A Watt-tenger apály idején kiszárad és eltűnik a Föld felszínéről.

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Egy tenger, amely mindig eltűnik

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Egy tenger, amely mindig eltűnik


2012/11/09

A Watt-tenger Földünk egyik legkülönlegesebb tengere, hiszen hol látható, hol pedig nem. Apály idején kiszárad és eltűnik.

A Watt-tenger apály idején kiszárad és eltűnik a Föld felszínéről.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eltűnő Watt-tenger

 

A Watt-tenger Hollandia és Németország területén található. Földünk egyik legkülönlegesebb tengere, hiszen földrajzi és természeti sajátosságaiból adódóan hol látszódik, hol pedig eltűnik.

Különleges tulajdonságainak köszönhetően a furcsa tenger 2009-ben az UNESCO Világörökség listájára is felkerült olyan természeti jelenségként, amely Földünk kialakulását és fejlődését mutatja be. A Watt-tenger egy olyan ökológiai rendszer, mely az állat- és növényvilág létrejöttét prezentálja, valamint a biológiai sokféleség megóvásának lelőhelye.

A Watt-tenger sokszínűsége egyedülálló. Különlegessége abban áll, hogy majdnem teljes egészében árapály-síkság. A dinamikus természeti folyamatok a sáncszigetek, csatornák, vízmosások, sós mocsarak és más tengerparti, illetve üledékes formák folyamatosan változó együttesét alkotják itt meg, egyedülálló módon a világon.

 

Watt-tenger

 

 

Földünk legnagyobb árapály-síksága

 

Az Északi-tengerhez tartozó Watt-tenger Földünk legnagyobb összefüggő árapály-síksága. Fokozatosan mélyülő, homokos-iszapos tengerfenék az apály idején kiszárad.

A visszavonuló víz után a terület tele van árapály-csatornákkal, homokpadokkal, hínármezőkkel, kagylóágyakkal, homokzátonyokkal, iszapos árapály-síkságokkal, sós mocsarakkal, homokos partokkal es dűnékkel.

A tenger gazdag élővilága, a szárazra kerülő csigák, kagylók, halak valamint a szárazföld part menti területeinek fűféléi pazar éléstárat és kitűnő fészkelőhelyet jelentenek az itt előforduló madarak számára. Rajtuk kívül a terület számos növény- és állatfaj otthona. Nagyon ritka tengeri emlősök, mint példul a borjúfóka, a kúpos fóka vagy a barna delfin is megtalálható itt.

 

 

 


tenger,óceánKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Sója

Olyan fából vagy betonból épített rámpa, "lejtő" ahol a vitorlás hajókat,...

szélcsend

Levegő nyugalmi állapota, vagyis áramlása oly gyenge, hogy érzékeinkkel nem vesszük észre

Salona 37

Salona 37 vitorlás hajó bemutatás A Salona 37 vitorlás hajó követi az előző modellek...

Karimatömítés

Az azbesztmentes karimatömítések a lapos nyugvótömítések legelterjedtebb típusai. Számos...

Robert Scheidt

Robert Scheidt   Születési hely/idő 1973. április 15. Sao Paolo Robert...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.