Nézd meg te is a Sarkvidék legfélelmetesebb helyét!

hirdetes

A Sarkvidék legfélelmetesebb helye, az Ellesmere – sziget

Ilyés Zsófia
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A kanadai partoktól legészakabbra fekvő sziget ez, mely a Sarkvidékek leghidegebb, legzordabb helye kietlen tájakkal és szinte örökké tartó sötétséggel. Ismerd meg te is ezt a félelmetes helyet!

Nézd meg te is a legfélelmetesebb helyet a Sarkvidéken!

Ez, a kanadai partoktól legészakabbra eső sziget a Sarkvidékek egyik legkietlenebb, legzordabb területe. Ezen a szigeten csak pár száz ember él, pedig mérete akkora mint Nagy – Britanniáé.


Ez a hely a Sarkvidék legnagyobb pusztasága, itt az idő zord és a táj kietlen, az emberek zöme a part mellett található apró településeken és a kutatóállomásokon él.


Mivel a sziget az északi szélesség legészakibb pontján fekszik majdhogynem a földgömb tetején, így itt szinte egész évben sötétség honol.


Az évszakok közti különbségek nagyon hirtelenek, durvák, így a tél idején a Nap szinte soha nem süt és nem kerül a horizont fölé, a sziget északi területei elvesznek a sötétség végeláthatatlanságában, míg nyáron egyszer sem bukik a horizont alá, soha nem megy le.

hirdetes


Ellesmere szigetén ezért is van ilyen zord időjárás, hiszen hónapok telnek el úgy, hogy a Nap fénye nem világítja meg a területét. Innen jön tehát az, hogy az átlaghőmérséklet a téli hónapokban -30 fok körül van, néha még ez alá az érték alá is jócskán leesik.

 

 

 

 

 

A jég viszont állandó, hiszen nyaranta a Nap csak annyira emelkedik a horizont fölé, hogy sugara csak a levegő hőmérsékletét emeli fagypont fölé, így az olvadás soha nem kezdődik el.

hirdetes


A sziget tulajdonságait tekintve az életben maradás igazi kihívás az itt élő élőlények számára.


Régészeti leletek szerint vikingek, eszkimók éltek itt, akik 12. századból származó inuitjait találták meg a jégpáncél alatt.


Az első modernebb inuit települést 1953-ban hozták létre, méghozzá a Grise – fjord mellett a sziget déli partján, ezután majdnem háromszáz éven át nem épített senki semmilyen építményt ide.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
érdekességek utazás

Szótár

Belső hely

Belső hely – versenyben a pályajel kerülésekor a külsõ hajó köteles helyet adni a... Tovább

merev forstag

Rögzíti a hajó orrát az árbochoz, egy alumínium, vagy műanyag profilban drótkötél... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb vitorlázással kapcsolatos hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.