notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A Watt-tenger apály idején kiszárad és eltűnik a Föld felszínéről.

hirdetes

Egy tenger, amely mindig eltűnik

Rédei Csilla
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Watt-tenger Földünk egyik legkülönlegesebb tengere, hiszen hol látható, hol pedig nem. Apály idején kiszárad és eltűnik.

A Watt-tenger apály idején kiszárad és eltűnik a Föld felszínéről.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eltűnő Watt-tenger

 

A Watt-tenger Hollandia és Németország területén található. Földünk egyik legkülönlegesebb tengere, hiszen földrajzi és természeti sajátosságaiból adódóan hol látszódik, hol pedig eltűnik.

Különleges tulajdonságainak köszönhetően a furcsa tenger 2009-ben az UNESCO Világörökség listájára is felkerült olyan természeti jelenségként, amely Földünk kialakulását és fejlődését mutatja be. A Watt-tenger egy olyan ökológiai rendszer, mely az állat- és növényvilág létrejöttét prezentálja, valamint a biológiai sokféleség megóvásának lelőhelye.

hirdetes

A Watt-tenger sokszínűsége egyedülálló. Különlegessége abban áll, hogy majdnem teljes egészében árapály-síkság. A dinamikus természeti folyamatok a sáncszigetek, csatornák, vízmosások, sós mocsarak és más tengerparti, illetve üledékes formák folyamatosan változó együttesét alkotják itt meg, egyedülálló módon a világon.

 

Watt-tenger

 

 

Földünk legnagyobb árapály-síksága

 

Az Északi-tengerhez tartozó Watt-tenger Földünk legnagyobb összefüggő árapály-síksága. Fokozatosan mélyülő, homokos-iszapos tengerfenék az apály idején kiszárad.

A visszavonuló víz után a terület tele van árapály-csatornákkal, homokpadokkal, hínármezőkkel, kagylóágyakkal, homokzátonyokkal, iszapos árapály-síkságokkal, sós mocsarakkal, homokos partokkal es dűnékkel.

hirdetes

A tenger gazdag élővilága, a szárazra kerülő csigák, kagylók, halak valamint a szárazföld part menti területeinek fűféléi pazar éléstárat és kitűnő fészkelőhelyet jelentenek az itt előforduló madarak számára. Rajtuk kívül a terület számos növény- és állatfaj otthona. Nagyon ritka tengeri emlősök, mint példul a borjúfóka, a kúpos fóka vagy a barna delfin is megtalálható itt.

 

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Baumlift

A baumlift meghatározását lásd a pihentető szótárszónál. Tovább

Niederholer

Niederholer - a spinnaker bumot lefeszítõ kötél Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 248

Átlagos értékelés: 4.7

tenger,óceán