notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Csónaktípusok bemutatása

hirdetes

Rövid ismertető a különböző csónaktípusokról

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A csónakoknak többféle típusát különböztetjük meg, amelyeket más és más célokra terveztek. Ezek méreteikben és felszereltségükben is különbözhetnek egymástól.

Csónaktípusok bemutatása

Ha csónakot tervezel vásárolni, akkor fontos ismerned a legalapvetőbb különbségeket a különböző típusok között, hogy a saját céljaidnak megfelelő vízi járművet választhasd ki a különböző lehetőségek közül. Ha például többféle horgászati formát is űzöl, de csak egy csónakot szeretnél venni, akkor érdemes olyat választani, ami több helyzetben is alkalmazható.

 

Horgászcsónakok

A horgászcsónakok családjának több tagja is van, amelyek mind más és más horgászati céloknak felelnek meg, ráadásul ezek is tovább oszthatók édesvízi és sósvízi felhasználásra. Léteznek továbbá nyílt tengerre és partközeli horgászathoz készült csónakok is. A temérdek lehetőség miatt fontos hogy olyan hajót válassz magadnak, ami megfelel horgászati igényeidnek, illetve alkalmas arra a vízi területre, amelyen használni szeretnéd. Nem árt továbbá megvizsgálni az üzemanyagtartály kapacitását, illetve hogy hány és milyen jellegű horgászbottartó van a hajó szélein.

 

Csónakok vízi sportokhoz

A különböző vízi sportok élvezetéhez elengedhetetlen egy olyan erős motorcsónak, ami megfelelő sebességet és manőverezhetőséget biztosít a különböző sporteszközök vontatásához. Ha e kategória iránt érdeklődsz, akkor mindenképpen nézz szét a rendelkezésre álló beépített motoros vontatócsónakok között, mert ezek könnyebben karbantarthatók és szerelhetők, ha szükség lenne rá.

hirdetes

 

Runabout csónakok

A runabout csónakok kategóriája rendkívül tág, és általában ezekkel találkozni a leggyakrabban a vizeken. A runaboutok közé tartoznak a bowriderek, a deck boatok és a cuddy cabin típusú csónakok is. Ezeken a csónakokon általában több utas is kényelmesen elfér, ráadásul nagyon sokoldalúak is, és számos vízi tevékenységre fel lehet használni őket a szórakoztató motorcsónakozástól kezdve a horgáaszatig.

 

  • A bowrider típusú hajóknak nyitott orruk van, ahol több utas is elfér, így ideálisak például hajóutak megtartására.
  • A deck boatok akár egy tucat, vagy annál is több utast is képesek magukkal vinni, de csak a fedélzeten biztosítanak helyet, így csak egynapos túrákra érdemes elvinni őket.
  • hirdetes
  • A cuddy cabin típusú csónakok fedett fedélzetűek, és mosdót, alvóhelyet illetve egyéb helységeket is tartalmazhatnak, így ideális választások azok számára, akik kényelmesebb, hosszabb hajózásokra vágynak.

 

Ponton csónakok

A ponton csónakokat viszonylag gyenge teljesítményük miatt sokáig csak pihentető szabadidős vízi járműveknek tartották. Azonban az utóbbi időben megjelentek a modernebb változatok is, amelyek akár már egy vízi síelőt is képesek maguk után húzni, biztosítva persze mindemellett a pontonok megszokott kényelmét és sokoldalúságát is.

 

Jachtok

A jachtok lényegében tágasabb cuddy cabin csónakok, amelyek több utast is képesek befogadni fedélzetükre, és még több különböző kényelmi funkcióval fel vannak szerelve kisebb méretű társaiknál. Ezek a hajók a legideálisabb (és általában legdrágább) választások azok számára, akik hosszabb és/vagy nagyobb létszámú sétahajókázásra vágynak, a kényelem feláldozása nélkül.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Drengolás

A drengolás jelentése benyomulás, versenyen például az ellenfél és a bója közé. Tovább

Kieler

A kielerek a tőkesúlyos hajók. Nem uszonyt(svert) használnak, hanem tőkesúlyt. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 146

Átlagos értékelés: 4.9

érdekességek hajó kreatív sport utazás Vitorlázás