notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Dél-Afrika lenyűgöző gyémántbányái

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Dél-Afrika elképesztő gyémántbányái

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Dél-Afrika elképesztő gyémántbányái


2014/02/18
Tóth Pál

A legenda szerint játszó gyerekek találtak először drágaköveket Dél-Afrikában, nem messze a lakóhelyüktől a folyóparton. Eme fénylő kavicsok később eljutottak egy angol kereskedőhöz, aki elküldte bevizsgáltatásra egy kollégájához. Angliában megállapították, hogy a „kavics” 500 fontot ér. 

Dél-Afrika
 

A gyémántokat sok száz évvel ezelőtt fedezte fel az ember, Indiában, majd Brazíliában, később aztán, az 1800-as évek vége felé elindult a Dél-Afrikai gyémántbányászat is, ami a mai napig is tart. Földünk jelentős ilyen fajta termelőhelyei itt találhatóak.

A legenda szerint játszó gyerekek találtak először drágaköveket, nem messze a lakóhelyüktől a folyóparton. Eme fénylő kavicsok később eljutottak egy angol kereskedőhöz, aki elküldte bevizsgáltatásra egy kollégájához. Angliában megállapították, hogy a „kavics” 500 fontot ér. Abban az időben ez hihetetlen vagyonnak számított. Később folyamatosan kerültek elő az újabbnál újabb kövek, köztük a 85 karátos ma már Dél-Afrika csillaga néven ismert gyémánt.

Dél-Afrika

Annak rendje és módja szerint az európai földbirtokosok el is kezdték felvásárolni az Oranje és Vaal folyók menti telkeket, így aztán megindulhatott az ipari bányászat is.

Nem sokkal ezután áttörés következett be.

Dél-AfrikaDél-AfrikaDél-Afrika

A már emlegetett Kimberley városában(!) van a Kimberley Mine, vagy köznapi nevén a Nagy Lyuk. A város közepén hatalmas területet tudhat magáénak 17 hektárt. Több mint 200 méter mély szakadék, kerület 1,6 kilométer. Manapság már csak 175 méter mélységig lehet ellátni, mivel a csapadékvíz és a hozzá tartozó üledék az idők során szépen elkezdte feltölteni a „kátyút” . A felszínen már több mint 100 éve nem bányásznak. Rajta van az UNESCO listáján, amelyen Világörökségi helyszínné javasolják tenni.

Dél-AfrikaDél-AfrikaDél-Afrika

Kicsit távolabb az említett területtől egészen pontosan a Karoo-fennsíkon érdekes következtetésekre jutottak. A gyémánt nem hatalmas tömbökben, hanem a földréteg bizonyos részeiben lefelé a föld középpontja felé találhatóak, Így jöttek létre a galériában is látható kürtő-szerű képződmények. Manapság Dél-Afrikában 150(!) ilyen kürtő bányát ismernek, nagyrészük a Kimberley vidéken van. 5 nagy bányában kezdték el a kitermelés. Az 1900-as évek elején jöttek rá, hogy a bányákból oldal irányba „erek” indulnak el. Ezek az erek ún. kimbelit-anyagot tartalmaztak, így lehetett őket megkülönbözetni más ásványi anyagoktól. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a részek gyémántot nem tartalmaztak, így valóban csak amolyan összekötő szerepük volt, bár általuk néhány újabb lelőhelyet is találhattak.

Dél-AfrikaDél-AfrikaDél-AfrikaDél-AfrikaDél-AfrikaDél-AfrikaDél-AfrikaDél-AfrikaDél-AfrikaDél-Afrika

A dél-afrikai gyémántok a világon a legnagyobbnak számítanak, de gyémánt tartalmuk szempontjából nem a legjobbak. Egy kőzet gyémánttartalmát karátokban mérik. Az is megfigyelhető volt, hogy minél mélyebbre jutnak, annál kisebb volt a kimberlit gyémánttartalma. Az innen bányászott drágakövek nagyrészt sárgás színűek.

Dél-Afrika


utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Manőverslukk

Erős szeles kikötés után a kapitány és legénység által közösen fogyasztott...

Cumolonimbus

A cumolonimbus egy 1-2 km magasan kezdődő és 12-14 km magasságig felnyúló zivatarfelhő....

Sikló

Sikló avagy a magyar Laser Kisebb, olcsóbb, de a miénk! A Sikló nem más, mint a...

Flokko

A flokko egy könnyű széljelzó szalag.

Salona 40

Salona 40 vitorlás hajó bemutatása A Salona 40 a második vitorlás hajó a Salona...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!