notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Egy különleges csokoládé, ami drágább, mint az arany, mégis megveszik

hirdetes

Egy csokoládé, ami drágább, mint az arany

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Ez a csokoládé talán még az aranynál is drágább, mégis sokan vannak, akik megveszik, annyira különleges. Csak két összetevője van, viszont van benne más, ami a mai kor édességeiből hiányzik és ami ma már luxusnak számít.

Csokoládé

Gondoltátok volna, hogy létezik olyan csokoládé, ami drágább, mint az arany? Ráadásul korlátozott számban gyártják, szóval nem egyszerű hozzájutni még a legelitebb rétegnek sem. Ez a különleges édesség a To’ak, aminek 50 grammja 70 ezer forintba kerül. Aranypapírba van csomagolva, ami már a minimum azok után, hogy valaki ennyi pénzt kiad érte. Ez a különleges csokoládé valóban csak a leggazdagabbak kiváltsága, hisz nem egy maradandó tárgyi dologról van szó, hanem inkább egy maradandó élményről. De vajon mitől ilyen értékes? Ha megtudjuk a választ, már érteni fogjuk, hogy egy ilyen ritka csokoládét miért nem lehet a legtöbb ember számára elérhető áron piacra dobni.

Csokoládé

A csokoládé elkészítése rendkívül időigényes. Összesen 574 tábla csokoládét 2 év alatt gyártottak és már nem is fognak többet, ugyanis a csokoládé rendkívül ritka összetevői már csak korlátozott számban állnak rendelkezésre. Összesen két alkotóeleme van, a nádcukor és a ritka Arriba kakaó. Az Arriba kakaó fái Ecuador hegyeiben teremnek és sajnos már kihalófélben vannak, szinte csak a legidősebb fák maradtak meg. Ez az oka annak, hogy korlátozott számban készítik el ezt a különleges édességet. Ráadásul ha Jerry Toth annak idején nem találkozott volna egészen véletlenül ezzel a ritka növényfajjal, lehet, hogy még az se tudná élvezni az ízét, akinek lenne pénze rá.

Csokoládé

Jerry Toth akkor találkozott először az Arriba kakaó fákkal, amikor Chicagoból Ecuadorba költözött, hogy részt vegyen az esőerdők megőrzéséért folytatott harcban. Egy helybéli vezette fel Ecuador hegyeibe, ahol meglátta ezeket a rika növényeket és a bennük rejlő lehetőséget. Lehet, akkoriban még ő se gondolta volna, hogy valamikor csokoládét fog gyártani, ráadásul a világ legdrágább csokoládéját. Társával, Carl Schweizer-al közösen készítették őket. Ez a munka két évet vett igénybe, aminek az az oka, hogy kézzel készítik. Az egész művelet a két kezük munkájával történik, még a csomagolás is. Ha megpróbáljuk elképzelni, hogy a régi időkben, amikor még nem a technika uralta a világot, mennyivel másabb íze lehetett az ételeknek, mint ma, amikor tele vannak nyomva tartósítószerekkel és mindenféle ízesítőkkel, akkor már érthető, hogy miért kell ennyire megfizetni az árát.

Csokoládé

Mivel hosszú évekig tartó, kemény munkával készült, ezért nem lehet akárhogy elfogyasztani, ugyanis ha nem tiszta kézzel érintjük meg, akkor máris elronthatjuk az ízét. Éppen ezért találunk a csomagolásban facsipeszt. A csokoládé akkor őrzi meg igazán az ízét, ha semmivel se érintkezik, ezért az eredeti, arany csomagolásban kell összetörni és úgy elfogyasztani. Állítólag hasonló íze van, mint a keserű csokinak, emellett van egy kis gyümölcsös aromája. Mivel korlátozott számban lehetett kapni, ezért valószínűleg már nem marad belőle.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Palstek

  Csathurok, az egyik leggyakoribb vitorláscsómó (névadója: Stekk Pál legendája). Tovább

Negatív csapás

 Cirkálásnál a céltól távolodó, de magasságot gyûjtõ szakasz. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 126

Átlagos értékelés: 5.0

gasztronómia