notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Elárverezik az ókorban épült görög falut, ami majdnem 100 éve üresen áll

hirdetes

Elárverezik az ősi görög falut

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Kayaköy, eredeti nevén Levisszi ma már Törökországhoz tartozik, azonban már az első világháború vége óta nem lakik ott senki. A falu remek túristtalátványosság lenne és tele van régészeti leletekkel, mivel története egészen az ókorig nyúlik vissza, azonban mégis majdnem 100 éve parlagon áll ez a remek befektetési lehetőség.

Görög falu

Ez a törökországi falu a Földközi-tenger partvidékén található és az 1920-as évekig görög lakosság élt itt ebben a festői szépségű környezetben. Azonban az 1923-ban az első világháború után történő lakosságcsere miatt ez az egyszerű, de annál szebb falu teljesen elnéptelenedett és azóta a turisták is csak parkolóhelynek használják, pedig a falunak legalább az ókorig nyúlik vissza a története és tele van régészeti leletekkel. Ezt a problémát azóta se sikerült orvosolni, pedig egy gyönyörű környezetben elhelyezkedő faluról van szó. A falut azonban mégse sikerült hasznosítani, pedig a Török kormány mindent megtesz azért, hogy olyan befektetőket találjon, akik helyreállítják ezt a falut és mozgásba hozzák, vagyis a jól jövedelmező múzeumot csinálnak belőle.

Görög falu

A lakosságcsere előtt ebben a faluban képzett mesteremberek laktak, ami meg is látszik ezeken a gyönyörű házakon; kovácsolással, ácsmesterséggel és kőművességgel foglalkoztak. A falut a régi időkben még Levisszinek nevezték, amikor még volt benne élet, viszont ma már csak több száz üresen álló lakóház található benne, meg két templom. A város egyébként az ókorban épült, és akkor még Karmilassosnak hívták. Karmilassost az idők során lerombolták és a romjain épült meg ez a görög falu a 18. században, Levissi. A falu élete azonban nem volt teljesen zökkenőmentes: a 19. század közepén egy földrengés rombolta le, a század vége felé pedig hatalmas tűz ütött ki, ami rengeteg kárt okozott.

Görög falu

Ezek után viszont a falunak egy virágzó korszaka vette kezdetét, az első világháború elejére legalább 2000 család élt itt. Viszont ez a lakosságcsere nagyon odatett a falunak, mert azóta teljesen elnéptelenedett. A török kormány most egy újabb pályázatot írt ki, aminek az a lényege, hogy amelyik cég megnyeri, az 49 évre bérbe kapja a falut abból a célból, hogy működtetni kezdje és egy turistákat vonzó látványosságot hozzon létre belőle.

Görög falu

A török kormány ténykedését viszont nem nézi mindenki jó szemmel, mert sokan azon az állásponton vannak, hogy jobb lenne inkább úgy megőrizni ezt a falut, mint amilyen eredeti állapotában volt.

Forrás: Érdekesvilág

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Detre Diána

Név: Detre Diána Detre Diána születési hely/idő: Budapest, 1983. november.... Tovább

Havaria

Havaria: erõsszeles, kicsi orrvitorla Jobbcsapás - a hajó jobbcsapáson halad, ha a vitorlába... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 229

Átlagos értékelés: 5.0

utazás