Előkerült az Armenyija szovjet kórházhajó: Előkerült a hajóroncs, amin négyszer annyian vesztették az életüket, min a Titanicon

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Előkerült a hajóroncs, amin négyszer annyian vesztették az életüket, min a Titanicon

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Előkerült a hajóroncs, amin négyszer annyian vesztették az életüket, min a Titanicon


2020/04/29
VN

Szovjet kórházhajó roncsaira bukkantak a Fekete-tengerben orosz katonai kutatók. Az Armenyija szovjet kórházhajó még 1941. november 7-én süllyedt el a náci német légierők bombázásában. A mai napig az egyik legsúlyosabb tengeri katasztrófaként tartják számon, habár a Titanic elsüllyedésének a története jóval közismertebb.  Fedélzeten egyes becslések szerint körülbelül 6-10 ezer fő tartózkodott, így legalább négyszer annyi áldozatot követelt e a szerencsétlenség, mint a Titanic jéghegynek való ütközése.

Elsüllyedt orosz kórházhajó roncsaira bukkantak

A világ egyik legsúlyosabb tengeri katasztrófája

Hajókórház lévén a fedélzeten főként menekülteket, valamint sebesülteket szállítottak. Szevasztopolból indult el az elég nagyméretű hajó 1941. november 6-án Jaltára, ahol a következő napon több száz menekültet vett fel, többek között a fedélzeten tartózkodtak az Artek úttörőtábor munkatársait családostul, valamint a krími kommunista pártvezetés egy része is, tehát a háború szempontjából elég értékes volt az úgynevezett rakomány. Tovább fokozta ezt, hogy a kórházhajó fedélzetén levéltári anyagok és múzeumi gyűjtemények is voltak.  Az Armenyija utasszállítóra felfestették ugyan a vörös keresztet, ami hivatalosan a háborúban a kórházhajók jelzése volt, de egyes híresztelések szerint nem kizárt, hogy fedélzetén légvédelmi ágyúk voltak. Ha ez igaz, akkor pedig a német hadierő teljesen legálisan indított légi csapást a hajóra. E felől egyelőre nincsenek nyilvános adatok, és bizonyítékok.

 

Végre megtalálták a hajóroncsot

Az orosz kórházhajó roncsait már régóta keresik, több sikertelen kutatás után, végre eredménnyel záródott az expedíció, ugyanis 2020. 04. 27-én az az Orosz Földrajzi Társaság bejelentette: megtalálták az Armenyija roncsait. Az elmúlt két évtizedben a tengerfenék egy több mint 300 négyzetkilométeres szektorát tanulmányozták már, még nem 2017-ben végre mágneses anomáliát észleltek, amiből arra következtettek, hogy a közelben lehet az elsüllyedt hajó, és ez így is lett. 

 

Ezek derültek ki az elsüllyedt kórházhajóról

Egyelőre még részleteket nem árultak el, de mindenképp sikernek könyvelhetjük el, hogy a világtörténelem egyik legsúlyosabb hajókatasztrófájáról hamarosan több információ is rendelkezésünkre fog állni, természetesen amennyiben nyilvánosságra hozzák, bár e felelől vannak kétségek. A hajótörzset hanglokátor segítségével márciusban, mintegy másfél kilométer mélyen, a Krím partjaitól 18 tengeri mérföldre találták meg. Megállapították, hogy a hajót légi bombázással süllyesztették el, nem pedig torpedóval. 
 


érdekesség hajó tenger, óceánKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Raum

A raum másnéven háromnegyed szél. A hátszél és a kreuz között foglal helyet a...

fordulás

Negyedszélben haladó hajó szél felé történő csapásváltása, a csapásváltás...

Pünkösd

Mikor van Pünkösd?   Pünkösd a húsvétot követő ötvenedik nap, mozgó...

Fénymásoló bérlés

Nagyobb összegű beruházás és hitelfelvétel nélkül olyan készüléket használhat, ha a...

Hosszú hétvégék külföldön

Hosszúhétvégék külföldön. Alfatours!
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.