Újra megrendezésre kerül az Adrián is a klasszikus balatoni verseny, a Csillagtúra

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Újra megrendezésre kerül az Adrián is a klasszikus balatoni verseny, a Csillagtúra

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Újra megrendezésre kerül az Adrián is a klasszikus balatoni verseny, a Csillagtúra


2022/05/06
ZH

A balatoni klasszikusnak számító Csillagtúrát már 2014 óta rendezik meg az Adriai tengeren is, amit a 12. Sail-ing Business Cupon keretei között adaptáltak az országba és példánkat követve a Ness Kupa is a rendezősége alá vette. Idén újra megrendezik a Csillagtúrát Horvátországban is.

Csillagtúra

A Csillagtúráról


1939-ben találták ki magát a versenyt, de rendszeresen csak a hetvenes évektől kezdték el megrendezni a Csillagtúrát, ami egy élvezetes, játékos és egyedi vitorlás futam, mind közül. Itt nem az a cél, hogy a leggyorsabb légy, ugyanis a sorrendet nem a célba érkezés határozza meg és a hajók sem azonos pályán közlekednek, így akár a leglassabb is győzhet, mivel ennél a verseny sokkalta érdekesebb! 


A versenyen való pontgyűjtés jutalom és büntető pontok szerzésével alakul és a célvonal is nyitvatartási idővel rendelkezik, ami lehetővé teszi a lassabb hajók számára is az eredményes részvételt. A Csillagtúra során nem egy megszabott pályán kell teljesíteni, hanem a pontszerző helyek megközelítésével lehet pontot szerezni, amelyek megközelítéséhez mindenki saját taktikát állít fel, így az útvonal rugalmas a versenyzők számára.


Kihelyezett startvonal sincsen a verseny keretein belül, ugyanis a kijelölt kikötőkből lehet indulni. Már az is a taktika részét képezi, hogy ki honnan indul, ugyanis a kikötők közé tartozik Balatonfüred, Alsóörs, Siófok, Balatonalmádi, Balatonföldvár, Révfülöp és Badacsony is. A verseny során minden kikötő és egyben pontszerző hely kétszer érinthető, ahol a verseny rendezői várják a forduló hajókat, hogy regisztrálják őket. A pontok száma alapvetően a megtett szakasz hosszától függ, ami a két kikötő közti kilométernyi távolsága.

 

Prémium pontok szerzése a Csillagtúrán


Prémiumpontok bezsebelésére is van lehetőség, amihez éjszaka kell megérkezni a navigációs pontra, ami a Balaton közepén, Balatonszemes-Zánka és a Tihanyrév-Badacsony irányok metszéspontjában található. Itt egy lehorgonyzott rendező várja a versenyzőket, aki negyedóránként ad két percen keresztül villogó fényjelzést a könnyebb felderítés érdekében.Aki itt is beregisztrál, az az aktuális szakasz pontszámát duplázza meg. Taktikai szempontból tehát érdemes egy hosszabb szakasz megtétele során útba ejteni a navigációs pontot. Ha a számokat nézzük, akkor a legjobb szakasz az Almádi-Badacsony szakasz a legmegfelelőbb, hiszen így 54 pontot lehet megduplázni!

 

Célba érés a szakaszok teljesítését követően


Reggel kilenc óránál korábban nem lehetséges a balatonfüredi móló közelében felállított célvonalon áthaladni. Aki fél órán belül átvitorlázik ezen a vonalon, annak minden beszerzett pontja beleszámít majd a végeredménybe, de aki késik az minden negyedóra után veszít 2-2 pontot. Akinek pedig nem sikerül odaérni 10 óra 30 percig, az minden pontot elveszít és érvényteleníti a részvételt.

 

Csillagtúra az Adrián


Lényegében ugyanaz a verseny lefolyása, mint a hagyományos Csillagtúrának, de mégis különbözik. A versenyt 9 óra alatt kell teljesíteni, vagyis harmadannyi idő alatt, mint itthon. Több a pontszerző hely, amit virtuálisan jelölnek meg, nincs szükség ott ülő rendezőre, mivel a Snewisport biztosítja a GPS-alapú nyomkövetést. Az adott pontokat 50-100 méterre kell megközelíteni, ugyanis, ha ennél távolabb sikerül a közelítés az pontvesztéssel jár. A horvát szigetvilág alkalmas helyet biztosít a több pontszerző állomás kialakítására, és van lehetőség duplázó pontot is beszerezni, aminek szabályai a balatoni versenyével azonosak, de napközben van nyitva és csak 4 órán keresztül.
 


Balaton érdekesség hír sport tenger, óceán versenyKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Luftkaszni

A luftkaszni jelentése légkamra. Ezek olyan légmentes zárt kamrák a hajóban, amik...

Laser

Laser vitorlás hajó története 1970-ben tervezte Bruce Kirby. A Laser nagyon hamar...

Vízparti lakás Balaton

Egy vízparti lakás a Balatonon remek lehetőségeket rejt azok számára, akik ingatlant...

ÉLELMISZER-, VEGYIÁRU ÉS GYÓGYNÖVÉNY ELADÓ TANFOLYAM

  ÉLELMISZER-, VEGYIÁRU ÉS GYÓGYNÖVÉNY ELADÓ TANFOLYAM Az élelmiszert...

Révfülöp Hajóállomás BH Zrt.

A Balaton nyugati medencéjének északi partján található a Balatoni Hajóállomás Zrt....
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.