notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Elárverezik az ókorban épült görög falut, ami majdnem 100 éve üresen áll

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Elárverezik az ősi görög falut

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Elárverezik az ősi görög falut


2014/10/10
Petra

Forrás: Érdekesvilág

Kayaköy, eredeti nevén Levisszi ma már Törökországhoz tartozik, azonban már az első világháború vége óta nem lakik ott senki. A falu remek túristtalátványosság lenne és tele van régészeti leletekkel, mivel története egészen az ókorig nyúlik vissza, azonban mégis majdnem 100 éve parlagon áll ez a remek befektetési lehetőség.

Görög falu
Ez a törökországi falu a Földközi-tenger partvidékén található és az 1920-as évekig görög lakosság élt itt ebben a festői szépségű környezetben. Azonban az 1923-ban az első világháború után történő lakosságcsere miatt ez az egyszerű, de annál szebb falu teljesen elnéptelenedett és azóta a turisták is csak parkolóhelynek használják, pedig a falunak legalább az ókorig nyúlik vissza a története és tele van régészeti leletekkel. Ezt a problémát azóta se sikerült orvosolni, pedig egy gyönyörű környezetben elhelyezkedő faluról van szó. A falut azonban mégse sikerült hasznosítani, pedig a Török kormány mindent megtesz azért, hogy olyan befektetőket találjon, akik helyreállítják ezt a falut és mozgásba hozzák, vagyis a jól jövedelmező múzeumot csinálnak belőle.

Görög falu

A lakosságcsere előtt ebben a faluban képzett mesteremberek laktak, ami meg is látszik ezeken a gyönyörű házakon; kovácsolással, ácsmesterséggel és kőművességgel foglalkoztak. A falut a régi időkben még Levisszinek nevezték, amikor még volt benne élet, viszont ma már csak több száz üresen álló lakóház található benne, meg két templom. A város egyébként az ókorban épült, és akkor még Karmilassosnak hívták. Karmilassost az idők során lerombolták és a romjain épült meg ez a görög falu a 18. században, Levissi. A falu élete azonban nem volt teljesen zökkenőmentes: a 19. század közepén egy földrengés rombolta le, a század vége felé pedig hatalmas tűz ütött ki, ami rengeteg kárt okozott.

Görög falu

Ezek után viszont a falunak egy virágzó korszaka vette kezdetét, az első világháború elejére legalább 2000 család élt itt. Viszont ez a lakosságcsere nagyon odatett a falunak, mert azóta teljesen elnéptelenedett. A török kormány most egy újabb pályázatot írt ki, aminek az a lényege, hogy amelyik cég megnyeri, az 49 évre bérbe kapja a falut abból a célból, hogy működtetni kezdje és egy turistákat vonzó látványosságot hozzon létre belőle.

Görög falu

A török kormány ténykedését viszont nem nézi mindenki jó szemmel, mert sokan azon az állásponton vannak, hogy jobb lenne inkább úgy megőrizni ezt a falut, mint amilyen eredeti állapotában volt.utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Jules Verne Trophy

Jules Verne Trophy vitorlás verseny történet,szabály A Jules Verne Trophy ann ak jár,...

Vendée Globe

Vendée Globe vitorlás verseny - Elméletben egyszerű Elméletben a Vendée Globe egy...

Hajózási Szabályzat ("HSz")

Hajózási Szabályzat ("HSz") - a Vízi Kresz, 39/2003 (VI.13.) GKM rendelet  

krejcolás

Célunkat csak negyedszélben tudjuk megközelíteni, és legalább egy fordulást tartalmaz, szél...

Balatonfüred - Balatonfüredi Yacht Club (BYC)

  A Balatonfüredi Yacht Club A BYC közforgalmú kikötő, 70 kikötőhellyel...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlászásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!