Ezeket az érdekességeket talán te sem tudtad az óceánokról.

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Elképesztő érdekességek az óceánokról

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Elképesztő érdekességek az óceánokról


2018/04/20
CZs

A Föld felszínének nagyjából 71%-át víz borítja, ami több mint 362 millió négyzetkilométert jelent. Ez, az emberi agy számára felfoghatatlan nagyság számtalan izgalmat rejt.

Hihetetlen érdekességek az óceánokról

Víz, víz, víz

 

Az óceánok átlagos mélysége 3700 méter körül van, átlagos hőmérsékletük 2ºC. Csak hogy el tudd képzelni, az emberek nagy része 3 méteres mélységben komoly kellemetlenségeket tapasztalhat a víznyomásnak köszönhetően. 

 

Arany a vízben

 

A Föld tengereiben egyes becslések szerint nagyjából 20 millió tonnányi arany lebeghet a hullámok között, ha a Föld lakossága között ezt a mennyiséget szétosztanánk, 3-4 kg-ot mindenki hazavihetne.

 

 

A legmélyebb pont

 

A Föld tengerszint alatti legmélyebb pontja a Challenger Deep, ami 10 994 méteres mélységével megelőzi a Mount Everest magasságát, nem is kicsit, úgy 2 kilométerrel. 

 

Kereskedelmi útvonal

 

A teljes világ kereskedelmének több mint 90%-át az óceánokon keresztül bonyolítják le ma is, többek között ennek is köszönhető, hogy évente nagyjából háromszor annyi szemét kerül a vizekbe, mint amennyi halat kifognak belőle. 

 

A hadális öv

 

A 6000 méternél mélyebb zónákat hadális-övnek nevezik a kutatók, méghozzá Hádészról, az alvilág istenéről, akinek a birodalmát soha nem hagyhatta el az, aki belépett oda. A mélytengeri fajok közül csupán néhány képes ekkora mélységekben éledben maradni, azonban rájuk igaz az, hogy magasabb régiókban elpusztulnának. 

 

Élet a mélységekben

 

A Föld élővilágának 94%-a a vizekben él. A hadális-öv részein akár 600 és 100 atmoszféra közötti nyomás is uralkodik, amit talán elképzelni sem tudnánk. Az itteni élőlények leginkább férgek, kagylók, rákok és csigák, akiknek testfelépítésük igen csak egyszerű, kevésbé jellemző rájuk a sokak által hitt szörnyű külső, bár nem szabad elfelejtenünk, hogy a legnagyobb mélységekről még napjainkban is keveset tudunk.

 

Múzeum a mélyben

 

Egyes kutatások szerint a vizekben több műtárgy, elsüllyedt kincs található, mint a világ összes kiállítóhelyén együttvéve. Felfoghatatlan!

 

Víz alatti forróság

 

A víz alatti források 343 Celsius fokos vizet bocsátanak ki, ennél is izgalmasabb, hogy bizony ez a környezet is számtalan élőlénynek ad otthont.

 

 


érdekesség tenger, óceán utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Csiga

A csiga egy görgős kötélvezető.

Fine dining étterem

A fine dining egyre nagyobb népszerűségre tett szert már hazánkban is, méltán nevezik az...

Fine dining étterem Budapest

  A fine dining kifejezés egyre elterjedtebb Magyarországon. Akik ezt a műfajt kedvelik,...

Bumlift

Bumlift: nagyvitorla pihentetõ kötél (másnéven "dirk")

iShares Cup

iShares Cup vitorlás verseny történet Az egész 2004-ben kezdődött, amikor az Extreme...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.