Egy diákcsoport hazavitorlázott Kubából: Egy 25 fős diákcsoport hazavitorlázott Kubából Hollandiába, mert a koronavírus miatt törölték a járatukat

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Egy 25 fős diákcsoport hazavitorlázott Kubából Hollandiába a koronavírus miatt

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Egy 25 fős diákcsoport hazavitorlázott Kubából Hollandiába a koronavírus miatt


2020/04/28
VN

Mi a megoldás, ha részt veszel egy vitorlás képzésen Kubában, aztán hirtelen kirobban egy világjárvány, törlik az összes repülőjáratot, és nem tudsz hazajutni Európába, ne meg még ráadásul diák is vagy, szóval a szüleid is hiányoznak? Elfogadod a helyzetet és megpróbálod egy vadidegen helyen átvészelni minden bizonnyal eddigi életed eddigi legmeredekebb helyzetét vagy, fogod a frissen megszerzett vitorlás tudásodat és az Atlanti-óceánt átszelve hazavitorlázol? Hát a szóban forgó diákcsoport az utóbbit választotta!

Egy diákcsoport Kubából Hollandiáig vitorlázott

Kubából egészen Hollandiáig vitorláztak

Nem semmi teljesítmény az biztos, egy ilyen hosszú út még profi vitorlázóknak is kihívást jelenthet. De ha egyszer nincs más megoldás, akkor nincs más megoldás. Egy 14-17 éves holland fiatalokból álló 25 fős csoport ugyanis Kubán folytatott tanulmányi jellegű utazást, több hetes vitorlás képzésen vettek részt a régióban, de mikor március közepén felütötte a fejét a koronavírus, az összes járatot törölték, ellehetetlenítve a hazajutásokat Európába. Az őket felkészítő 12 tapasztalt tengerész és 3 pedagógus hosszas mérlegelés után végül úgy döntött, hogy repülőjárat híján a vitorláshajóval indulnak haza. Az út, ami a két kontinenst köti össze több mint 7 ezer kilométer, igazából még leírni is sok, nemhogy 25 gyerekkel egy vitorlás fedélzetén megtenni. 

 

Végül épségben hazaértek

5 hét, 5 teljes hétig hánykódtak az Atlanti-óceánon, de végül biztonságban kikötöttek Hollandia partjainál, akárcsak a nagy felfedezések idejében. Egy kétárbocos szkúnerrel tették meg ezt a hosszú, és minden bizonnyal izgalmakkal teli, de közel sem egyszerűnek mondható utazást. Az én szememben a fiatalok igazi hősök, hiszen gondoljunk csak bele, hogy mennyi lelki erő kellett ehhez az egészhez, mennyivel egyszerűbb lett volna egy kényelmes repülőre felülni és néhány, vagy kicsivel több óra alatt hazarepülni. Alkalmazkodniuk kellett a fedélzeti körülményekhez, bár vitorlás képzésre indultak, nem egy ilyen hosszú utazásra voltak felkészülve így nem voltak meg a kellő felszereléseik, tapasztalatuk meg pláne. Santa Lucia szigetén töltötte fel a készleteiket, illetve szerezték be a szükséges ruházatot is a hosszú útra. 

 

A holland fogadtatás

A kiindulási állomáson, tehát Kubában jelenleg 1389 regisztrált koronavírussal fertőzött egyén van, 56-an vesztették életüket, ezzel szemben Hollandiában jóval több 38 440 bizonyítottan koronavírussal fertőzött személy van, a halálos áldozatok száma is jóval több, 4534. Tehát a vitorlás egy kevésbé fertőzött régióból érkezett a csapatnyi diákkal, az út során csupán az Azori-szigeteken kötöttek ki, de hajót nem hagyták el, valamint az út során bőven a lappangási idő is letelt. A holland korlátozások miatt azonban a gyerekek csak egyesével hagyhatták el a vitorlást, a szüleik várták őket a kikötőben, természetesen mindenféle érintkezés és csoportosulás nélkül. Szóval ne feledjétek, ha nem járnak a repülők, akkor a vitorlás tudásotokat még mindig kamatoztathatjátok!
 


vitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Cumulus

A cumulus egy 1-2 km magasan úszó gomolyfelhő. A zivataros idő előhírnöke. A vastagabb...

Panorámás ingatlan

Panorámás ingatlan a Balaton partján? Tökéletes választás, örök befektetés. Az Oxigén...

Saling

Saling (ejtsd: száling) - árbocmerevítõ keresztrúd

Balatongyörök Csónakkikötő

A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a DR Zrt. csónakkikötője. Saját...

Felmenetel

A felmenetel a hajó szélirány felé történő irányváltoztatása. A felmenetel szélbeállásig tart.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.