notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Így növeld az EQ-t, az érzelmi intelligenciát

hirdetes

EQ érzelmi intelligencia növelése

Rédei Csilla
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Egyre többet foglalkozunk az IQ mellett az úgynevezett EQ-val, vagyis az érzelmi intelligenciával. Mivel nap mint nap kapcsolatot teremtünk emberekkel, fontos szerepe van életünkben ennek a fogalomnak, hiszen ez méri, hogy mennyire vagyunk képesek a saját és mások érzelmeit felismerni, lereagálni. Segíti a kommunikációt, az együttélést más emberekkel.

Így növeld az EQ-t, az érzelmi intelligenciát

 

 

 

 

 

 

EQ érzelmi intelligencia

 

Sokfélék vagyunk, máshogy reagálunk a különböző eseményekre, legyen szó akár a munkahelyről, akár párkapcsolatról, vagy épp mindennapi tevékenységről. Az érzelmek életünk minden területén jelen vannak, de ha picit odafigyelünk magunkra, akkor zökkenőmentesebben jöhetünk ki embertársainkkal.

 

Önismeret, önmagunk megismerése

 

A legfontosabb, hogy saját érzéseinket értsük meg, próbáljuk megnevezni, hogy mikor és mit is érzünk pontosan. Derítsük fel a mögöttük rejlő okokat, és azt, hogy ezek hogyan befolyásolják tetteinket, gondolatainkat. Sok ember nem képes saját magának sem bevallani, ha valami bántja, pedig ahhoz, hogy a problémát megoldjuk, először fel kell azt ismerni.

 

Érzelemkifejezés

 

Figyeljünk a saját reakcióinkra, tartsuk kordában a dühkitöréseinket. Általában sokkal jobb nyugodtan részt venni az interakciókban, így nem görcsölünk feleslegesen. Mindig egyértelműen fejezzük ki gondolatainkat, mutassuk ki érzéseinket, azok akár pozitívak vagy negatívak.

hirdetes

 

érzelmi intelligencia

 

Önmotiválás

 

Képesek vagyunk olyan lelkiállapotba kerülni, ami beindítja a kis szürke agysejteket, és képesek vagyunk előre menni céljaink felé, mindezt úgy téve, hogy különösebb külső segítségre, motivációra nincs szükségünk. Ezt tudjuk erősíteni azzal, ha szemünket folyamatosan tudatosan a célunkon tartjuk, és ráfókuszálunk, legyen az akár reggel a kávéfőző elérése, vagy álmaink munkája.

 

Empátia

 

Ha mások érzéseit tudjuk olvasni, képesek vagyunk belehelyezkedni az ő helyzetükbe, alapvetően konfliktusmentesebb lesz az életünk, és mi magunk is meglepődünk, mennyivel könnyebb lesz az emberi kapcsolatok fenntartása, kezelése, ha egy csipetnyi empátiával fűszerezzük.

Figyeljük mások reakcióit, tanuljunk belőle, és végre valahára hagyjuk mindörökre magunk mögött az első látásra ítélkezést, és próbáljuk meg az emberek cselekedeteinek, gondolatainak okát megérteni.

hirdetes

 

Emberi kapcsolatok

 

Az embernek szüksége van barátokra, együtt kell működni a kollégákkal, és sokan vágyunk rá, hogy a magánéletben is tartós társra leljünk. Ha képesek vagyunk számunkra kielégítő kapcsolatokat létrehozni és azokat fent is tudjuk tartani, elégedettek vagyunk.

Törekedjünk rá, hogy a számunkra fontos kapcsolatok ne silányuljanak lapossá, ne tűnjenek el a süllyesztőben. Nem biztos, hogy jó az, ha hirtelen felindulásunkból mindenkit elmarunk magunktól, aztán csücsülünk egyedül saját érzelmi korlátaink börtönében.

 

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

kemencés ételek

  Kemencés ételek a házias Dunyha Étteremben, valódi melegséggel, ínycsiklandó... Tovább

Banque Populaire V

Banque Populaire V vitorlás hajó,trimarán A Banque Populaire V jelenleg a legnagyobb... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 163

Átlagos értékelés: 4.8

kreatív