Vitorlázási szokásairól mesélt Donald Street

Kövess minket facebookon!
Főoldal > A vitorlázás nehézségeiről és saját szokásairól mesélt Donald Street

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A vitorlázás nehézségeiről és saját szokásairól mesélt Donald Street


2018/06/21
CsA

A vitorlázás azon különleges sportágak egyike, amely lehet végtelenül egyszerű és ugyanennyire összetett is. Újabban azonban a sportág egyre inkább azoknak kedvez, akik a legtöbbet fektetnek bele, legyen itt szó technológiai felkészültségről, vagy akár a legénység képzettségéről.

Glandore

A vitorlázás egy nagyon öszetett sport

Persze teljesen érthető, hogy a legfelkészültebb csapatok számíthatnak a legtöbb sikerre a hullámok hátán, de azzal, hogy a sport egyre összetettebbé válik, az érdeklődők számára egyre nehezebb feladatnak bizonyul majd elmerülni a vitorlázás világában.

 

A vitorlázásban meg kell oldani a komplikációkat

Fontos tehát a komplikációk megfelelő kezelése, hogy továbbra is ösztönözhessük a részvételt a kevésbé tapasztaltabb tengerészek részéről is. Félreértés ne essék – szó sincs itt a sport lebutításáról, csupán arra kellene odafigyelnünk, hogy a versenyszerű vitorlázásban többen is részt vehessenek.

8 évtizedes vitorlás tapasztalat

Donald Streetnek szemmel láthatóan sikerült megtalálnia ezt az arany középutat. Az idén júliusban 88. születésnapját ünneplő férfi a mai napig éppen olyan lelkesen bont vitorlát, mint élete első alkalmával. „Már akkor is a hajók körül forogtam, amikor épphogy csak tudtam járni. Körülbelül 6 éves koromban tanultam meg, hogyan kell sorolni, de csak 12 évesen kezdtem el rendszeresen vitorlázni. Miután vitorlázni kezdtem, intenzíven vitorláztam.” De hogyan sikerült megőriznie ezt a hozzáállást? Lássuk, hogy mit mond erről a tapasztalt tengerész.

5 percre a rajtvonaltól

„Glandore egy kicsiny falu 50 mérföldre Corktól, Írország déli csücskében. Ez az a hely, ahol több okból is szeretek versenyezni Gypsy, a 29 láb (8,8 méter) hosszú Dragon osztályú hajómmal. Öt perc sétával eljutok a mólóig, ahol a 18 láb (5,4 méter) hosszú evezős csónakom vár rám, és további öt perc evezéssel elérkezek a Gypsyhez. Innen már csak öt percre vagyok a rajtvonaltól.”

 

A legrégebbi Dragon hajó

„Egyre növekvő Dragon flottánk júliusban előreláthatólag 15 hajóból áll majd. A versenyszezonunk négy hónapig tart május és szeptember első hete között, és ez alatt mindenféle versenytípust megejtünk. A verseny után vár a három közeli kocsma egyike, amiből kettő a kikötőre néz. Fix jelzések körül versenyzünk és kerülgetjük a rengeteg jelöletlen sziklát is. Nem rendezünk szél felőli, szélalatti versenyeket, hacsak nem egy nevesebb eseményről van szó. Vannak előnyös szélirány-változások és olyan lyukak, amiket érdemes elkerülni. Senki sem számíthat arra, hogy nyerni fog csak azért, mert vett magának egy szupergyors Dragon hajót. 84 évével a Gypsy a világ legrégebb óta versenyképes és még versenyző Dragonja. Nem is emlékszem, hogy mikor végeztünk utoljára az utolsó helyen.”

 

Nincsenek nagy széllökések a kikötőben

„Bármilyen erős szelek is fújnak, a Glandore kikötőben akkor is csak kisebb mozgást lehet érezni. Szélirányban vitorlázni heves időben, a Glandole kikötőben, igazgatni a Dragont a széllökések közepette úgy, hogy még a fedélzet sem vizes, csak az előfedélzetre fúj fel egy kis permet – ennél közelebb nem is juthat mennyországhoz egy Dragon tengerész anélkül, hogy meghalna, és eljutna a vitorlázók Valhallájába.”


hajó sport vitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Légszekrény

Légszekrény - kishajókba épített kamrák, amik boruláskor nem engedik a hajót elsüllyedni

Fedélzet

A fedélzet a hajótest felső ívelt borítása. A hajóbelsőt víztől, csapadéktól védi....

Anticiklon

Az anticiklon egy légköri képződmény, melynek középpontjában magas nyomás uralkodik, és...

Veret

Veretnek hívjuk a hajó fémből készült alkatrészeit.

Játszótér építése

A játszótér egy fontos helyszín a gyermekek életében. Rengeteg időt töltenek itt, ezért...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.