Szuper túra a Bakonyban, neked is meg kell ismerned!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Esős napokra - Csodás túra a Bakonyban, melyeket neked is végig kell járnod!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Esős napokra - Csodás túra a Bakonyban, melyeket neked is végig kell járnod!


2016/04/28

Óriási méretű dolomit sziklák és számos barlang vár, ha kicsit mélyebbre ásunk a Bakony dombjaimban, valamint számos érdekesség, melyet nem igazán ismerünk. Most erről írok nektek, hiszen ezeket mindenkinek meg kell ismernie! :)

 

Csodálatos túra a Bakonyban, melyet neked is végig kell járnod az idén!

Ha kicsit jobban beleássuk magunkat a Bakony földtörténetébe, rájöhetünk, hogy számos érdekes dolgot, például várromokat és barlangokat rejteget a mélye. Most a Vár-völgy barlangjait és magát a várat ismerhetitek meg, nagyon érdekes! :)

 


Várpalota vára

 


A Várpalotán található vár egész könnyen fellelhető, hiszen autóval és busszal is egyszerűen eljuthatunk ide.  A város főterének még régi, békebeli korból származó épületei között bukkanhatunk rá erre a várra, melyet az Újlaki család épített még a XIV. század második felében, mely még a török török hódoltság idején végvár szerepet is betöltött.


Mára már a Közép-Dunántúl régiójának egyik legfontosabb turisztikai és kulturális központja, számos állandó kiállítással és várjátékkal, mindenképp érdemes meglátogatni.

 

 

 

 

 

Ha elindulunk a vártól a piros színnel jelölt turista útvonalon északnak indulva, először egy régi, a várpalotai zsidóság temetőjét találhatjuk meg, majd miután földessé válik a murvásból az út, hirtelen emelkedni kezd az út, mely a Vár-völgyön visz minket végig, melyet számos barlang is övez, óriási dolomit sziklákkal.

 


Szinte mindegyik barlangot elég nehézkesen lehet megközelíteni, aprók is, az elsőt pont egy dolomittömb oldalában találhatjuk meg, mely az 1.-es számot viseli.

 


Ennek a szája is jól látható és ha éppen esős, vagy eső utáni időben járunk erre, láthatjuk is ahogy a sziklákról a barlang falára esnek a vízcseppek.

 


Talán az egész Keleti-Bakonyra igaz az állítás, hogy talaja művelhetetlen, emiatt a mezőgazdaságban képtelenség hasznát venni, így csak lőtérnek volt alkalmas.

 


Ha elérkezünk a völgyhöz, hirtelen megváltozik a táj is, ezzel együtt a növényzet, hiszen itt egyenesen burjánzik, mely a mikroklíma hatása miatt van.
Számos érdekes gomba, zuzmó, moha és virág is utunkba akadhat túránk során.

 

 

Ha egy kedvező árú, ám mégis kellemes környezetben lévő szállást keresel a Balatonnál, akkor erre a linkre kattintva szuper helyet találhatsz! A Hotel Aranysas mindenkit szeretettel vár, akár csoportokat is szállodájában, valamint komfortos bungalowiban, melyeket erre a linkre kattintva érhetsz el és akár személyre szabott árajánlatot is kérhetsz!

Csodálatos túra a Bakonyban, melyet neked is végig kell járnod az idén!

Ha elfáradunk, a piros jelzéses turista útvonalat nem egy kis pihenő övezi, hol bátran megpihenhet az ember, akár bográcsozhat is.
Létezik itt egy apró, mesterségesen épített tó, melyet még régi korokban készítettek el az itt élő vaddisznók, szarvasok, őzek számára, azonban nem láthatjuk, csak egy felirat jelzi, melyen a Kális-tó név áll.


Innen nem messze van a Vár-völgy egyik legismertebb barlangja, a Gazsi-lik, mely egy itt, a fáradalmait kipihenő szegény legényről lett elnevezve a helyiek szerint és a barlang szája egész egyszerűen megközelíthető.

 

 

 

 

Ha jobban megnézzük, láthatjuk hogy járatait a dolomit rétegeibe a víz formálta és csak azért látható a felszínen is, mert a víz ide is utat tört magának.

 

Nem kell messzire menni innen ahhoz, hogy a régi, Bátorkő várat is megcsodálhassuk, bár mára elég romos lett. Egy hatalmas dolomit-kőre húzták fel még régen, a 13. században és a Fehérvár-Veszprém közti út megfigyelését szolgálta.

 


Miután a török hódoltságnak vége lett, a vár is elhanyagolttá vált, hiszen jelentősége már nem lett, még most is folyamatos pusztulás alatt áll, ezért is lett a neve Pusztapalota.

 


Kicsit nehézkes, ám annál látványosabb és érdekes túra ez, melyet mindenképp érdemes végigjárni ha a Bakonyba megyünk, hiszen kellemes kikapcsolódási lehetőség kicsiknek és nagyoknak egyaránt. :)

 


érdekességek szerelem túra utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Árkádia Hotel Kikötő

A Balaton keleti medencéjének északi partján található az Árkádia Hotel kikötője....

Megfeneklés

 Sekély vízben történõ fennakadás.

Farkiképzés

A hajók farának kiképzése elsősorban a vízvonalak záródása és a hajó megfelelő...

Karimatömítés

Az azbesztmentes karimatömítések a lapos nyugvótömítések legelterjedtebb típusai. Számos...

Cadet

Cadet vitorlás hajó leírása A Cadet egy kétszemélyes, gyerekek számára tervezett...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.