notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hajóroncsok Görögországból

hirdetes

Egyre több roncsot találnak a görög partoknál

tp
hirdetes
<

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

 

Újabb 23 hajóroncsra bukkantak Görögország partjainak a közelében, egészen pontosan Fourni vagy más néven Fúrni  szigeténél. Így az ott felfedezett roncsok száma eléri már a 45-öt

Hihetetlen,hogy miket rejt a tenger!

 

Soha nem látott korú és mértékű felfedezésről van szó, melyet görög és amerikai búvárok együttes, megfeszített munkával értek el. Előbb decemberben 22, majd júniusban további 23 roncs került felfedezésre. Némelyik közülük már több, mint 2500 éves. Természetesen vannak itt fiatalabb roncsok is. Ha a korokat kell nézni, akkor a roncsok kora az ókori Hellász késő archaikus időszaktól (Kr.e 525-480) egészen az újkorig (1750-1850) terjednek.A magyarázatok szerint bár a sziget békés és biztonságos helynek számít és számított mindig is, de mióta világ a világ azóta ez egy népszerű hajózási célpontnak számított.

 

“Fúrni folyamatosan meglepetéssel szolgál” – mondta el Peter Campbell, a feltárási program társigazgatója

hirdetes

 

Noha Fúrni szigetén egyetlen jelentősebb város sem volt az ókorban, fontos horgonyzó és navigációs pont volt az Égei-tengeren az észak-déli vagy kelet-nyugati irányban átkelő hajók számára. A hajók olyan helyeken horgonyoztak le, amelyek védtek a megszokott északnyugati széllel szemben, de olykor felkészületlenül érhette őket egy-egy nagyobb délről érkező vihar. Ha a horgony helyzetén nem változtattak gyorsan, ezek a hajók komoly bajba kerülhettek – jegyezte meg még Peter Campbel. Ezek szerint pontosan ilyen sorsú hajókat fedeztek most fel.

 

Hihetetlen,hogy miket rejt a tenger!

 

Hihetetlen, de a régen elsüllyedt hajókon is sikerült olyan dolgokat felfedezni, melyek a mai napig nem pusztultak el. Ilyenek például az ókori világban használatos tárolóedények, amforák maradványai mellett a búvárok lámpákat, főzőedények és horgonyok is.A kutatók egyébként úgy gondolják, hogy ez a sziget, illetve szigetcsoport lehet az, ahol a legtöbb ókori kincset, hajóroncsot fedeztek fel.

hirdetes

 

És mivel eddig a szigetcsoport felét sem nézték át, ezért az eddig összességében, a görög partok mellett megtalált 225 hajóroncs száma még növekedhet bőven.És ha ez még mindig nem lenne elég, akkor Peter Campbell szerint az eddiginél mélyebbre merülve még több roncsot fedezhetnek fel. Kíváncsian várjuk a további fejleményeket!

 

Videó a kutatásról a következő oldalon található!

Hihetetlen,hogy miket rejt a tenger!

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Backstag

A backstag meghatározását lásd az oldalsó hátramerevítő szótárszónál. Tovább

Temetkezési biztosítás

Temetkezési biztosítás - nincs annál nagyobb fájdalom, mint mikor elveszítjük szerettünket.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 218

Átlagos értékelés: 5.0

hajó tenger,óceán