Nézd meg te is milyen Csernobil 30 év elteltével!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Ilyen most Csernobil, 30 évvel a katasztrófa után!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ilyen most Csernobil, 30 évvel a katasztrófa után!


2016/04/28

Történelmünk egyik legnagyobb atomerőmű-katasztrófája történt 1986. április 26.-án, harminc évvel ezelőtt. Ennek emléket állítva íródott cikkünk, bemutatva a katasztrófa helyszínét, hogy hogyan is néz ki harminc év elteltével.

 

Ilyen a katasztrófa után 30 évvel Csernobil

A mai Ukrajna területén bukkanhatunk rá az emberiség történelmének egyik legnagyobb és legpusztítóbb katasztrófájának a helyszínére, mely a Csernobil és Pripjaty városának közelében található Lenin Atomerőműben történt immáron harminc évvel ezelőtt.

 


A borzasztó esemény sokáig lepel alatt volt, igyekeztek eltitkolni, azonban az emberek hite nagyon megingott az atomenergia sikeres termelésében, valamint a Szovjetunió reformjába vetett bizalmon is elég nagy csorba esett.

 


A Szovjetunió azóta összeomlott, azonban az itt fellelhető élővilág még mindig szenved a katasztrófa következményeitől, a helyet turisták ezrei látogatják évente. Már aki elég bátor ehhez.

 


Az akkor 1 gigawattos teljesítményű RBMK típusú erőmű Ukrajna 10%-ának az energiára való szükségletét elégítette ki, azonban 1986-ban felújítás vált esedékessé, melyek nagyon rosszra sikerültek, akárcsak az üzemviteli kísérletek is. Számos védelmi rendszer alvó üzemmódba került, nem egy biztonsági előírás is meg lett szegve.

 

 

 

 

 

Ezeknek a dolgoknak a következtében a reaktor teljes láncreakción esett át és így kezelhetetlen lett, a megengedett érték százszorosára ugrott a teljesítménye cirka pár másodperc leforgása alatt.

 


Olyan mennyiségű gőz szabadult fel, hogy a hűtőcsatornák kiszakadtak egytől-egyig, a grafitot pedig ellepte a tűzforró víz.
Pár másodperccel az első után jött a második robbanás is, mely a grafit és a gőz reakcióba lépésének köszönhető, így a reaktor fedele, valamint az egész hűtőrendszer semmivé lett, a tetőszerkezet átszakadt.

 


Hivatalos jelentések alapján a reaktorban található üzemanyag majdnem 4 százaléka került ki a környezetbe, azaz jód, cézium és stroncium, melyek mind-mind sugárzó anyagok, a könnyebb megértés végett: 400-szor több radioaktív anyag került a légtérbe, mint a Hirosima területére ledobott atombombából kikerülő.

 


A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség közleményében összesen 56 közvetlen áldozata volt a balesetnek, azaz kilenc gyerek és 47, az atomerőműben dolgozó munkás.

 

 

A védőruha nélkül dolgozó emberek és az ottani kísérletet végrehajtó operátorok legnagyobb része pedig három hét elteltével elhunyt és számos olyan orosz nyelvű orosz cikk tudósított arról, hogy a sugár által szennyezett területeken iszonyatos mértékben megnőtt a babájukat elveszítő nők aránya is.

 

A folytatásért lapozz a következő oldalra!


érdekességek ünnepKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Keszthelyi Vöröskeresztes Vízimentő Egyesület Kikötője

A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a Keszthely iVizimentő Egyesület...

Futtatás

Futtatásnak nevezzük ha széllel szembeni haladáskor, ha a hajó és a vitorlázat által...

Buddy Melges

Buddy Melges vitorlázó életrajz Buddy Melges a világ egyik legsikeresebb verseny...

Yawl hajótípus

          Ennél a...

Stopper

Stopper: kötélfogó
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.