Így növeld az EQ-t, az érzelmi intelligenciát

Kövess minket facebookon!
Főoldal > EQ érzelmi intelligencia növelése

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

EQ érzelmi intelligencia növelése


2013/01/07

Egyre többet foglalkozunk az IQ mellett az úgynevezett EQ-val, vagyis az érzelmi intelligenciával. Mivel nap mint nap kapcsolatot teremtünk emberekkel, fontos szerepe van életünkben ennek a fogalomnak, hiszen ez méri, hogy mennyire vagyunk képesek a saját és mások érzelmeit felismerni, lereagálni. Segíti a kommunikációt, az együttélést más emberekkel.

Így növeld az EQ-t, az érzelmi intelligenciát

 

 

 

 

 

 

EQ érzelmi intelligencia

 

Sokfélék vagyunk, máshogy reagálunk a különböző eseményekre, legyen szó akár a munkahelyről, akár párkapcsolatról, vagy épp mindennapi tevékenységről. Az érzelmek életünk minden területén jelen vannak, de ha picit odafigyelünk magunkra, akkor zökkenőmentesebben jöhetünk ki embertársainkkal.

 

Önismeret, önmagunk megismerése

 

A legfontosabb, hogy saját érzéseinket értsük meg, próbáljuk megnevezni, hogy mikor és mit is érzünk pontosan. Derítsük fel a mögöttük rejlő okokat, és azt, hogy ezek hogyan befolyásolják tetteinket, gondolatainkat. Sok ember nem képes saját magának sem bevallani, ha valami bántja, pedig ahhoz, hogy a problémát megoldjuk, először fel kell azt ismerni.

 

Érzelemkifejezés

 

Figyeljünk a saját reakcióinkra, tartsuk kordában a dühkitöréseinket. Általában sokkal jobb nyugodtan részt venni az interakciókban, így nem görcsölünk feleslegesen. Mindig egyértelműen fejezzük ki gondolatainkat, mutassuk ki érzéseinket, azok akár pozitívak vagy negatívak.

 

érzelmi intelligencia

 

Önmotiválás

 

Képesek vagyunk olyan lelkiállapotba kerülni, ami beindítja a kis szürke agysejteket, és képesek vagyunk előre menni céljaink felé, mindezt úgy téve, hogy különösebb külső segítségre, motivációra nincs szükségünk. Ezt tudjuk erősíteni azzal, ha szemünket folyamatosan tudatosan a célunkon tartjuk, és ráfókuszálunk, legyen az akár reggel a kávéfőző elérése, vagy álmaink munkája.

 

Empátia

 

Ha mások érzéseit tudjuk olvasni, képesek vagyunk belehelyezkedni az ő helyzetükbe, alapvetően konfliktusmentesebb lesz az életünk, és mi magunk is meglepődünk, mennyivel könnyebb lesz az emberi kapcsolatok fenntartása, kezelése, ha egy csipetnyi empátiával fűszerezzük.

Figyeljük mások reakcióit, tanuljunk belőle, és végre valahára hagyjuk mindörökre magunk mögött az első látásra ítélkezést, és próbáljuk meg az emberek cselekedeteinek, gondolatainak okát megérteni.

 

Emberi kapcsolatok

 

Az embernek szüksége van barátokra, együtt kell működni a kollégákkal, és sokan vágyunk rá, hogy a magánéletben is tartós társra leljünk. Ha képesek vagyunk számunkra kielégítő kapcsolatokat létrehozni és azokat fent is tudjuk tartani, elégedettek vagyunk.

Törekedjünk rá, hogy a számunkra fontos kapcsolatok ne silányuljanak lapossá, ne tűnjenek el a süllyesztőben. Nem biztos, hogy jó az, ha hirtelen felindulásunkból mindenkit elmarunk magunktól, aztán csücsülünk egyedül saját érzelmi korlátaink börtönében.

 

 

 


kreatívKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Eladó lakások Balatonon

Eladó lakások Balatonon? A Balaton mellett élni, a balatoni hétköznapok részesének lenni...

Stopper

Stopper: kötélfogó

Rolex Middle Sea Race

Rolex Middle Sea Race történet A Rolex Middle Sea Race egy klasszikus, magas presztizsű...

Idegenvezető tanfolyam

Idegenvezető tanfolyam   Az idegenvezető az egyik legérdekesebb szakma, amelyet...

Backbord

A Backbord (ejtsd: bekbord) kifejezést lásd a jobb csapás -nál.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.