Nézd meg te is a Sarkvidék legfélelmetesebb helyét!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > A Sarkvidék legfélelmetesebb helye, az Ellesmere – sziget

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A Sarkvidék legfélelmetesebb helye, az Ellesmere – sziget


2016/05/18

A kanadai partoktól legészakabbra fekvő sziget ez, mely a Sarkvidékek leghidegebb, legzordabb helye kietlen tájakkal és szinte örökké tartó sötétséggel. Ismerd meg te is ezt a félelmetes helyet!

Nézd meg te is a legfélelmetesebb helyet a Sarkvidéken!

Ez, a kanadai partoktól legészakabbra eső sziget a Sarkvidékek egyik legkietlenebb, legzordabb területe. Ezen a szigeten csak pár száz ember él, pedig mérete akkora mint Nagy – Britanniáé.


Ez a hely a Sarkvidék legnagyobb pusztasága, itt az idő zord és a táj kietlen, az emberek zöme a part mellett található apró településeken és a kutatóállomásokon él.


Mivel a sziget az északi szélesség legészakibb pontján fekszik majdhogynem a földgömb tetején, így itt szinte egész évben sötétség honol.


Az évszakok közti különbségek nagyon hirtelenek, durvák, így a tél idején a Nap szinte soha nem süt és nem kerül a horizont fölé, a sziget északi területei elvesznek a sötétség végeláthatatlanságában, míg nyáron egyszer sem bukik a horizont alá, soha nem megy le.


Ellesmere szigetén ezért is van ilyen zord időjárás, hiszen hónapok telnek el úgy, hogy a Nap fénye nem világítja meg a területét. Innen jön tehát az, hogy az átlaghőmérséklet a téli hónapokban -30 fok körül van, néha még ez alá az érték alá is jócskán leesik.

 

 

 

 

 

A jég viszont állandó, hiszen nyaranta a Nap csak annyira emelkedik a horizont fölé, hogy sugara csak a levegő hőmérsékletét emeli fagypont fölé, így az olvadás soha nem kezdődik el.


A sziget tulajdonságait tekintve az életben maradás igazi kihívás az itt élő élőlények számára.


Régészeti leletek szerint vikingek, eszkimók éltek itt, akik 12. századból származó inuitjait találták meg a jégpáncél alatt.


Az első modernebb inuit települést 1953-ban hozták létre, méghozzá a Grise – fjord mellett a sziget déli partján, ezután majdnem háromszáz éven át nem épített senki semmilyen építményt ide.

Nézd meg te is a legfélelmetesebb helyet a Sarkvidéken!

Az első dokumentált szerencsétlenség egy kutatócsoporttal történt, méghozzá 1883-ban, amikor is az expedíció befejezéséhez szükséges élelmiszer tartalékaik nem jutottak el hozzájuk hajóval.


Pánikban rohantak a déli partok felé, óriási hófúvásban, hatalmas széllel a csúszós jégtáblák között.
Az élelmiszereknek csak egy részét tudták magukhoz venni, mely nem volt szerencsés a zord szigeten a túléléshez.


Az expedícióra 25 ember indult el, ám a következő év nyarán csak heten maradtak életben.

Tény, hogy Ellesmere szigetén van a legkeményebb tél, ha eljön a nyár, egyszerűen ámulatba ejtő a sziget szépsége és minden életre kel.


A hórétegek teteje a fény hatására leolvad, itt – ott zöld foltok bukkannak elő, az egyébként védett völgyekben kinyílnak a virágok, az állatok is előbukkannak a melegebb területeken.

 

 

 

 

 

A sziget leginkább csodálatra méltó állatai a sarki farkasok, akik a civilizált területektől távol élik mindennapjaikat.
Földön fészkelő madarakra, pézsmatulkokra vadásznak, ám leginkább a part menti területek értékesek számukra, hiszen itt bőven akad számukra döghús és gyakran fókákat is megtámadnak.


A globális felmelegedés azonban itt is felütötte fejét, az élőlények és a sziget egész területe is veszélyben van, mert bár csekély az olvadás mértéke, mégis folyamatos.


A sziget nagy része természeti érték és védett terület, akárcsak az itt élő állat és növényfajok nagy része is.

 


érdekességek utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Tükör

Tükörnek nevezzük a hajók hátsú síkját.

Új építésű lakás Herceghalom

Miért kiváló választás egy új építésű lakás Herceghalmon? Herceghalom a...

Kieler

A kielerek a tőkesúlyos hajók. Nem uszonyt(svert) használnak, hanem tőkesúlyt.

Takk

A takkot csapásnak is hívjuk. Egy csapás lehet jobb, bal, pozitív illetve negatív. Ha...

Felhúzókötél

A hajó vitorlázatát az árbocra felhúzókötelekkel oldják meg. a nagyvitorlát a...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.