Házi készítésű joghurt kókuszkrémből élőflórával
• Adalék és töltőanyagoktól mentes 100% kókuszkivonatot tartalmazó kókuszkrém
• Prebiotikus jellegű, magas inulin tartalmú, vegyi és adalékanyag mentes, 100 % tisztaságú kókuszpálma cukor
• Probiotikum, azaz élő baktériumflóra (Lactobacillus, Bifidobacterium legalább ez a kettő legyen benne) (gyógyszertárból beszerezhető)
• Amennyiben sűrűbb állagú joghurtot szeretnénk akkor szükség lesz természetes növényi pektinre is (100% citrus vagy almapektin).
A kókuszcukor azért fontos, mert prebiotikus jellegének és magas inulin tartalmának köszönhetően a szervezetünkre jótékony hatással lévő baktériumflórák szaporodásához megfelelő közeget biztosít.
Hozzávalók:
• 1 doboz BANABAN bio kókuszkrém
• 1 evőkanál BANABAN bio kókuszcukor
• 2 kapszula probiotikum
• 1 evőkanál növényi pektin
• 1 dl ásványvíz
A joghurt készítés módja nagyon egyszerű:
1 evőkanál kókuszcukrot összekeverünk 2 kapszula probiotikummal. A kapszulákból a port valahogy ki kell varázsolni. Legegyszerűbb, ha a kapszula tetejét ollóval megvágjuk, utána már könnyen kiszórható a por belőle.
A kókuszkrémet felrázzuk mielőtt kibontjuk, majd áttöltjük egy steril befőttesüvegbe és szintén steril kanállal belekeverjük a kókuszcukorral vegyített probiotikumot.
A befőttesüveget és a kanalat alapos elmosogatás után forrásban lévő vízbe tesszük 1-2 percre, így már steril lesz, a steril környezet fontos a baktériumflórák számára.
A joghurt készítés szempontjából fontos a viszonylag magas hőmérséklet is, a legtermészetesebb, ha a zárt üvegünket a kókuszkrémmel kitesszük napozni legalább 8 óra hosszára, tehát reggeltől estig legyen a tűző napon.
Néhány óra múlva jól látszik majd, hogy a kókuszkrém három részre válik, ez annak a jele, hogy a baktériumflórák jól érzik magukat.
A napozás után a sűrűbb állag elérése érdekében hozzákeverhetjük a növényi pektint. 1 evőkanál pektint csomómentesen keverjünk el 1 dl majdnem forró vízben, majd keverjük össze a joghurttal.
Ha nem sikerül csomómentesre összekeverni, akkor botmixerrel javíthatunk az állagon. Éjszakára tegyük hűtőbe, másnap reggel már fogyasztható a finom, egészséges, természetes házi készítésű joghurtunk.