notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Nézd meg te is milyen Csernobil 30 év elteltével!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Ilyen most Csernobil, 30 évvel a katasztrófa után!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ilyen most Csernobil, 30 évvel a katasztrófa után!


2016/04/28
Ilyés Zsófi

Történelmünk egyik legnagyobb atomerőmű-katasztrófája történt 1986. április 26.-án, harminc évvel ezelőtt. Ennek emléket állítva íródott cikkünk, bemutatva a katasztrófa helyszínét, hogy hogyan is néz ki harminc év elteltével.

 

Ilyen a katasztrófa után 30 évvel Csernobil

A mai Ukrajna területén bukkanhatunk rá az emberiség történelmének egyik legnagyobb és legpusztítóbb katasztrófájának a helyszínére, mely a Csernobil és Pripjaty városának közelében található Lenin Atomerőműben történt immáron harminc évvel ezelőtt.

 


A borzasztó esemény sokáig lepel alatt volt, igyekeztek eltitkolni, azonban az emberek hite nagyon megingott az atomenergia sikeres termelésében, valamint a Szovjetunió reformjába vetett bizalmon is elég nagy csorba esett.

 


A Szovjetunió azóta összeomlott, azonban az itt fellelhető élővilág még mindig szenved a katasztrófa következményeitől, a helyet turisták ezrei látogatják évente. Már aki elég bátor ehhez.

 


Az akkor 1 gigawattos teljesítményű RBMK típusú erőmű Ukrajna 10%-ának az energiára való szükségletét elégítette ki, azonban 1986-ban felújítás vált esedékessé, melyek nagyon rosszra sikerültek, akárcsak az üzemviteli kísérletek is. Számos védelmi rendszer alvó üzemmódba került, nem egy biztonsági előírás is meg lett szegve.

 

 

 

 

 

Ezeknek a dolgoknak a következtében a reaktor teljes láncreakción esett át és így kezelhetetlen lett, a megengedett érték százszorosára ugrott a teljesítménye cirka pár másodperc leforgása alatt.

 


Olyan mennyiségű gőz szabadult fel, hogy a hűtőcsatornák kiszakadtak egytől-egyig, a grafitot pedig ellepte a tűzforró víz.
Pár másodperccel az első után jött a második robbanás is, mely a grafit és a gőz reakcióba lépésének köszönhető, így a reaktor fedele, valamint az egész hűtőrendszer semmivé lett, a tetőszerkezet átszakadt.

 


Hivatalos jelentések alapján a reaktorban található üzemanyag majdnem 4 százaléka került ki a környezetbe, azaz jód, cézium és stroncium, melyek mind-mind sugárzó anyagok, a könnyebb megértés végett: 400-szor több radioaktív anyag került a légtérbe, mint a Hirosima területére ledobott atombombából kikerülő.

 


A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség közleményében összesen 56 közvetlen áldozata volt a balesetnek, azaz kilenc gyerek és 47, az atomerőműben dolgozó munkás.

 

 

A védőruha nélkül dolgozó emberek és az ottani kísérletet végrehajtó operátorok legnagyobb része pedig három hét elteltével elhunyt és számos olyan orosz nyelvű orosz cikk tudósított arról, hogy a sugár által szennyezett területeken iszonyatos mértékben megnőtt a babájukat elveszítő nők aránya is.

 

A folytatásért lapozz a következő oldalra!


érdekességek ünnepKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Backbord

A Backbord (ejtsd: bekbord) kifejezést lásd a jobb csapás -nál.

Asso

Asso 99 vitorlás hajó Asso 99 vitorlás hajó - Licospars, Bogliaco, Garda tó A hajót...

Születésnapi buli helyszín

Különleges születésnapi buli helyszín után kutatsz? Ha a szülinapi buli Budapesten lesz, ezen...

Hotel Balatonfenyves

Hotel Balatonfenyves – Kényeztető nyugalom egy meghitt, csöndes helyen, a...

Balatonfűzfő - Vitorlázó Sportegyesület

A balatonfűzfői Vitorlázó Sportegyesület kikötője közforgalmú, 86 kikötő- és 3...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!