notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ezeket az érdekességeket talán te sem tudtad az óceánokról.

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Elképesztő érdekességek az óceánokról

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Elképesztő érdekességek az óceánokról


2018/04/20
CZs

A Föld felszínének nagyjából 71%-át víz borítja, ami több mint 362 millió négyzetkilométert jelent. Ez, az emberi agy számára felfoghatatlan nagyság számtalan izgalmat rejt.

Hihetetlen érdekességek az óceánokról

Víz, víz, víz

 

Az óceánok átlagos mélysége 3700 méter körül van, átlagos hőmérsékletük 2ºC. Csak hogy el tudd képzelni, az emberek nagy része 3 méteres mélységben komoly kellemetlenségeket tapasztalhat a víznyomásnak köszönhetően. 

 

Arany a vízben 

A Föld tengereiben egyes becslések szerint nagyjából 20 millió tonnányi arany lebeghet a hullámok között, ha a Föld lakossága között ezt a mennyiséget szétosztanánk, 3-4 kg-ot mindenki hazavihetne.

 

 

A legmélyebb pont

 

A Föld tengerszint alatti legmélyebb pontja a Challenger Deep, ami 10 994 méteres mélységével megelőzi a Mount Everest magasságát, nem is kicsit, úgy 2 kilométerrel. 

 

Kereskedelmi útvonal

 

A teljes világ kereskedelmének több mint 90%-át az óceánokon keresztül bonyolítják le ma is, többek között ennek is köszönhető, hogy évente nagyjából háromszor annyi szemét kerül a vizekbe, mint amennyi halat kifognak belőle. 

 

A hadális öv

 

A 6000 méternél mélyebb zónákat hadális-övnek nevezik a kutatók, méghozzá Hádészról, az alvilág istenéről, akinek a birodalmát soha nem hagyhatta el az, aki belépett oda. A mélytengeri fajok közül csupán néhány képes ekkora mélységekben éledben maradni, azonban rájuk igaz az, hogy magasabb régiókban elpusztulnának. 

 

Élet a mélységekben

 

A Föld élővilágának 94%-a a vizekben él. A hadális-öv részein akár 600 és 100 atmoszféra közötti nyomás is uralkodik, amit talán elképzelni sem tudnánk. Az itteni élőlények leginkább férgek, kagylók, rákok és csigák, akiknek testfelépítésük igen csak egyszerű, kevésbé jellemző rájuk a sokak által hitt szörnyű külső, bár nem szabad elfelejtenünk, hogy a legnagyobb mélységekről még napjainkban is keveset tudunk.

 

Múzeum a mélyben

 

Egyes kutatások szerint a vizekben több műtárgy, elsüllyedt kincs található, mint a világ összes kiállítóhelyén együttvéve. Felfoghatatlan!

 

Víz alatti forróság

 

A víz alatti források 343 Celsius fokos vizet bocsátanak ki, ennél is izgalmasabb, hogy bizony ez a környezet is számtalan élőlénynek ad otthont.

 

 
tenger,óceánKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Salgó polc

Salgó Polc

Kalóz vitorlás hajó

Kalóz vitorlás hajó története 1937-ben a Német Vitorlás Szövetség egy 10m2-es...

Bavaria 31 cruiser

Bavaria 31 cruiser, technikai adatok Nettó ár: 55 000 EUR Hossza: 9,76...

Balatonmária Túravitorlás Egyesület

A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a Túravitorlás Egyesület...

Tréning helyszín

Egy tökéletes tréning helyszín távol helyezkedik el a város zajától, hiszen az előadások...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!