Nézd meg te is milyen Csernobil 30 év elteltével!

hirdetes

Ilyen most Csernobil, 30 évvel a katasztrófa után!

Ilyés Zsófi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Történelmünk egyik legnagyobb atomerőmű-katasztrófája történt 1986. április 26.-án, harminc évvel ezelőtt. Ennek emléket állítva íródott cikkünk, bemutatva a katasztrófa helyszínét, hogy hogyan is néz ki harminc év elteltével.

 

Ilyen a katasztrófa után 30 évvel Csernobil

A mai Ukrajna területén bukkanhatunk rá az emberiség történelmének egyik legnagyobb és legpusztítóbb katasztrófájának a helyszínére, mely a Csernobil és Pripjaty városának közelében található Lenin Atomerőműben történt immáron harminc évvel ezelőtt.

 


A borzasztó esemény sokáig lepel alatt volt, igyekeztek eltitkolni, azonban az emberek hite nagyon megingott az atomenergia sikeres termelésében, valamint a Szovjetunió reformjába vetett bizalmon is elég nagy csorba esett.

 


A Szovjetunió azóta összeomlott, azonban az itt fellelhető élővilág még mindig szenved a katasztrófa következményeitől, a helyet turisták ezrei látogatják évente. Már aki elég bátor ehhez.

 


Az akkor 1 gigawattos teljesítményű RBMK típusú erőmű Ukrajna 10%-ának az energiára való szükségletét elégítette ki, azonban 1986-ban felújítás vált esedékessé, melyek nagyon rosszra sikerültek, akárcsak az üzemviteli kísérletek is. Számos védelmi rendszer alvó üzemmódba került, nem egy biztonsági előírás is meg lett szegve.

hirdetes

 

 

 

 

 

Ezeknek a dolgoknak a következtében a reaktor teljes láncreakción esett át és így kezelhetetlen lett, a megengedett érték százszorosára ugrott a teljesítménye cirka pár másodperc leforgása alatt.

 

hirdetes


Olyan mennyiségű gőz szabadult fel, hogy a hűtőcsatornák kiszakadtak egytől-egyig, a grafitot pedig ellepte a tűzforró víz.
Pár másodperccel az első után jött a második robbanás is, mely a grafit és a gőz reakcióba lépésének köszönhető, így a reaktor fedele, valamint az egész hűtőrendszer semmivé lett, a tetőszerkezet átszakadt.

 


Hivatalos jelentések alapján a reaktorban található üzemanyag majdnem 4 százaléka került ki a környezetbe, azaz jód, cézium és stroncium, melyek mind-mind sugárzó anyagok, a könnyebb megértés végett: 400-szor több radioaktív anyag került a légtérbe, mint a Hirosima területére ledobott atombombából kikerülő.

 


A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség közleményében összesen 56 közvetlen áldozata volt a balesetnek, azaz kilenc gyerek és 47, az atomerőműben dolgozó munkás.

 

 

A védőruha nélkül dolgozó emberek és az ottani kísérletet végrehajtó operátorok legnagyobb része pedig három hét elteltével elhunyt és számos olyan orosz nyelvű orosz cikk tudósított arról, hogy a sugár által szennyezett területeken iszonyatos mértékben megnőtt a babájukat elveszítő nők aránya is.

 

A folytatásért lapozz a következő oldalra!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Az 50 település már javában készül az idei Nemzeti Regatta versenyeire!

2019-05-22

Az 50 település már javában készül az idei Nemzeti Regatta versenyeire!

Kevesebb mint két hét és indul a Nemzeti Regatta – Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválja – 2019. június 1-2-án! A Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) és szervezőtársai idén is 50 települést látnak vendégül Siófokon, ahova 16 megyéből érkeznek majd a csapatok a megmérettetésekre.

Tippek káosz nélküli céges rendezvényszervezéshez

2018-07-25

Tippek káosz nélküli céges rendezvényszervezéshez

A céges rendezvényszervezés nagy falat lehet egy kezdő számára, főleg ha nem is a rendezvényszervezés a szakterülete! A teher megkönnyítése érdekében cikkünkben összegyűjtöttünk 3 és 1 bónusz tippet igazán kezdő rendezvényszervezőknek, amelyek betartásával elkerülheted a kalamajkát!

A 2018-as Race to Alaska (R2AK) döntő pillanata

2018-07-04

A 2018-as Race to Alaska (R2AK) döntő pillanata

2018. június 24-én lelkes szurkolók tömege gyűlt össze az alaszkai Ketchikan városában, hogy figyelemmel kísérjék a Race to Alaska (R2AK) első befutóit. Az Alaskan Fish House tulajdonosa szintén túlórázott, hiszen a záróra után is nyitvatartott kapuit a verseny érdekében! Cikkünkben a Federal’s Team Sail Like a Girl csapatról írtunk!

Szavazz kedvenc előadóidra! Íme a 3. Petőfi Zenei Díj jelöltjei és a szavazás menete!

2018-07-02

Szavazz kedvenc előadóidra! Íme a 3. Petőfi Zenei Díj jelöltjei és a...

2018-ban újra elnyerhető a Petőfi Zenei Díj, melynek átadó gáláját idén új helyszínen, új fesztiválon rendeznek meg! Az elismerést olyan hazai előadók kaphatják meg, akik kiemelkedő hatással bírnak a magyar könnyűzenei életre. Szavazz kedvenceidre! Olvasd el cikkünket, melyben összegyűjtöttünk minden fontos információt a 3. Petőfi Zenei Díjról!

hirdetes
Közösség

Szótár

Gitana 11

Gitana 11 vitorlás hajó leírás történet A hajót 2001-ben építették, akkor még... Tovább

Balatonalmádi Volán Zrt. Kikötő

A Balaton keleti medencéjének északi partján található a Balaton Volán Zrt. kikötője. A... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 203

Átlagos értékelés: 4.8

érdekességek ünnep