Tíz dolog a Balatonról, amiről tuti nem tudtál!- I. rész

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Érdekességek a Balatonról, amelyekről tuti nem tudtál!- I. rész

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Érdekességek a Balatonról, amelyekről tuti nem tudtál!- I. rész


2016/04/07

Szinte mindenki ismeri legnagyobb tavunkat, a Balatont, ám számos olyan titkot rejt magában mely meglepő és egyben érdekes is. Az első részben a tíz legérdekesebb dolgot tudhatod meg a magyar tengerről!

 

Ismerd meg te is a Balaton legfurcsább tényeit!- I. rész

1.

A Balaton hazánk és egyben Közép-Európa legnagyobb tava, felülete összesen 594 négyzetkilométer, 72 kilométer hosszú, szélessége pedig az 1,5-től egészen a 14 kilométerig is terjedhet.

 

 

2.

Neve a szláv eredetű „blato” szóból került ki, mely mocsarasat, láposat jelent. A németek előszeretettel hívják Plattensee-nek, latinul pedig Lacu Pelso-nak ejtjük és mindkét elnevezés a magyar tenger sekély mivoltjára utal.

 

 

3.

Medrének kialakulását mintegy 15 000 évre, a holocén korszak idejére tehetjük, tehát viszonylag fiatal természeti képződménynek számít, létrejöttét pedig a tektonikai lemezmozgások és  a szélerózió egyaránt fontos volt.

 

 

 

 

4.

A magyar tenger kiszáradását már nem egyszer előre megmondták, hiszen nem egy év telt el úgy, hogy iszonyatosan alacsony volt a vízállása. Ilyen legutóbb 2003-ban volt.

 

 

5.

Összesen 1800 millió köbméternyi víz van a Balatonban, ahhoz hogy ez cserélődjön, két év kell. Attól függetlenül, hogy nem mindig látszik, Európában a magyar tengernek van az egyik legtisztább vize.

 

Ismerd meg te is a Balaton legfurcsább tényeit!- I. rész

6.

A tó vízfelületén szokatlanul nagy hullámok, akár két méter magas és 12 méter szélesek is kialakulhatnak, mely a sekélységéből és a Balaton-felvidéki hegyek kölcsönhatásának köszönhető.

 

 

7.

A Balaton, valamint annak környékének éghajlata a szokásosnál erősebb mediterráni és óceáni hatásokkal rendelkezik, a napos órák száma például évente itt kétezer körüli számot tesz ki.

 

 

8.

A Balatonon hatalmas viharok képesek kialakulni akár 35 km/h-s széllökések születhetnek cirka húsz perc leforgása alatt. A legnagyobb ilyen vihar 1961-ben történt, amikor is a szél sebessége elérte a 130 km/h-s sebességet.

 

 

 

 

 

9.

A tóban körülbelül ötven -féle halfaj él, környékén pedig számos védett és ritka madárfaj, ezáltal igen gazdag az állatvilága. Tavasszal a halak nagy számban pusztulnak el, hiszen ívási időszak van ilyenkor, ezáltal elfáradnak, majd el is hullanak.

 

 

10.

A magyar tenger nem csak most népszerű, hiszen több római császár is szívesen töltötte itt idejét a Római Birodalom fénykorában. A fenékpusztai ókori romkert pedig e császárok látogatásainak állít emléket.

 

Balatoni szállást keresel? Akkor itt az alkalom, hogy megismerd a legjobb, legkomfortosabb, legolcsóbb szállást, ami ráadásul az északi part legjobb helyén van, és rengeteg kirándulóhely könnyen elérhető innen! Partközeli szállás egy csendes környezetben! Kattints ide és tudd meg, hol van! 

érdekességek tenger,óceánKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Félszeles vitorlázás

Félszeles vitorlázás során félszélben halad a hajó, a hajó hossztengelye a valóságos...

MTB kerékpár

MTB kerékpár

Aliga - Club Aliga

Club Aliga Vitorláskikötő bemutatása: A Club Aliga kikötő a Balaton keleti...

Cadet

Cadet vitorlás hajó leírása A Cadet egy kétszemélyes, gyerekek számára tervezett...

Állókötélzet

Az állókötélzet, az árbocot négy irányban tartott fém sodronykötelek összefoglaló...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.