notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ezeket az érdekességeket talán te sem tudtad az óceánokról.

hirdetes

Elképesztő érdekességek az óceánokról

CZs
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Föld felszínének nagyjából 71%-át víz borítja, ami több mint 362 millió négyzetkilométert jelent. Ez, az emberi agy számára felfoghatatlan nagyság számtalan izgalmat rejt.

Hihetetlen érdekességek az óceánokról

Víz, víz, víz

 

Az óceánok átlagos mélysége 3700 méter körül van, átlagos hőmérsékletük 2ºC. Csak hogy el tudd képzelni, az emberek nagy része 3 méteres mélységben komoly kellemetlenségeket tapasztalhat a víznyomásnak köszönhetően. 

 

Arany a vízben

 

A Föld tengereiben egyes becslések szerint nagyjából 20 millió tonnányi arany lebeghet a hullámok között, ha a Föld lakossága között ezt a mennyiséget szétosztanánk, 3-4 kg-ot mindenki hazavihetne.

 

 

A legmélyebb pont

 

A Föld tengerszint alatti legmélyebb pontja a Challenger Deep, ami 10 994 méteres mélységével megelőzi a Mount Everest magasságát, nem is kicsit, úgy 2 kilométerrel. 

 

Kereskedelmi útvonal

 

A teljes világ kereskedelmének több mint 90%-át az óceánokon keresztül bonyolítják le ma is, többek között ennek is köszönhető, hogy évente nagyjából háromszor annyi szemét kerül a vizekbe, mint amennyi halat kifognak belőle. 

hirdetes

 

A hadális öv

 

A 6000 méternél mélyebb zónákat hadális-övnek nevezik a kutatók, méghozzá Hádészról, az alvilág istenéről, akinek a birodalmát soha nem hagyhatta el az, aki belépett oda. A mélytengeri fajok közül csupán néhány képes ekkora mélységekben éledben maradni, azonban rájuk igaz az, hogy magasabb régiókban elpusztulnának. 

 

Élet a mélységekben

 

A Föld élővilágának 94%-a a vizekben él. A hadális-öv részein akár 600 és 100 atmoszféra közötti nyomás is uralkodik, amit talán elképzelni sem tudnánk. Az itteni élőlények leginkább férgek, kagylók, rákok és csigák, akiknek testfelépítésük igen csak egyszerű, kevésbé jellemző rájuk a sokak által hitt szörnyű külső, bár nem szabad elfelejtenünk, hogy a legnagyobb mélységekről még napjainkban is keveset tudunk.

hirdetes

 

Múzeum a mélyben

 

Egyes kutatások szerint a vizekben több műtárgy, elsüllyedt kincs található, mint a világ összes kiállítóhelyén együttvéve. Felfoghatatlan!

 

Víz alatti forróság

 

A víz alatti források 343 Celsius fokos vizet bocsátanak ki, ennél is izgalmasabb, hogy bizony ez a környezet is számtalan élőlénynek ad otthont.

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Aliga - Club Aliga

Club Aliga Vitorláskikötő bemutatása: A Club Aliga kikötő a Balaton keleti... Tovább

Rendezvényterem

A tökéletes rendezvényterem megválasztása nagyon fontos minden egyes rendezvény esetén.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 248

Átlagos értékelés: 4.9

tenger,óceán