tűzön készítjük, már pedig jó, ha nem hirtelenkedünk, nehogy a tojás kicsapódjon.) Ha elérte a pudingállagot, akkor félretesszük hűlni.

    A tortaforma alját és oldalát kikenjük vajjal. (De sütőpapírral is kibélelhetjük.) A tésztát kinyújtjuk úgy, hogy kb. 3 centivel nagyobb kör legyen belőle, mint a tortaforma alsó része. Belehelyezzük a tésztát, oldalfalat is építünk neki. Kicsit megszurkáljuk villával, sütőpapírral beborítjuk, és sütőbabbal vagy más nyomatékkal kb. 10 percen át sütjük. Ekkor eltávolítjuk a babot sütőpapírostul, és a tésztát még visszatoljuk 6-8 percre, amíg rózsaszínre sül. Ha kész, megvárjuk amíg kihűl. (A sütőbab közönséges bab vagy lencse, de kapható kerámiából is. Többször is felhasználható, csak annyi a funkciója, hogy a tészta ne púposodjon fel sülés közben.)

 

Krém

 

A zselatint egy kis lábosba öntjük, és hozzáadunk fél dl hideg vizet. Kicsit félretesszük. A tejszínt kemény habbá verjük. A mascarponét robotgéppel felhabosítjuk, majd belekeverjük a kihűlt citromkrémet és a tejszínhabot. A zselatint forrásig melegítjük, majd rövid kevergetés után belecsorgatjuk a citromos krémbe.

    A krémet a piteformába öntjük, és tetszés szerint díszítjük. Fogyasztás előtt behűtjük.

 

sütési hőfok: 180°C

sütési mód: alul-felül sütés

tepsi mérete: 26 cm

Citromos receptek

Hozzávalók / 8 adag

 

    12 dkg vaj

    20 dkg cukor

    0.5 kávéskanál vanília kivonat

    1 db tojás

    0.5 citromból nyert citromlé

    1 citromból nyert citromhéj

    28 dkg finomliszt

    0.25 teáskanál sütőpor

    2 késhegynyi szódabikarbóna

    1 csipet só

    10 dkg porcukor

 

Elkészítés

 

A puha vajat keverőtálba tesszük, és a kristálycukorral habosra keverjük.

    Hozzáadjuk a citromlevet, a lereszelt héját, a vaníliát, a tojást, majd krémes masszát keverünk belőle.

    A lisztben elkeverjük a sütőport, a szódabikarbónát és a sót, majd fokozatosan a masszához keverjük, és puha, formázható tésztát gyúrunk belőle.

    A sütőt előmelegítjük 180 fokra, majd egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.

    A tésztából dió nagyságú gömböket formázunk, ezt követően pedig porcukorban alaposan meghempergetjük őket.

    A porcukor bevonatos golyókat sütőpapírra tesszük, finoman megnyomjuk a tetejét, hogy kicsit laposabb legyen.

    A sütőben kb. 10-12 perc alatt elkészül. Fontos, hogy nem kell barnára sütni, mert akkor kiszárad a tészta, és kemény lesz. Ha már egy kis színt kapott és kemény a teteje, akkor vesszük ki.

 

    sütési hőfok: 180°C

    sütési mód: alul-felül sütés

Citromos receptek

Hozzávalók / 8 adag

 

    8 db citrom

    3 db tojás

    0.5 bögre cukor

    2 evőkanál finomliszt

    1 teáskanál porcukor (a szóráshoz)

 

Elkészítés

 

    A citromok alját levágjuk, így csinálunk neki talpat, hogy szépen megálljon. Arra ügyeljünk, hogy nagyon keveset hasítsunk csak le, különben kilukad a "formánk".

    A tetejét nagyjából a citrom egynegyedénél levágjuk. Próbáljuk minél egyenesebbre, máskülönben sütés közben ferde lesz a süti is.

    A citromokból óvatosan kifacsarjuk a levüket, ügyeljünk, hogy a héjat ne sértsük meg! A citromok levét átszűrjük és félretesszük.

    A tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgájához hozzáadunk a cukor felét, a lisztet és egy negyed bögre átszűrt citromlevet.

    Robotgéppel fehéredésig keverjük, ez nagyjából 3-4 perc.

    A tojássárgájás krémet hőálló tálba kanalazzuk, majd vízgőz felett, folyamatos keverés mellett melegíteni kezdjük. 7-8 perc és besűrűsödik, ekkor le is húzzuk a tűzről. Újra az elektromos habverő jön, és addig keverjük közepes fokozaton, amíg szobahőmérsékletű nem lesz. Ez nagyjából 10 perc.

 

Folytatás a következő oldalon!

Citromos receptek

    Utána jön a tojásfehérje, amihez hozzáadjuk a cukor másik felét, és szintén vízgőz felé tesszük, és addig keverjük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik benne és olyan meleg nem lesz, hogyha belenyúlunk, akkor "megcsípi" az ujjunkat.

    Ekkor levesszük a tűzről, és elkezdjük felverni a habot. Nem kell túl keményre, csak annyira, hogy fényes és habos legyen és megálljon.

    Ezután hozzáadjuk a felvert tojásfehérje egynegyedét a sárgájához, és elkeverjük benne. Itt még nem kell finomnak lenni, az a cél, hogy kicsit felhígítsuk a krémet. Utána jöhet a maradék, most viszont már nagy mozdulatokkal, óvatosan forgassuk bele, hogy ne törjön össze a hab.

    A masszát a citromokba kanalazzuk éppen annyit, ami a pereméig ér. A citromokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 160 fokos sütőbe rakjuk, nagyjából 14 percre.

    Akkor lesz jó, ha szépen megemelkedik és a teteje kissé megbarnul. Óvatosan vegyük ki, szórjuk meg a tetejét porcukorral, és már ehetjük is.

 

    sütési hőfok: 160°C

    sütési mód: alul-felül sütés

Forrás: nosalty

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Yawl hajótípus

          Ennél a... Tovább

Sott

Minden olyan kötelet, amellyel vitorlákat húzunk be, sott-nak hívunk. Ezek alapján van fock... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 113

Átlagos értékelés: 5.0

gasztronómia