Nem is gondolnád, hogy hol található ez az arcot formázó szikla, a Decebalus

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Nem is gondolnád, hogy hol található ez az arcot formázó szikla, a Decebalus

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Nem is gondolnád, hogy hol található ez az arcot formázó szikla, a Decebalus


2024/02/13
ZH

Frissítve: 2024/05/27
Frissítette: ZH

Ez a monumentális alkotás Európa egyik legnagyobb szikladomborműve, 55 méter magas és 25 méter széles. Tőlünk pedig nem is olyan messze található. Hallottál már a Decebalus sziklaszoborról?

decebalus sziklaszobor

Egy monumentális alkotás a történelem szelének mélyén: Decebalus sziklaszobor

 

Nincs kétség afelől, hogy a Vaskapu szurdokvölgy környéke lenyűgöző kirándulóhely Romániában. Itt találkozik az ország egyik déli szomszédjával, Szerbiával, és ez a vidék gazdag történelmének fontos színtere. A szoros számos jelentős eseménynek adott otthont, többek között, amikor Tiberius római császár idején, i. e. 33 környékén, a jobb parton egy több mint 200 méteres szakaszon úgynevezett vontató utat épített, hogy biztosítsa a kereskedelem folytonosságát és a védelmi vonalak építését. A hajókat akkoriban állatok segítségével vontatták át a zúgókon. Ezek az utak már régóta eltűntek, de körülbelül száz évvel később Traianus császár is hasonló módszert alkalmazott, amikor ő is vontató utat építtetett. A római császárok áldozatos munkáját mára már csak „táblák” (tabulák) őrzik.

 

Romániában, a függetlenségért vívott hősi harcokat jelképező sziklaszobor található, ami a Dacia utolsó királyát, Decebalt ábrázolja. Ez a monumentális alkotás Európa egyik legnagyobb szikladomborműve, 55 méter magas és 25 méter széles. Orșova város közelében, Mehedinți megyében található, a Duna folyó partján, a Vaskapu közelében, ami Románia és Szerbia határát alkotja.

 


Hogyan jött létre a Decebalus sziklaszobor?

 

Az alkotás elkészítése rendkívül hosszú és összetett folyamat volt. Az üzletember, Iosif Constantin Drăgan megbízásából tizenkét szobrász dolgozott tíz évig az alkotáson. Az alkotás vezető művésze, Florin Cotarcea gondoskodott a részletek kidolgozásáról. A sziklát 1992-ben vásárolta meg Drăgan, és az első hat évben az alapformájának kialakítására koncentráltak, míg a fennmaradó időt a részletek kidolgozására szánták.

 

 

Ki is volt Decebalus, az ősi hős?

 

Decebalus nevét számos legendárium övezi, ám a kézzelfogható emlékek csak másodlagos irodalmi forrásokból és a már említett tabulákból származnak. A legismertebb mítosz szerint Decebalus az utolsó dák király volt, aki számos csatát vívott csapataival a hódító rómaiak ellen. Az egyik legjelentősebb összecsapás a Vaskapu-hágónál zajlott, ahol Decebalus a római vezérrel is megmérkőzött.

 

 

Decebalus hatalmas emlékműve 1994-ben kezdődött el kialakítani Orsova városánál, a Duna partján emelkedő sziklafalban. Az építést Joseph Constantin Drăgan, a hírhedt román-olasz milliárdos üzletember finanszírozta, aki további merész ötlettel állt elő: arra kérte a szerbeket, hogy a szemközti sziklafalba ők is faragjanak szobrot Traianusról, hogy így örökre szembeszállhassanak egymással. Azonban a szerbek elutasították ezt a kérést.

 


A Decebalu sziklaszobor művészeti és ideológiai jelentősége

 

A Decebalus sziklaszobor alatt latin felirat található, ami azt jelenti: 


"Decebalus király - Drăgan készítette".


A szobor egy ősi emléktábla mellett helyezkedik el, amely Traianus római császár Duna-menti hadjárata végét és Decebalus végső vereségét örökíti meg. Drăgan eredetileg azt tervezte, hogy a folyó túloldalán egy óriási római császár fejét faragtatja ki, mintha a szobor szembenézne Decebalusszal, azonban a szerb hatóságok ezt az ötletet elutasították.

 


Decebalus: A történelem hőse vagy az ideológiai jelkép?

 

A szobor jelentősége nemcsak a művészeti értékében rejlik, hanem az ideológiai hátterében is. Drăgan szerepet játszott a nacionalista mozgalmakban, amelyek Romániát a trák kultúra ősinek és a Dacia birodalom utódjának állították be. Számára a Decebalus szobor a civilizáció bölcsőjéhez vezető út jelképe volt.

 


Románia 7 csodájának egyikeként is emlegetik a Decebalus sziklaszobrot

A Decebalus sziklaszobor Románia hét csodája közé is bekerült, ami további jelzi annak kulturális és történelmi jelentőségét. Ez az alkotás nemcsak Románia büszkesége, hanem Európa egyik lenyűgöző szikladomborműve is. Álljon bárhonnan a néző, a Decebalus szobor mindig emlékeztetni fogja az embereket az ősi történelemre és a bátorságra, ami az emberiség közös örökségének része.


 


Balaton divat érdekesség gasztronómia hajó hír kultúra luxus sport technológia tenger, óceán utazás verseny vitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Bugsprit

A bugsprit meghatározását lásd az orrsudár szótárszónál.

Csapatépítő tréning

A csapatépítő tréning nagyon fontos esemény egy cég életében, hiszen egy ilyen esemény...

Húsvéti nyúl

A Húsvéti nyúl A húsvéti nyúl, vagy húsvéti nyuszi, nyuszi a húsvét ünnephez...

Pozíciólámpa

 Napnyugtától napkeltéig, menetben használandó jelzőlámpa.

Különleges vacsorahelyszín Budapest

Különleges vacsorahelyszínt keres Budapesten? A Salon Étterem a legjobb választás! Minőségi...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.