notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Íme Dubai, a világ "leg-leg-leg"-je!

hirdetes

Dubai, a Közel-Kelet „leg-leg-leg”-je

Ilyés Zsófi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Most mesélünk nektek a Közel-keleti városról, amely a hetvenes években még csak egy poros kikötőtelepülés volt, mára már azonban a világ legmodernebb metropolisza lett, hatalmas felhőkarcolókkal, és olyan luxussal, amiről máshol csak álmodni mernek. A mese Dubairól fog szólni.

Ismerd meg a várost, ahol a luxus uralkodik!

Már maga Dubai reptere megér egy misét, a 60-as évek elején egy alig két kilométer hosszú, letömörített homoktömegből, meg egy pici terminál épületből állt össze egy egésszé.

 

 

Ma viszont már átlagosan 40 millió ember fordul meg itt évente, mert a legmodernebb reptér lett, akár kétemeletes repülő monstrumokkal, és hatalmas kifutópályával. Akkor sem kell elkenődni, ha késik egy-egy járat, hiszen a terminál tele van jobbnál jobb üzletekkel, ahol órákig ellehet bámészkodni kedvünkre. 


Az utak is hatalmas fejlődésen mentek keresztül,  a 90-es években még elég volt a négy, vagy ötsávos autópálya, kényelmesen lehetett közlekedni az ép ésszel felfoghatatlan magasságig nyúló felhőkarcolók között. Ám a város nagyon gyorsan ki is nőtt ebből, és kevés idő leforgása alatt akár 40-50 épületet is felemeltek. 

hirdetes

 

 

Ismerd meg a várost, ahol a luxus uralkodik!

 

Filmbeillő hely ez, és megtalálunk itt mindent, ami elé befér a „leg-leg-leg” jelző: itt van a világon a legmagasabb épület, a világ első, és egyetlen hét csillagos szállodája, az első sivatagi sípálya, és a Föld egyetlen mesterséges szigetéről már ne is beszéljünk, ami luxusvilláknak, és jobbnál jobb szállodáknak ad otthont.


Most térjünk rá egy kicsit a fentebb említett hét csillagos szállodára is, amely a Burj al Arab névre hallgat. A monstrumnak egy külön sziget épült még 1999-ben, és mára már Dubai legfőbb csodájává vált, nincs még egy ilyen a földön a maga 321-es méteres magasságával. Ez azt jelenti, hogy a híres Eiffel-tornyon is túl tör a felhők közé, ezzel elnyerve a világ legnagyobb szállodája címet, ha már a legmagasabb épületéért járót nem sikerült. A 200 méterrel a tenger fölé emelkedő étterembe a világ leggyorsabb liftje repít fel minket.

hirdetes

 


Ebben a városban van a legmagasabb létesítmény is a földön, a Burj Kalifa a maga 828 méteres magasságával. Építése hat évig tartott, és 2004-ben kezdődött, összesen 300 milliárd forintnyi összegnek megfelelő amerikai dollárt felemésztve. Az alkotmány maga 160 emeletből áll, a 124. szinten pedig a világ legmagasabb nyitott teraszát találjuk, 452 méterrel a föld felett.

 


Volt egy időszak, amikor mindenki azt hitte, a világ legmodernebb városa végleg csődbe megy, ám Dubai nem adta fel a harcot, és újra az egekig tört, és emelkedik is folyamatosan, továbbra is a világ „leg-leg-leg”-je marad.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Amerika Kupa

Amerika Kupa 2010 mondd el te is a véleményed itt!   Az Amerika Kupáról Az... Tovább

Scholtz 32

A Scholtz 32 vitorláshajó leírása (gyári adatok és leírás) A SCHOLTZ 32... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 189

Átlagos értékelés: 5.0

érdekességek szerelem tenger,óceán utazás