Hazánk számos érdekessége, melyekről talán te sem tudtál még!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Érdekességek Hazánkról, melyeket talán nem is tudtál!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Érdekességek Hazánkról, melyeket talán nem is tudtál!


2016/04/18

Nem csak más országokban vannak érdekes helyek, tárgyak hanem bizony kis hazánk is számos dolgot rejt. Most összeszedtünk neked pár olyat, melyet talán nem is tudtál!

 

Hazánk érdekességei, melyekről lehet még te sem tudtál!

Hazánkban rengeteg érdekes dologra bukkanhatunk ha körbejárunk pár helyet és nem is kell némelyikhez messzire menni! :)

 


1. A legnagyobb kastély

 

Hazánk legnagyobb kastélya Grassalkovich Antal által lett építtetve a 18. században, itt élt Erzsébet királynénk is, ám ők ketten soha nem találkozhattak, hiszen csak rá egy évszázaddal később költözött be ide.

 

Amolyan nyaraló volt ez a királynénak, ide menekült a bécsi kötelezettségek elől és itt azt csinálhatta amihez csak kedve szottyant, olvashatott, szenvedélyének, a lovaglásnak is nyugodtan hódolhatott.
A kastély fénykorában összesen 136 helyiséget foglalt magába, ezen felül saját vadasparkja, márványistállója, lovardája, kápolnája, fürdője és színháza is volt.

 

 


 

 

2. A világ második legméretesebb zsinagógája

 

New Yorkban bukkanhatunk rá a világ első számú és legnagyobb zsinagógájára, a fővárosban lévő Dohány utcában pedig a második legnagyobb van, Európában pedig az első helyen áll.

Hatezer ember befogadására képes, már a 19. századtól itt áll, mára Budapest igen jelentős idegenforgalmi épülete.

 

 


 

 

3. Balaton

 

A Balaton Közép-Európa egyik legnagyobb tava, 78 kilométer hosszú ám mélysége mindössze csak három méternyi, így nyáron nagyon hamar felmelegszik, ám télen gyorsan be is fagy.


Neve eredete egyébként egy szláv eredetű szóból ered, a „blato”-ból, mely sárosat, mocsarasat, láposat, jelent, a németek Plattensee néven emlegetik mely lapos tóra fordítható.

 

 

 

Hazánk érdekességei, melyekről lehet még te sem tudtál!

4. Feszty – körkép

 

A körkép összes részlete a honfoglalást foglalják össze, neve pedig a festőművésztől, Feszty Árpádról kapta. Ötlete akkor fogalmazódott meg a fejében, mikor 1891-ben elment Párizsba és meglátta a Napóleon egyik csatájáról készített körképet, ám először a bibliai özönvíz történetét akarta vászonra varázsolni.


Felesége, Jókai Anna igyekezett lebeszélni elhatározásáról, hiszen egy ilyen volumenű festmény elkészítése nem volt olcsó, ám apósa, Jókai Mór azt mondta, fesse meg a magyarok bejövetelét, így született meg a ma híres Feszty-körkép.

 

 


 

 

5. A királyi korona

Mindenki úgy gondolja, ez volt az a korona, amely első királyunk, Szent István fejére került az államalapítás idején, ám ez korántsem így van. Csak az ékszer felső, azaz latin része volt meg, mely gyöngyökkel és ékkövekkel van kirakva.

A görög, mely a korona alsó részét képezi csak rá hetven évre került a koronához, maga a kereszt pedig 500 évre rá. A palást, mely arany és selyemszálas díszítést kapott, eredetileg miseruha lett volna, ám az uralkodó vállát díszítette.

 


érdekességek utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Nut

 Az árbocon és a bummon lévő horony, vájat, csatorna neve, amibe a vitorlát húzzuk bele.

Pünkösdi Regatta

Pünkösdi Regatta A Pünkösdi Regatta egy nagyhajós vitorlás túraverseny. Minden évben...

Torben Grael

Torben Grael Születési hely/idő: 1960.  július 22. Sao Paolo Torben Grael...

470

470 vitorlás hajó története Francia tervezésű olimpiai osztály, Montrealban szerepelt...

Laterál felület

A hajótest vízbemerült részének oldalnézeti vetülete.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.