Milyen kisebb helyek vannak Egerben, mik azok, amiket csak kevesen tudnak, ismernek a várossal kapcsolatban?

Kövess minket facebookon!
Főoldal > 5 dolog, amit nem tudtál Egerről – ismerd meg Eger rejtett zugait, érdekességeit

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

5 dolog, amit nem tudtál Egerről – ismerd meg Eger rejtett zugait, érdekességeit


2023/10/17
TK

Frissítve: 2024/05/13
Frissítette: ZH

Egerről a legtöbb embernek első körben az Egri vár, a Bazilika, a Szépasszonyvölgy, esetleg még a Marcipánmúzeum jut eszébe. Mégis, van a városnak számos kisebb pontja, legendája, amivel szintén érdemes megismerkedni, így is kicsit jobban elkerülve a már megszokott turista látványosságokat. Tartsatok velem, és ismerjetek meg néhány ilyen helyet, annak történetét, egy-két érdekességet történelmi városunkról!

Eger üres utcája

Nem rossz, nem is templom, de mégis Rossztemplom


Eger otthont ad egy templomnak, ami az évek során már számos különböző dolognak adott otthont. A manapság már csak galériaként funkcionáló épület, melyet „Rossztemplomnak” becéznek az 1700-as években épült. Templomhoz mérten rövid ideig tölthette be eredeti funkcióját. Helyileg a Trinitárius utca végén található, elnevezésében kulcsfontosságú volt az 1763-ban esedékes tűzvész, ami komoly károkat okozott az épületen. Ezután bár történtek felújítások, tornyait soha többé nem kapta vissza.


A megnevezés egyáltalán nem állapotára vonatkozik, viszont hatalmas belterét már – ami miatt egyedülálló az országban, hiszen ideális nagyobb méretű alkotások számára is otthon adni – sok dologra használták – katonai célokra, raktárként is üzemelt, valamint volt már mozi, színház, disco, de rövidebb ideig templom is.

 

 

 

 


Miért is lőnek napi szinten az Egri vár agyújával?


Az Eger történelmi múltjában meghatározó szerepet játszó egri vár rendkívüli népszerűségnek örvend – viszont amennyiben erre járunk, feltűnhet, hogy napi szinten egyszer ágyúlövések hangját hallhatjuk hozzá köthetően.


Ennek oka, hogy a hozzá fűződő leghíresebb történelmi esemény, az 1552-es ostrom kapcsán Dobó István kapitány parancsnoksága alatt képesek voltak visszaverni a várt támadó Oszmán Birodalom seregét. Bár a turisták miatt más időpontokban is lőnek egy-egyet az ágyúkkal, így megtévesztő lehet ez az Egerhez köthető érdekesség, mégis eredendően a haderő sikeres visszaverésének tiszteletére, a jelképes hangot 15:52-kor hallhatjuk napi szinten.

 

 

 

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 


érdekesség utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Árboccsúcs

Az árboccsúcs az árboc felső vége, mely speciális fémveret segítségével lehetővé...

Viharfock

Viharfock - a legkisebb méretü orrvitorla

Kiülés

Erős szélben a jollék megdőlnek és mivel nincs tőkesúlyuk, nekünk kell stabilizálni. Ezt...

Hajótest szélessége

A hajótest szélessége a hajótest legnagyobb, keresztirányban és vízszintesen mért mérete...

Trimmelés

A vitorlázat és a rig finomállítása. Azt a vitorlázót, aki vitorlát vagy rigget állít,...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.