Elárverezik az ókorban épült görög falut, ami majdnem 100 éve üresen áll

hirdetes

Elárverezik az ősi görög falut

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Kayaköy, eredeti nevén Levisszi ma már Törökországhoz tartozik, azonban már az első világháború vége óta nem lakik ott senki. A falu remek túristtalátványosság lenne és tele van régészeti leletekkel, mivel története egészen az ókorig nyúlik vissza, azonban mégis majdnem 100 éve parlagon áll ez a remek befektetési lehetőség.

Görög falu

Ez a törökországi falu a Földközi-tenger partvidékén található és az 1920-as évekig görög lakosság élt itt ebben a festői szépségű környezetben. Azonban az 1923-ban az első világháború után történő lakosságcsere miatt ez az egyszerű, de annál szebb falu teljesen elnéptelenedett és azóta a turisták is csak parkolóhelynek használják, pedig a falunak legalább az ókorig nyúlik vissza a története és tele van régészeti leletekkel. Ezt a problémát azóta se sikerült orvosolni, pedig egy gyönyörű környezetben elhelyezkedő faluról van szó. A falut azonban mégse sikerült hasznosítani, pedig a Török kormány mindent megtesz azért, hogy olyan befektetőket találjon, akik helyreállítják ezt a falut és mozgásba hozzák, vagyis a jól jövedelmező múzeumot csinálnak belőle.

Görög falu

A lakosságcsere előtt ebben a faluban képzett mesteremberek laktak, ami meg is látszik ezeken a gyönyörű házakon; kovácsolással, ácsmesterséggel és kőművességgel foglalkoztak. A falut a régi időkben még Levisszinek nevezték, amikor még volt benne élet, viszont ma már csak több száz üresen álló lakóház található benne, meg két templom. A város egyébként az ókorban épült, és akkor még Karmilassosnak hívták. Karmilassost az idők során lerombolták és a romjain épült meg ez a görög falu a 18. században, Levissi. A falu élete azonban nem volt teljesen zökkenőmentes: a 19. század közepén egy földrengés rombolta le, a század vége felé pedig hatalmas tűz ütött ki, ami rengeteg kárt okozott.

Görög falu

Ezek után viszont a falunak egy virágzó korszaka vette kezdetét, az első világháború elejére legalább 2000 család élt itt. Viszont ez a lakosságcsere nagyon odatett a falunak, mert azóta teljesen elnéptelenedett. A török kormány most egy újabb pályázatot írt ki, aminek az a lényege, hogy amelyik cég megnyeri, az 49 évre bérbe kapja a falut abból a célból, hogy működtetni kezdje és egy turistákat vonzó látványosságot hozzon létre belőle.

Görög falu

A török kormány ténykedését viszont nem nézi mindenki jó szemmel, mert sokan azon az állásponton vannak, hogy jobb lenne inkább úgy megőrizni ezt a falut, mint amilyen eredeti állapotában volt.

Forrás: Érdekesvilág

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

2018-11-30

Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

A világ sokkal hatalmasabbnak tűnik, ha az ember egy hajó fedélzetén próbálja felfedezni. Az óriási tengerek, és már-már felfoghatatlan méretű óceánok érdekesebbnél érdekesebb felfedezőtúrákra invitálják az utazás szerelmeseit, legyen szó kalandorokról, vagy egy lazító, pihentető sétahajózásról.

Luxus hegyi házak a téli vakációra

2018-11-30

Luxus hegyi házak a téli vakációra

Nyakunkon a tél, és ilyenkor sokan szívesen menekülnek el a hegyek közé ahol nem csak a hó, hanem az életre szóló sí-élmények és a mesébe illő házikók által biztosított hangulat is garantált. Bizony, egy valamirevaló sí-orientált vakáció csak akkor teljes, ha egy kellemes hegyi házikóban tölti el az ember.

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

2018-12-01

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

Szerencsések vagyunk, hogy egy olyan korban élhetünk, ahol temérdek luxushajó közül válogathatunk, ha szeretnénk királyi körülmények között eltölteni szabadidőnket a tengeren. Az itt felsorolt hajók és szolgáltatások is ezt bizonyítják: a világ legnagyobb luxushajójától kezdve a családiasabb hangulatú opciókig mindenki talál az ízlésének megfelelő

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

2019-01-16

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

Most mindent megtudhatsz te is az Atlanti-óceán áthajózásáról, cikkünkben minden hasznos információt megosztunk, olvasd el remek írásunkat, és tudd meg, hogyan juthatsz át az Atlanti-óceánon!

utazás

Szótár

Man Over Bord

Man Over Bord: Keresd a Vízből mentés szótárszónál. Tovább

Motorzárak

Ha nincs motorzárad, de szeretnéd biztonságban tudni motorodat, mindenképp szükséged van... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes