A Cseszneki vár a magasból

hirdetes

A Bakony kincse: a Cseszneki vár

SZ.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Csesznek Veszprém-megyében fekszik, a festői Bakony hegységében. A község várromjáról híres, ami igen népszerű turista célponttá teszi a helyet. A várban szabadtéri rendezvényeket és fesztiválokat szoktak tartani. A vár nincs messze Veszprémtől, a királynék városától.

Drónvideón a Cseszneki vár

A Cseszneki vár története

A vár 1263 körül épült Cseszneky Jakab jóvoltából, aki IV. Béla kardhordozójaként szolgált. Az épület építtetője családnevét viseli. 1326 után királyi várként működött, majd 1392 Luxemburgi Zsigmond ajánlotta fel a Garai főnemesi családnak.

 

1482-ben a Garai család kihalását követően Mátyás király a Szapolyai családnak adományozta a várat. 1527-ben I. Ferdinánd, majd 1537-ben egy időre Török Bálint kezére került. A XV. században a vár a Csaby, a Szelestey és a Wathay családok tulajdonában volt. 1561-ben Wathay Lőrinc sikeresen visszaverte a törökök támadását, akiknek végül 1594-ben sikerült elfoglalniuk az erődítményt.

hirdetes

 

A magyar csapatok 4 évvel később, 1598-ben szerezték vissza. 1635-ben Esterházy Dániel vásárolta meg a várat és a hozzá tartozó falut. Innentől kezdve egészen 1945-ig Csesznek az Esterházy család tulajdonát képezte. A következő oldalon egy nem mindennapi drónfelvételen tekinthetitek meg a Cseszneki várat! 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Balaton

Szótár

Cirrus

A cirrus egy 8-12 km magasan úszó apró fehér pamacsos felhőfajta. Ha kis számban... Tovább

Csonkarudas vitorlázat, gaffos vitorla

Kezdetben nem tudtak elég magas árbocot készíteni, ezért felhúztak rá egy villás rudat,... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes