notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hazánk számos érdekessége, melyekről talán te sem tudtál még!

hirdetes

Érdekességek Hazánkról, melyeket talán nem is tudtál!

Ilyés Zsófi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Nem csak más országokban vannak érdekes helyek, tárgyak hanem bizony kis hazánk is számos dolgot rejt. Most összeszedtünk neked pár olyat, melyet talán nem is tudtál!

 

Hazánk érdekességei, melyekről lehet még te sem tudtál!

Hazánkban rengeteg érdekes dologra bukkanhatunk ha körbejárunk pár helyet és nem is kell némelyikhez messzire menni! :)

 


1. A legnagyobb kastély

 

Hazánk legnagyobb kastélya Grassalkovich Antal által lett építtetve a 18. században, itt élt Erzsébet királynénk is, ám ők ketten soha nem találkozhattak, hiszen csak rá egy évszázaddal később költözött be ide.

 

Amolyan nyaraló volt ez a királynénak, ide menekült a bécsi kötelezettségek elől és itt azt csinálhatta amihez csak kedve szottyant, olvashatott, szenvedélyének, a lovaglásnak is nyugodtan hódolhatott.
A kastély fénykorában összesen 136 helyiséget foglalt magába, ezen felül saját vadasparkja, márványistállója, lovardája, kápolnája, fürdője és színháza is volt.

 

 


 

 

2. A világ második legméretesebb zsinagógája

 

New Yorkban bukkanhatunk rá a világ első számú és legnagyobb zsinagógájára, a fővárosban lévő Dohány utcában pedig a második legnagyobb van, Európában pedig az első helyen áll.

hirdetes

Hatezer ember befogadására képes, már a 19. századtól itt áll, mára Budapest igen jelentős idegenforgalmi épülete.

 

 


 

 

3. Balaton

 

A Balaton Közép-Európa egyik legnagyobb tava, 78 kilométer hosszú ám mélysége mindössze csak három méternyi, így nyáron nagyon hamar felmelegszik, ám télen gyorsan be is fagy.


Neve eredete egyébként egy szláv eredetű szóból ered, a „blato”-ból, mely sárosat, mocsarasat, láposat, jelent, a németek Plattensee néven emlegetik mely lapos tóra fordítható.

 

 

 

Hazánk érdekességei, melyekről lehet még te sem tudtál!

4. Feszty – körkép

 

A körkép összes részlete a honfoglalást foglalják össze, neve pedig a festőművésztől, Feszty Árpádról kapta. Ötlete akkor fogalmazódott meg a fejében, mikor 1891-ben elment Párizsba és meglátta a Napóleon egyik csatájáról készített körképet, ám először a bibliai özönvíz történetét akarta vászonra varázsolni.

hirdetes


Felesége, Jókai Anna igyekezett lebeszélni elhatározásáról, hiszen egy ilyen volumenű festmény elkészítése nem volt olcsó, ám apósa, Jókai Mór azt mondta, fesse meg a magyarok bejövetelét, így született meg a ma híres Feszty-körkép.

 

 


 

 

5. A királyi korona

Mindenki úgy gondolja, ez volt az a korona, amely első királyunk, Szent István fejére került az államalapítás idején, ám ez korántsem így van. Csak az ékszer felső, azaz latin része volt meg, mely gyöngyökkel és ékkövekkel van kirakva.

A görög, mely a korona alsó részét képezi csak rá hetven évre került a koronához, maga a kereszt pedig 500 évre rá. A palást, mely arany és selyemszálas díszítést kapott, eredetileg miseruha lett volna, ám az uralkodó vállát díszítette.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 221

Átlagos értékelés: 5.0

érdekességek utazás