Dél-Afrika lenyűgöző gyémántbányái

hirdetes

Dél-Afrika elképesztő gyémántbányái

Tóth Pál
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A legenda szerint játszó gyerekek találtak először drágaköveket Dél-Afrikában, nem messze a lakóhelyüktől a folyóparton. Eme fénylő kavicsok később eljutottak egy angol kereskedőhöz, aki elküldte bevizsgáltatásra egy kollégájához. Angliában megállapították, hogy a „kavics” 500 fontot ér. 

Dél-Afrika

 

A gyémántokat sok száz évvel ezelőtt fedezte fel az ember, Indiában, majd Brazíliában, később aztán, az 1800-as évek vége felé elindult a Dél-Afrikai gyémántbányászat is, ami a mai napig is tart. Földünk jelentős ilyen fajta termelőhelyei itt találhatóak.

A legenda szerint játszó gyerekek találtak először drágaköveket, nem messze a lakóhelyüktől a folyóparton. Eme fénylő kavicsok később eljutottak egy angol kereskedőhöz, aki elküldte bevizsgáltatásra egy kollégájához. Angliában megállapították, hogy a „kavics” 500 fontot ér. Abban az időben ez hihetetlen vagyonnak számított. Később folyamatosan kerültek elő az újabbnál újabb kövek, köztük a 85 karátos ma már Dél-Afrika csillaga néven ismert gyémánt.

Dél-Afrika

Annak rendje és módja szerint az európai földbirtokosok el is kezdték felvásárolni az Oranje és Vaal folyók menti telkeket, így aztán megindulhatott az ipari bányászat is.

Nem sokkal ezután áttörés következett be.

Dél-AfrikaDél-AfrikaDél-Afrika

A már emlegetett Kimberley városában(!) van a Kimberley Mine, vagy köznapi nevén a Nagy Lyuk. A város közepén hatalmas területet tudhat magáénak 17 hektárt. Több mint 200 méter mély szakadék, kerület 1,6 kilométer. Manapság már csak 175 méter mélységig lehet ellátni, mivel a csapadékvíz és a hozzá tartozó üledék az idők során szépen elkezdte feltölteni a „kátyút” . A felszínen már több mint 100 éve nem bányásznak. Rajta van az UNESCO listáján, amelyen Világörökségi helyszínné javasolják tenni.

Dél-AfrikaDél-AfrikaDél-Afrika

Kicsit távolabb az említett területtől egészen pontosan a Karoo-fennsíkon érdekes következtetésekre jutottak. A gyémánt nem hatalmas tömbökben, hanem a földréteg bizonyos részeiben lefelé a föld középpontja felé találhatóak, Így jöttek létre a galériában is látható kürtő-szerű képződmények. Manapság Dél-Afrikában 150(!) ilyen kürtő bányát ismernek, nagyrészük a Kimberley vidéken van. 5 nagy bányában kezdték el a kitermelés. Az 1900-as évek elején jöttek rá, hogy a bányákból oldal irányba „erek” indulnak el. Ezek az erek ún. kimbelit-anyagot tartalmaztak, így lehetett őket megkülönbözetni más ásványi anyagoktól. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a részek gyémántot nem tartalmaztak, így valóban csak amolyan összekötő szerepük volt, bár általuk néhány újabb lelőhelyet is találhattak.

Dél-AfrikaDél-AfrikaDél-AfrikaDél-AfrikaDél-AfrikaDél-AfrikaDél-AfrikaDél-AfrikaDél-AfrikaDél-Afrika

A dél-afrikai gyémántok a világon a legnagyobbnak számítanak, de gyémánt tartalmuk szempontjából nem a legjobbak. Egy kőzet gyémánttartalmát karátokban mérik. Az is megfigyelhető volt, hogy minél mélyebbre jutnak, annál kisebb volt a kimberlit gyémánttartalma. Az innen bányászott drágakövek nagyrészt sárgás színűek.

Dél-Afrika
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

2018-11-30

Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

A világ sokkal hatalmasabbnak tűnik, ha az ember egy hajó fedélzetén próbálja felfedezni. Az óriási tengerek, és már-már felfoghatatlan méretű óceánok érdekesebbnél érdekesebb felfedezőtúrákra invitálják az utazás szerelmeseit, legyen szó kalandorokról, vagy egy lazító, pihentető sétahajózásról.

Luxus hegyi házak a téli vakációra

2018-11-30

Luxus hegyi házak a téli vakációra

Nyakunkon a tél, és ilyenkor sokan szívesen menekülnek el a hegyek közé ahol nem csak a hó, hanem az életre szóló sí-élmények és a mesébe illő házikók által biztosított hangulat is garantált. Bizony, egy valamirevaló sí-orientált vakáció csak akkor teljes, ha egy kellemes hegyi házikóban tölti el az ember.

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

2018-12-01

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

Szerencsések vagyunk, hogy egy olyan korban élhetünk, ahol temérdek luxushajó közül válogathatunk, ha szeretnénk királyi körülmények között eltölteni szabadidőnket a tengeren. Az itt felsorolt hajók és szolgáltatások is ezt bizonyítják: a világ legnagyobb luxushajójától kezdve a családiasabb hangulatú opciókig mindenki talál az ízlésének megfelelő

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

2019-01-16

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

Most mindent megtudhatsz te is az Atlanti-óceán áthajózásáról, cikkünkben minden hasznos információt megosztunk, olvasd el remek írásunkat, és tudd meg, hogyan juthatsz át az Atlanti-óceánon!

utazás

Szótár

Mancsaftolni

A kormányzás kivételével az összes többi hajósfeladat elvégzése a... Tovább

Látszólagos szél

Mozgó hajón a valódi szelet a menetszelünk élesebbé teszi, mozgó hajóra mindig a... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes