Eltűnt a vitorlázástól eltiltott 14 éves holland lány - Laura Dekker

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Eltűnt a vitorlázástól eltiltott 14 éves holland lány

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Eltűnt a vitorlázástól eltiltott 14 éves holland lány


2009/12/20

Forrás: origo.hu

Három napja eltűnt othonról az a 14 éves holland lány, akit bíróság tiltott el attól, hogy egyedül körülhajózza a Földet. A lány világrekord-tervét a szülei is támogatták, de az utrechti bírák a gyermekvédelem felügyelete alá helyezték.

Eltűnt a vitorlázástól eltiltott 14 éves holland lány - Laura Dekker

Eltűnt Laura Dekker, a 14 éves holland lány, akir eltiltottak a vitorlázástól

Péntek óta nem ment haza az a 14 éves holland lány, aki egyedül szeretné körbevitorlázni - a világon legfiatalabbként - a Földet. Laura Dekkert - akit a világrekord kísérletben szülei is támogattak - a közelmúltban bíróság tiltotta el az utazástól, és a gyermekvédelem felügyelete alá helyezte 2010 nyaráig.

A holland rendőrség szerint a tizenéves vitorlázó hajója a kikötőben van, apja lakását viszont pénteken egyedül hagyta el, azóta pedig nem találják. A rendőrök nem gyanakodnak bűncselekményre, de jelezték a környező országok reptereinek, hogy keresik a lányt.

Laura Dekker szeptemberben akart útnak indulni vitorlásával. Az utrechti bíróság azonban augusztusban megtiltotta neki, hogy egyedül körbevitorlázza a Földet. Az ügy úgy került a bíróság elé, hogy a család korábban a lány iskolájával, majd az oktatási tárcával is vitába keveredett. Laura tervét szülei támogatták, és kérték, hogy lányukat 2011 szeptemberéig mentsék fel az iskolalátogatási kötelezettség alól. Ezt az iskola megtagadta, és az oktatásügyi államtitkár is hasonlóan nyilatkozott. A bíróság végül megvonta a szülők döntési jogát is a kérdésben.

Laura fiatal kora ellenére tapasztalt vitorlázó, és elhatározta, hogy megdönti a kaliforniai Zac Sunderland júliusban felállított világrekordját. A 17 éves amerikai fiú 400 nap alatt körbevitorlázta a földet, így ő a legfiatalabb, aki ezzel büszkélkedhet.

Laura a BBC szerint egy yachton született Új-Zéland közelében, amikor szülei egy hét éves világkörüli utazáson voltak. Hatéves korában már saját yachtja volt, és tízévesen már egyedül vitorlázott.

A lányt korábban már holland és brit hatóságok is feltartóztatták, amiért egyedül vitorlázott a tengeren. Idén májusban Lowestoft kelet-angliai kikötői településen gyermekotthonba zárták, apjának kellett onnan kihoznia. Az apa akkor is megengedte, hogy a lány Angliából egyedül hazavitorlázzon.

 

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Tőkesúly

A tőkesúly a nagyobb hajókon a víz alatti ellensúly. Nevezik még kielnek vagy ballasztnak.

Üzleti rendezvényhelyszín hotelben

Többnapos üzleti rendezvény hotelben   Ahhoz, hogy a rendezvényünk valóban sikert...

Panorámás ingatlan

Panorámás ingatlan a Balaton partján? Tökéletes választás, örök befektetés. Az Oxigén...

Yacht v. Jacht

Yacht v. Jacht: nagyobb méretû (luxus) túrahajó

Bugsprit

A bugsprit meghatározását lásd az orrsudár szótárszónál.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.