notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Szuper túra a Bakonyban, neked is meg kell ismerned!

hirdetes

Esős napokra - Csodás túra a Bakonyban, melyeket neked is végig kell járnod!

Ilyés Zsófi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Óriási méretű dolomit sziklák és számos barlang vár, ha kicsit mélyebbre ásunk a Bakony dombjaimban, valamint számos érdekesség, melyet nem igazán ismerünk. Most erről írok nektek, hiszen ezeket mindenkinek meg kell ismernie! :)

 

Csodálatos túra a Bakonyban, melyet neked is végig kell járnod az idén!

Ha kicsit jobban beleássuk magunkat a Bakony földtörténetébe, rájöhetünk, hogy számos érdekes dolgot, például várromokat és barlangokat rejteget a mélye. Most a Vár-völgy barlangjait és magát a várat ismerhetitek meg, nagyon érdekes! :)

 


Várpalota vára

 


A Várpalotán található vár egész könnyen fellelhető, hiszen autóval és busszal is egyszerűen eljuthatunk ide.  A város főterének még régi, békebeli korból származó épületei között bukkanhatunk rá erre a várra, melyet az Újlaki család épített még a XIV. század második felében, mely még a török török hódoltság idején végvár szerepet is betöltött.


Mára már a Közép-Dunántúl régiójának egyik legfontosabb turisztikai és kulturális központja, számos állandó kiállítással és várjátékkal, mindenképp érdemes meglátogatni.

 

 

 

 

 

Ha elindulunk a vártól a piros színnel jelölt turista útvonalon északnak indulva, először egy régi, a várpalotai zsidóság temetőjét találhatjuk meg, majd miután földessé válik a murvásból az út, hirtelen emelkedni kezd az út, mely a Vár-völgyön visz minket végig, melyet számos barlang is övez, óriási dolomit sziklákkal.

 


Szinte mindegyik barlangot elég nehézkesen lehet megközelíteni, aprók is, az elsőt pont egy dolomittömb oldalában találhatjuk meg, mely az 1.-es számot viseli.

hirdetes

 


Ennek a szája is jól látható és ha éppen esős, vagy eső utáni időben járunk erre, láthatjuk is ahogy a sziklákról a barlang falára esnek a vízcseppek.

 


Talán az egész Keleti-Bakonyra igaz az állítás, hogy talaja művelhetetlen, emiatt a mezőgazdaságban képtelenség hasznát venni, így csak lőtérnek volt alkalmas.

 


Ha elérkezünk a völgyhöz, hirtelen megváltozik a táj is, ezzel együtt a növényzet, hiszen itt egyenesen burjánzik, mely a mikroklíma hatása miatt van.
Számos érdekes gomba, zuzmó, moha és virág is utunkba akadhat túránk során.

 

hirdetes

 

Ha egy kedvező árú, ám mégis kellemes környezetben lévő szállást keresel a Balatonnál, akkor erre a linkre kattintva szuper helyet találhatsz! A Hotel Aranysas mindenkit szeretettel vár, akár csoportokat is szállodájában, valamint komfortos bungalowiban, melyeket erre a linkre kattintva érhetsz el és akár személyre szabott árajánlatot is kérhetsz!

Csodálatos túra a Bakonyban, melyet neked is végig kell járnod az idén!

Ha elfáradunk, a piros jelzéses turista útvonalat nem egy kis pihenő övezi, hol bátran megpihenhet az ember, akár bográcsozhat is.
Létezik itt egy apró, mesterségesen épített tó, melyet még régi korokban készítettek el az itt élő vaddisznók, szarvasok, őzek számára, azonban nem láthatjuk, csak egy felirat jelzi, melyen a Kális-tó név áll.


Innen nem messze van a Vár-völgy egyik legismertebb barlangja, a Gazsi-lik, mely egy itt, a fáradalmait kipihenő szegény legényről lett elnevezve a helyiek szerint és a barlang szája egész egyszerűen megközelíthető.

 

 

 

 

Ha jobban megnézzük, láthatjuk hogy járatait a dolomit rétegeibe a víz formálta és csak azért látható a felszínen is, mert a víz ide is utat tört magának.

 

Nem kell messzire menni innen ahhoz, hogy a régi, Bátorkő várat is megcsodálhassuk, bár mára elég romos lett. Egy hatalmas dolomit-kőre húzták fel még régen, a 13. században és a Fehérvár-Veszprém közti út megfigyelését szolgálta.

 


Miután a török hódoltságnak vége lett, a vár is elhanyagolttá vált, hiszen jelentősége már nem lett, még most is folyamatos pusztulás alatt áll, ezért is lett a neve Pusztapalota.

 


Kicsit nehézkes, ám annál látványosabb és érdekes túra ez, melyet mindenképp érdemes végigjárni ha a Bakonyba megyünk, hiszen kellemes kikapcsolódási lehetőség kicsiknek és nagyoknak egyaránt. :)

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Téli esküvő

A téli esküvő manapság fénykorát éli, hiszen egyre több pár kezdi felismerni a téli... Tovább

Reggeliző belváros

A legjobb reggelizőt keresed Budapesten? A PRE-GO a legjobb reggeliző a belvárosban, ahol helyben... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 203

Átlagos értékelés: 4.7

érdekességek szerelem túra utazás