notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Pár nap múlva kezdődik a Marseille Trophy, az Audi MedCup versenysorozatának legújabb állomásának regattája!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Déjà vu Marseille-ben

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Déjà vu Marseille-ben


2010/06/11

Forrás: Audi MedCup

Pár nap múlva kezdődik a Marseille Trophy, ami immáron a harmadik olyan sikeres év lesz az Audi MedCup történetében, amikor a híres mediterrán kikötő mellett folynak a versenyek. Az Emirates Team New Zealand (TP52 Series) és a Puerto Calero (GP42 Series) csapatok állnak az első helyen a versenysorozatban, az évad első sporteseménye után.

Audi MedCup

Marseille Trophy

 

Míg a múlt hónapban tartott 2010-es év első regattája, a Portugal Trophy Cascais még új helyszín volt a versenysorozat számára, Marseille vizei már jól ismertek a visszatérő résztvevők számára. A tavalyi TP52 regatta alatt kezdte meg az Emirates Team New Zealand (NZL) a regatta győzelmi sorozatát. Vajon a Kiwi csapat ezúttal bezárja a kört és megnyeri a Marseille Trophy-t, vagy feltűnik egy másik csapat, hogy megdöntse az Új Zélandiak veretlenségét?

 

A TP52 Series kihívásai
A következetesség volt eddig a Kiwik sikerességének kulcsa. Míg ők minimálisan változtattak a legénységükön, sok csapat érkezett Marseillebe megváltozott összetételben. Az Argentin Matador csapat leigazolta Vasco Vascotto-t (ITA) stratégának, hogy kiegészítse Francesco Bruni (ITA) taktikus tehetségét.
„Marseille-ben nagy szeleket várok.” – mondta Vascotto – „Remélem a lehető legjobban kezdjük el ezt az új kalandot, remélhetőleg fejleszteni tudom a csapat általános teljesítményét, és a legjobb tudásom szerint tudom segíteni a legénységet. De persze az egész évad itt áll még előttünk, hogy fejlődjünk. Az a célunk, hogy megmutassuk, hogy jól tudunk teljesíteni az idei évadban, és hogy sikerélményünk legyen néhány verseny megnyerésével.”
A TeamOrigin1851-hez a kétszeres olimpiai érmes Santi Lange (ARG) csatlakozott, aki már régóta együtt dolgozott az angol csapat fejlesztőivel (Juan K Yacht Design). A TeamOrigin nemrég választott magának új ügyvezető igazgatót is Grant Simmer (AUS) személyében.
Az olasz Luna Rossa csapata leigazolta a Melges 24 World és Európa bajnok Lorenzo Bressani-t (ITA), hogy a Marseille-i versenyekre feljavítsa az olasz csapat gyenge Cascais teljesítményét (ahol kilencedikként zártak).
Cascais bebizonyította, hogy egyrészt a TP52 flottában ismét emelkedett a színvonal, másrészt a legjobb hajók között nagyon szoros a verseny. Jól látható az is, hogy egyetlen csapat sem tudja teljesen elnyomni a többit, hiszen még az olyan idősebb hajók is jól teljesítenek, mint a Cristabella (GBR) – amely egy darabig vezette a regattát –, vagy a nyert futammal is rendelkező Bigamist 7 (POR).
A hazai remények a francia–német csapathoz kapcsolódnak, az Audi A1 powered by ALL4ONE személyében, melynek csapatkapitánya a négyszeres olimpiai éremtulajdonos német Jochen Schuemann és kormányosa a francia Seb Col. A Cascais összesítettben második helyen végeztek.
Philippe Mourniac (FRA) Audi A1 powered by ALL4ONE navigátor: „A célunk Marseille-ben ugyanaz lesz, mint Cascais-ban. Eddig az volt a meghatározó célkitűzésünk, hogy kijussunk egy TP52-vel a versenysorozatba. Ez teljesült. Ezután a csapat fokozatos fejlődése került a középpontba. Minél több időt akarunk együtt eltölteni, egy csapatként vitorlázva. Cascais-ból már tudjuk azt is, hogy a hajónk versenyképes, és ha jól vitorlázunk, jó eredményeket is el tudunk érni. Az ott elért eredményeink azt mutatják, hogy van bennünk potenciál. De ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy Marseille-ben dobogós helyen végzünk. Ha úgy alakul, hogy a flotta középmezőnyében zárunk, még nem jelenti azt, hogy nem vitorláztunk olyan jól, mint Cascais-ban.”

 

Változások a GP42 Series keretében


A GP42 Series ismét fel fog lángolni Marseille-ben, ahogy a csapatok elvégezték a javításokat és a cseréket a legénységben, hogy készen álljanak a csatára. A Peninsula Petroleum (GBR) megjavította az árbocuk tetejét, amely az utolsó Cascais-i szeles napon sérült meg. A csapat taktikusa, Inaki Castañer (ESP) nyilatkozata szerint nincs változás a csapat összetételében, viszont készen állnak arra, hogy a szerencsétlen meghibásodás után megújult erővel térjenek vissza.
A Portugal Trophy nyertes Puerto Calero (ESP) is visszatér, ám ezúttal egy új bummal, mivel az előző megsérült a szállítás alatt. A csapatkapitány Jose Maria Ponce (ESP) bejelentette, hogy a csapatba visszatért Federico Morales (ESP) és Leonardo Armas (ESP).
Legénységváltozás volt az olasz AIRISESSENTIAL csapatában is, ahol a csapatkapitány Roberto Monti (ITA) bejelentése szerint a csapat taktikusát, Gabriele Bruni-t (ITA) a sportesemény idejére lecserélik Roberto Benamati-ra (ITA).


Nem csak verseny


Marseille régóta kitüntetetett figyelmet fordított az Audi MedCup versenysorozat számára. A TP25 és GP42 Series flottáit a Vieux kikötő közepén helyezték el, pár méterre a Mairie-től (a városházától). Így nem is lehet meglepő a városháza lépcsőinél reggelente vitorlát szárító vagy vitorlát hajtogató emberek látványa.
Az új – és megnövelt méretű – Audi MedCup Nyilvános Faluja június 12-én, szombaton nyílik meg majd. Itt teszik közszemlére a flottát, hogy az érdeklődők közelről is meg tudják őket vizsgálni, és esetleg a hajósokkal is össze tudjanak ismerkedni. A különféle attrakciók között gondoltak a felnőtt közönség mellett a fiatalabb látogatókra is különféle játékokkal és versenyekkel.


A TP52 Sorozat első versenye június 16-án, szerdán kezdődik majd, 12:50-kor.

Audi MedCupKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Balatonkenese Marina Port

 A Balaton keleti medencéjének keleti partján található a Kenese Port kikötője, mely...

Baum

Baum: Nagyjából vízszintesen üzemelő rúd, profil, mely az adott vitorla alsó élének...

Hajótest hossza

A hajótest hossza a hajótest legnagyobb hosszúsága, a vízvonallal párhuzamosan mért...

fordulás

Negyedszélben haladó hajó szél felé történő csapásváltása, a csapásváltás...

Backbord

A Backbord (ejtsd: bekbord) kifejezést lásd a jobb csapás -nál.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!