Detre Diána interjú - RS:X VB 2009, Weymouth Anglia

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Detre Diána interjú - RS:X VB 2009, Weymouth Anglia

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Detre Diána interjú - RS:X VB 2009, Weymouth Anglia


2009/09/16

Forrás: vitorlazas.hu

Detre Diána (Dido) nem rég tért haza Angliából az RS:X Világ bajnokságról. A versenyről és terveiről kérdeztük.

Detre Diána interjú - RS:X VB 2009, Weymouth Anglia

Szia Dia, hogy érzed magad a verseny után?

Sziasztok! Fáradtan, de még mindig lendületben.

Milyen volt a verseny? Foglald össze pár mondatban kérlek.

Egy világbajnoksághoz méltóan, irtó nehéz küzdelem volt, az igen erős 61 fős női mezőnyben. Minden nap valamilyen más nehézséggel kellett megküzdenünk. Első nap a 30 csomós viharos erejű széllel, utána pedig a borzalmas forgolodós, pöffös körülmények tették próbára a tudásunkat.

Hogy értékeled a teljesítményed?

Teljesítményem kapcsán kettős érzéseim vannak. Egyrészt örülök, mert voltak olyan momentumok a verseny alatt, amivel végre magam és mások számára is tudtam bizonyítani, hogy az elmúlt hónapok kemény munkája nem volt hiábavaló. Sebességem abszolút megállja a helyét az élmezőnyben. Viszont, ami miatt még is csalódott és kicsit dühös vagyok, az a téthelyzetekben való viselkedesém. Amolyan lámpalázas hibákat ejtettem, és nem keveset. Ez sajnos a végeredményen meg is látszik. Edzőm szerint is jogosan lehetek dühös magamra, mivel a helyezésem abszolút nem a jelenlegi szintemet mutatja. De az elkövetkezendő hónapokat annak fogom szentelni, hogy ezeket a buta hibáimat kiküszöböljem. És kiegyensulyozottan az elejében végezzek a világversenyeken.

Mikor mentél ki Angliába? Kikkel tudtál edzeni, felkészülni a VB-re?

Két, nagyon aktív és fárasztó hetet töltöttem Brestben, Franciaországban a már jól bevált ifi és felnőt francia csapattal. Az edzéseken folyamatosan kiváló formában voltam. Majd a verseny kezdete előtt 10 napot töltöttem Weymouthban. Elképesztő, hogy minden nap fújt a szél, gyakorlatilag el is felejtettem, hogyan kell használni a svertet. Persze a vb-n már nem voltak ennyire kiegyensúlyozottak a szélviszonyok.

Milyen volt a regatta helyszíne? 

Most jártam elöszőr Angliában, nagyon tetszett a környék. Weymouth főterén laktunk, nagyon hangulatos kis városka. Viszont a kikötőről nem mondhatom el ugyan ezt. Barátságtalan betonrengeteg. Bár a rendezők felépítettek számunkra sátrakat, ahol tárolhattuk a felszerelést és kicsit menedéket találhattunk a szeles, borongós napokon. Meglepő és szerncsés módon olyan igazi esős, szürke angolos időjárásból viszonylag keveset kaptunk.

Milyennek érzed a helyezésed?

Ez az eddigi legjobb vb helyezésem, de nagyon nem vagyok vele megelégedve. 2 pont választott el a hőn áhított arany csoportba jutástól (első 30), de a döntő pillanatban sokat hibáztam és nem tudtam hozni az első két napi formámat. Így kicsúsztam az első feléből. Ez a "kudarc" élmény a versenyen való további szereplésemet döntőben meghatározta. Nem tudtam felvenni utána a megfelelő ritmust, és nem jőtt a zsuga. Meg aztán a zsűri is hozzásegített a nem túl fényes helyezésemhez.

Volt vmi izgis futam vagy pillanat?

A legizgisebb egyértelműen az első nagyszeles nap volt. Őszintén megvallva még soha nem tudtam ekkora szélben pályát, még csak teljesíteni sem, nemhogy versenyben maradni a legjobbakkal. Ez számomra nagyon nagy élmény volt. Hatalmas esések, árbóc törések, vitorla szakadások tarkították ezt a napsütéses adrenalin bomba napot. Szerencsére én megusztam minden ilyen probléma nélkül. De volt, aki gipszes lábbal zárta a futamot. Az is érdekes volt, mikor hatalmas tanker hajók beparkoltak az öbölbe, pont a pályánk közepére. De, végül minden nehézséggel megbírkoztunk.

Milyen volt a rendezés?

A rendezőség a vártnál jóval alul teljesített. Ez volt pályafutásom talán eddigi legzavarosabb és legpuritánabb világbajnoksága. Sok felesleges és indokolatlan versenyből való kizárás, rendezéstechnikai szarvas hibák és még sorolhatnám az angol, nagy múltú vitorlás nemzet megdöbbentő szereplését. Általános elégedetlenség hangulata uralkodik az RS:X mezőynben. Komolyan, még egy polót sem kaptunk, nem hogy normális díjkiosztót. Ez nagyon nem viszi jó irányba a szörfös versenyzést.

Magyar szörf versenyekhez képest mik a különbségek külföldön?

Alapvetően a versenyzők száma, ami a megdöbbentő különbség. Az itthoni mezőny nagyon csekély számú szörföst számlál, örülünk, ha 15-en megvagyunk. Ennek a hátterében több tényező is áll. Egyrészt aki a Magyar bajnoki célra pályázik, annak májustól októberig folyamatosan rá kell érnie hétvégénként. Ezt nagyon nehéz megszervezni. Továbbá a versenyzés viszonylagos drágasága miatt sem annyira jönnek a jelentkezők.

Mi a következő állomásod?

Legközelebbi vízre szállásom a szeptember 19-20-i balatonfüredi, utolsó Magyar bajnoki forduló lesz. Utána október elején utazok vissza Brestbe, hogy folytassam a kemény munkát, most már a jövő évi versenyekre való felkészülés szellemében.

Mik a távlati terveid? Gondolom értelemszerűen a 2012-es londoni olimpiára készülsz.

Tulajdonképpen minden vizen töltött percem a Londoni Olimpiára való felkészülés jegyében történik. Izgalmas volt azon a helyszínen versenyezni, ahol 3 év múlva valami nagyon nagyot szeretnék alkotni.

Szorítunk Érted és köszönöm az interjút!

Köszi és nagyon szívesen!:)

Detre Dia felkészülését blogján keresztül is nyomon követhetitek!:

https://www.vitorlazas.hu/vitorlas-blog-detre-diana.html

Fotók a versenyről:

 

Detre Dia

RS:X


Tóth Mátyás

www.vitorlazas.hu

 

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Abwind

Az abwind a zavartszelet jelenti.

Saját testsúlyos edzés

 Saját testsúlyos edzés

Luvgierig

Luvgierig - a szél felé forduló hajót hívjuk így

Balatonalmádi Társasüdülő Kikötő

A Balaton keleti medencéjének északi partján található az Almádi Társasüdülő...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.