notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Detre Diána interjú - RS:X VB 2009, Weymouth Anglia

hirdetes

Detre Diána interjú - RS:X VB 2009, Weymouth Anglia

tóth mátyás
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Detre Diána (Dido) nem rég tért haza Angliából az RS:X Világ bajnokságról. A versenyről és terveiről kérdeztük.

Detre Diána interjú - RS:X VB 2009, Weymouth Anglia

Szia Dia, hogy érzed magad a verseny után?

Sziasztok! Fáradtan, de még mindig lendületben.

Milyen volt a verseny? Foglald össze pár mondatban kérlek.

Egy világbajnoksághoz méltóan, irtó nehéz küzdelem volt, az igen erős 61 fős női mezőnyben. Minden nap valamilyen más nehézséggel kellett megküzdenünk. Első nap a 30 csomós viharos erejű széllel, utána pedig a borzalmas forgolodós, pöffös körülmények tették próbára a tudásunkat.

Hogy értékeled a teljesítményed?

Teljesítményem kapcsán kettős érzéseim vannak. Egyrészt örülök, mert voltak olyan momentumok a verseny alatt, amivel végre magam és mások számára is tudtam bizonyítani, hogy az elmúlt hónapok kemény munkája nem volt hiábavaló. Sebességem abszolút megállja a helyét az élmezőnyben. Viszont, ami miatt még is csalódott és kicsit dühös vagyok, az a téthelyzetekben való viselkedesém. Amolyan lámpalázas hibákat ejtettem, és nem keveset. Ez sajnos a végeredményen meg is látszik. Edzőm szerint is jogosan lehetek dühös magamra, mivel a helyezésem abszolút nem a jelenlegi szintemet mutatja. De az elkövetkezendő hónapokat annak fogom szentelni, hogy ezeket a buta hibáimat kiküszöböljem. És kiegyensulyozottan az elejében végezzek a világversenyeken.

Mikor mentél ki Angliába? Kikkel tudtál edzeni, felkészülni a VB-re?

Két, nagyon aktív és fárasztó hetet töltöttem Brestben, Franciaországban a már jól bevált ifi és felnőt francia csapattal. Az edzéseken folyamatosan kiváló formában voltam. Majd a verseny kezdete előtt 10 napot töltöttem Weymouthban. Elképesztő, hogy minden nap fújt a szél, gyakorlatilag el is felejtettem, hogyan kell használni a svertet. Persze a vb-n már nem voltak ennyire kiegyensúlyozottak a szélviszonyok.

Milyen volt a regatta helyszíne? 

hirdetes

Most jártam elöszőr Angliában, nagyon tetszett a környék. Weymouth főterén laktunk, nagyon hangulatos kis városka. Viszont a kikötőről nem mondhatom el ugyan ezt. Barátságtalan betonrengeteg. Bár a rendezők felépítettek számunkra sátrakat, ahol tárolhattuk a felszerelést és kicsit menedéket találhattunk a szeles, borongós napokon. Meglepő és szerncsés módon olyan igazi esős, szürke angolos időjárásból viszonylag keveset kaptunk.

Milyennek érzed a helyezésed?

Ez az eddigi legjobb vb helyezésem, de nagyon nem vagyok vele megelégedve. 2 pont választott el a hőn áhított arany csoportba jutástól (első 30), de a döntő pillanatban sokat hibáztam és nem tudtam hozni az első két napi formámat. Így kicsúsztam az első feléből. Ez a "kudarc" élmény a versenyen való további szereplésemet döntőben meghatározta. Nem tudtam felvenni utána a megfelelő ritmust, és nem jőtt a zsuga. Meg aztán a zsűri is hozzásegített a nem túl fényes helyezésemhez.

Volt vmi izgis futam vagy pillanat?

A legizgisebb egyértelműen az első nagyszeles nap volt. Őszintén megvallva még soha nem tudtam ekkora szélben pályát, még csak teljesíteni sem, nemhogy versenyben maradni a legjobbakkal. Ez számomra nagyon nagy élmény volt. Hatalmas esések, árbóc törések, vitorla szakadások tarkították ezt a napsütéses adrenalin bomba napot. Szerencsére én megusztam minden ilyen probléma nélkül. De volt, aki gipszes lábbal zárta a futamot. Az is érdekes volt, mikor hatalmas tanker hajók beparkoltak az öbölbe, pont a pályánk közepére. De, végül minden nehézséggel megbírkoztunk.

Milyen volt a rendezés?

A rendezőség a vártnál jóval alul teljesített. Ez volt pályafutásom talán eddigi legzavarosabb és legpuritánabb világbajnoksága. Sok felesleges és indokolatlan versenyből való kizárás, rendezéstechnikai szarvas hibák és még sorolhatnám az angol, nagy múltú vitorlás nemzet megdöbbentő szereplését. Általános elégedetlenség hangulata uralkodik az RS:X mezőynben. Komolyan, még egy polót sem kaptunk, nem hogy normális díjkiosztót. Ez nagyon nem viszi jó irányba a szörfös versenyzést.

hirdetes

Magyar szörf versenyekhez képest mik a különbségek külföldön?

Alapvetően a versenyzők száma, ami a megdöbbentő különbség. Az itthoni mezőny nagyon csekély számú szörföst számlál, örülünk, ha 15-en megvagyunk. Ennek a hátterében több tényező is áll. Egyrészt aki a Magyar bajnoki célra pályázik, annak májustól októberig folyamatosan rá kell érnie hétvégénként. Ezt nagyon nehéz megszervezni. Továbbá a versenyzés viszonylagos drágasága miatt sem annyira jönnek a jelentkezők.

Mi a következő állomásod?

Legközelebbi vízre szállásom a szeptember 19-20-i balatonfüredi, utolsó Magyar bajnoki forduló lesz. Utána október elején utazok vissza Brestbe, hogy folytassam a kemény munkát, most már a jövő évi versenyekre való felkészülés szellemében.

Mik a távlati terveid? Gondolom értelemszerűen a 2012-es londoni olimpiára készülsz.

Tulajdonképpen minden vizen töltött percem a Londoni Olimpiára való felkészülés jegyében történik. Izgalmas volt azon a helyszínen versenyezni, ahol 3 év múlva valami nagyon nagyot szeretnék alkotni.

Szorítunk Érted és köszönöm az interjút!

Köszi és nagyon szívesen!:)

Detre Dia felkészülését blogján keresztül is nyomon követhetitek!:

http://www.vitorlazas.hu/vitorlas-blog-detre-diana.html

Fotók a versenyről:

 

Detre Dia

RS:X


Tóth Mátyás

www.vitorlazas.hu

 

Forrás: vitorlazas.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Alsóörs - Balatoni Hajózás Zrt. (Hajóállomás-BH)

 A Balatoni Hajózási Részvénytársaság kikötője a Balaton keleti medencéjének... Tovább

karácsonyi céges vacsora

Karácsonyi céges vacsora a nosztalgikus hangulatú Dunyha Étteremben! Tartsa meg karácsonyi... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 112

Átlagos értékelés: 5.0