notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A Cseszneki vár a magasból

hirdetes

A Bakony kincse: a Cseszneki vár

SZ.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Csesznek Veszprém-megyében fekszik, a festői Bakony hegységében. A község várromjáról híres, ami igen népszerű turista célponttá teszi a helyet. A várban szabadtéri rendezvényeket és fesztiválokat szoktak tartani. A vár nincs messze Veszprémtől, a királynék városától.

Drónvideón a Cseszneki vár

A Cseszneki vár története

A vár 1263 körül épült Cseszneky Jakab jóvoltából, aki IV. Béla kardhordozójaként szolgált. Az épület építtetője családnevét viseli. 1326 után királyi várként működött, majd 1392 Luxemburgi Zsigmond ajánlotta fel a Garai főnemesi családnak.

 

1482-ben a Garai család kihalását követően Mátyás király a Szapolyai családnak adományozta a várat. 1527-ben I. Ferdinánd, majd 1537-ben egy időre Török Bálint kezére került. A XV. században a vár a Csaby, a Szelestey és a Wathay családok tulajdonában volt. 1561-ben Wathay Lőrinc sikeresen visszaverte a törökök támadását, akiknek végül 1594-ben sikerült elfoglalniuk az erődítményt.

 

A magyar csapatok 4 évvel később, 1598-ben szerezték vissza. 1635-ben Esterházy Dániel vásárolta meg a várat és a hozzá tartozó falut. Innentől kezdve egészen 1945-ig Csesznek az Esterházy család tulajdonát képezte. A következő oldalon egy nem mindennapi drónfelvételen tekinthetitek meg a Cseszneki várat! 

hirdetes

 

Drónvideón a Cseszneki vár

A régi, 13. századi vár alapfalai a felső vár délnyugati része alatt húzódtak. A feltárt nyomok szerint a téglalap alakú építmény a felső várnál lényegesen kisebb volt, amelyek harántfalak osztottak kisebb helyiségekre. Ezt a várat a 14. században teljesen lebontották. A 15. század eleji vár új alapokra épült.

 

Az alaprajza egy téglalaphoz csatlakozó ötszöget formázott, középen belső udvarral. A déli oldalon alacsonyabb gazdasági épületek húzódtak, a többi fal a vár lakóépületeit rejtette. A déli oldalon egy félkör alaprajzú kis torony is állt.

hirdetes

 

Az északnyugati bejáratot valószínűleg felvonóhidas kapu védte, melynek Garai-Cillei címeres szemöldökköve máig fennmaradt. A felső vár néhány szép faragású kőtöredékét a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzik; ezekből a történészek arra következtetnek, hogy a vár hajdani külleme tükrözte az építtető Garai nádor gazdagságát.

 

Akik fel szeretnék fedezni a várat, azok előtt délelőtt 10 órakor nyílnak meg az erődítmény kapui. És íme, a drónvideó, amit mi készítettünk: 

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Russel Coutts

 Russel Coutts Russel Coutts Új Zélandon, Wellingtonban született 1962. március... Tovább

Tőkesúly

A tőkesúly a nagyobb hajókon a víz alatti ellensúly. Nevezik még kielnek vagy ballasztnak. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 235

Átlagos értékelés: 4.8

Balaton