Töltődj fel energiával testben, lélekben és szellemileg most!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Töltődj fel testben, lélekben és szellemileg energiával

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Töltődj fel testben, lélekben és szellemileg energiával


2012/03/01

Ha van valami, amiből hamar kifogysz egy nyaralás alatt (természetesen a pénzen és időn kívül), az az energia. Meg kell tanulnunk feltöltődni, mert energiánk hamar elfogy, mondja Michael Finklestein, aki az integrált és holisztikus orvostudomány egy jeles képviselője New York-ban. Feltöltődésünk titka pedig, hogy megváltoztatjuk a mozgással, étkezéssel, és pihenéssel kapcsolatos hozzáállásunkat.

Energia

A relaxáció tanulható

Virender Sodhi, ajurvédikus doktor szerint a rendszeres testmozgás olyan formái, mint a napi 35-40 perces jóga vagy séta nemcsak újjáéleszti, hanem egyenesen felturbózza immunrendszerünket és közérzetünket is egyúttal. Nem szabad azonban túlzásba sem esni, hiszen a túlzottan megerőltető mozgás valójában gyengítheti immunrendszerünket. Az aktivitás segíti az emésztésünket, és energiáinkat – a rendszeres testmozgást végző emberek kevesebbszer lesznek betegek.
Finklestein szerint a nap közepén ajánlatos kimenni a szabadba egy kis friss levegőt szívni az irodák mesterséges levegője helyett, és egyúttal kiszakítani magunkat a mesterséges környezetből. A természetes napfény segíti az agyad hatékonyabb működését, még egy felhős napon is – és jobban is alszol a napsugaraknak köszönhetően.


Nemcsak a bezártság előli menekülés miatt van jelentősége a nap folyamán a szabadban töltött időnek. Finklestein szerint maga a természet is energiaforrásként szolgálhat. Figyelnünk kell a természet ritmusára és ciklikusságára – ahogyan a nap lemegy, le kell lassítanod, és 10 óra körül alváshoz kell készülődnöd – mondja. A héten egy napot mindenképpen szentelj a pihenésnek, hogy a hét többi hat napján hatékonyabb lehess.

Energia

Megpróbálhatsz fordítva rajzolni, hogy megváltoztasd a szemléletmódodat. Ez energiával tölt fel, mivel az agyad jobb oldalát használod – amely a kreatív, intuitív feledért felel, amelyet általában elnyomunk. Ahhoz, hogy ezt a technikát használhasd, szerezz be egy rajzot, amit valaki más rajzolt és fordítsd fejjel lefelé. Ezután másold ezt le, miközben a fejedben a valójában rajzolt valamire gondolsz. A szabadírás is egy, a jobb agyféltekét stimuláló módszer. Írj 10-15 percig gondolkodás nélkül, tehát ne koncentrálj sem a helyesírásra, sem a nyelvtani kötöttségekre.

Sodhi azt is ajánlja, hogy csak az egyik, a bal orrlyukunkat használva stimulálhatjuk a jobb agyféltekét. Zárd be a jobb orrlyukadat, és lélegezz ki és be csak a baloldali orrlyukaddal tízszer, legalább kétszer egy nap. Matthew Edlund, a Pihenés hatalma: miért nem elég az alvás önmagában című könyv szerzőjeként, azt a koncepciót vallja, hogy a pihenés négy fajtájára van szükségünk: fizikai, szellemi, szociális és lelki pihenésre. „Valamennyien küzdünk a pihenéshiányos életmódunkkal, mert nem úgy használjuk a testünket, ahogyan azt kellene” magyarázza. A pihenésről a legtöbb embernek pont az ellenkezője jut eszébe a valóságnak, mivel a pihenés testünk aktív és tudatos újjépítését jelenti.

Edlund a mély légzésgyakorlatokat ajánlja, mint a fizikai nyugalom elérésének egyik módját. Lélegezz be az orrodon keresztül, amíg elszámolsz négyig és lélegezz ki az orrodon át, miközben elszámolsz nyolcig. A másik módszer az ún. paradox relaxáció, amelyben egy bizonyos izomcsoportodra koncentrálsz, és arra, hogy az mennyire feszes. Nem feszíted meg és nem is lazítod el, csak figyeled az izmok állapotát – érezd, tapintsd, legyél a kiválasztott izomcsoport tudatában. Azáltal, hogy minden figyelmed egy pontra irányul, a test többi része ellazul.

A szellemi frissességre is szükségünk van ahhoz, hogy jobban fókuszáljunk, koncentráljuk, figyeljünk és hatékonyabbak legyünk - mondja Edlund. Mozdulj meg a zenére, engedd, hogy a testedbe áramoljon - mozogj együtt a zenével. Vagy koncentrálj a természetre – akár egy levélre és képzeld azt, hogy Te is úgy mozogsz, mint egy levél. Ilyen praktikákkal összeszedettebb leszel.
A szociális pihenés azt jelenti, hogy keresed mások társaságát. Minden héten beszélj valakivel, akiben bízol, még ha csak néhány percig is. Találd meg ezeket az embereket az életedben, akár a templomban, vagy egy sporttevékenység, vagy akár egy közös érdeklődés kapcsán, mint amilyen a tánc, vagy a kézművesség. A kutatások azt bizonyítják, hogy a társadalmi érintkezés sokfélesége mindenképpen hozzájárul a jó egészséghez.

Edlund szerint a lelki pihenés vagy meditáció, vagy ima segítségével érhető el. Egy egyszerű meditációs technika, ha nyugodtan ülünk, kihúzzuk a gerincünket, becsukjuk a szemünket és és lassan lélegzünk az orrunkon keresztül. Telítsd meg a tüdődet, tartsd bent a levegőt három másodpercig, majd ereszd ki hangosan a levegőt a szádon keresztül. Sodhi azt mondja, hogy az érzelmi és lelki terhektől is megszabadít, ha 10-15 percig naponta kétszer elvégzed ezt az egyszerű gyakorlatot.


Táplálkozás az energia jegyében


Sodhi szerint sokkal jobban tennénk, ha utánoznánk az állatokat a természetben, amelyek egész nap csak kérődzenek, nekünk is nassolnunk kellene.

Az ebéd gyakran lehet energiagát. A szénhidrátok letargikussá tesznek bennünket, tehát a nap közepén el kell kerülnöd a kenyeret és a tésztákat. Ehelyett egyél salátát, vagy sovány húst, és a folyadék emellé inkább tea, vagy víz legyen, és semmiképpen nem egy magas fruktóztartalmú szirup. A szénsavas üdítők ugyancsak hozzájárulnak az ebéd után kialakuló letargiához, Finklestein szerint néhány perc ebéd utáni pihenés mindenképpen ajánlatos, ha megelőzi a nap folytatását.
Pihenés nélkül nem leszünk energiával, illetve élettel telve. Biológiai értelemben szükséges és kritikus, hogy vitalitásunkat újjáépítsük. A megfelelő pihenés egy egészséges étrenddel és némi testmozgással kiegészítve, ugyancsak a legjobb módja a nyaralás kiélvezésének, ahelyett, hogy épphogy csak túlesnénk rajta.


Tehát most már naponta sétákat teszel a szabadban, több időt szánsz a pihenésre, és okosan nassolsz. Rendben! De ha még mindig segítségre van szükséged, hogy a délutáni energia hullámvölgyön túljuss, íme néhány további ötlet:

  • Ülj egyenes háttal az asztalodnál. Amellett, hogy ismétlődő húzódásos sérülésekhez is vezethet, a görnyedés az oxigénfelvételt is akadályozhatja akár 30%-os mértékben.
  • Gondoskodj a jó alvásról. A golgotavirág, a kamilla, és a macskagyökér régóta használatosak az édes álmok biztosítására. Ma olyan altató hatású anyagok egészítik ki ezeket, mint amilyen a laktium, a meleg tejben található nyugtató anyag, a melatonin, amely egy hormon, ami a test belső óráját szabályozza, és a GABA, ami egy olyan aminosav, amely ugyancsak álomba segíthet.
  • Tedd lehetővé önmagad számára, hogy rendesen, otthon készült ételeket fogyaszthass és ezáltal elkerülhesd a gyorséttermi ételek csapdáját  – úgy hogy ahol csak lehet járható utat találsz, megoldásokat keresel – pl. főzöl abból amit találsz a konyhában, konyhakészen veszed a salátát a boltban, feltöltöd rendszeresen a háztartásodat az alapvető alapanyagokkal, és amikor csak teheted több ételt főzöl, amit lefagyaszthatsz majd egy másik alkalommal még bármikor elfogyaszthatsz.
  • Küzdj a stresszel az ún. adaptogén gyógynövények segítségével, amelyek segítik testedet a fizikai és érzelmi igénybevétel esetén. A népszerű adaptogének közé tartozik a koreai és amerikai ginzeng, az eleuthero, a rhodiola, és az ashwaganda.
  • Az olyan napokon, amikor rohansz, ihatsz shake-et a kimaradt étkezés helyett. A fehérjeporok, vagy a folyékony multivitamin italok és a teljeskiőrlésű élelmiszer koncentrátumok tápanyagok tömegével töltenek fel. Az ázsiai energiatonik a goji vagy spirulina is feltölthet, vagy akár egy proteinnel, B vitaminokkal és vassal tele alga.

 


kiállításKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Szigliget - Hajóállomás BH Zrt.

Szigliget Hajóállomás BH Zrt. Vitorláskikötő tudnivalók A Balaton...

Száling

A száling az árboc merevítő keresztrúd. A szálinggal állíthatjuk árbocunk görbületét is.

Luvgierig

Luvgierig - a szél felé forduló hajót hívjuk így

Sója

Olyan fából vagy betonból épített rámpa, "lejtő" ahol a vitorlás hajókat,...

Tőkesúly

A tőkesúly a nagyobb hajókon a víz alatti ellensúly. Nevezik még kielnek vagy ballasztnak.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.