notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A Gyilkos-tó és a Békás-szoros - Erdély legkülönlegesebb tájai

hirdetes

Erdély legkülönlegesebb tájai: a Gyilkos-tó és a Békás-szoros

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Erdélyben számtalan gyönyörű hely található, különösen a hegyekben, amik olyan szépséggel rendelkeznek, hogy aki egyszer ellátogat oda, biztos soha nem fogja elfelejteni ezeket a havas tájakat. Erdély két legérdekesebb helye a Gyilkos-tó és a Békás-szoros.

Erdély

Ez a különleges hely Hargita megyében található a Békás-patak és az Aranyos-Beszterce folyók találkozásánál. A hely azért számít ritkaságnak egész Európában, mert ez a kontinens egyik leghosszabb szurdokvölgye, aminek hossza legalább 5 kilométer. A szurdokvölgyet szinte függőleges, csupasz mészkősziklák határolják, amik legalább 200-300 méter magasak és rendkívül vadregényessé teszik a tájat. Az ember szinte már egy Tolkien-regényben érzi magát. A szurdoknak három része van: a Pokol kapuja, a Pokol tornáca és a Pokol torka. Ezek nem valami biztató nevek, viszont a hely maga nagyon szép.

Erdély

Az Oltár-kő a Békás szoros legfeltűnőbb része, lehetetlen nem észrevenni. A tetején láthatunk egy keresztet is, ami 1995-ben került oda. A szikla megmászása egyébként igazi kihívás, de aki vállalkozik rá, az a legszebb sziklamászó környezeten haladhat végig. Ennek a hegynek története van, legalábbis a meghódításának, ugyanis rengetegen próbálták megmászni ezt a hegyet még az 1930-as évek előtt különböző országokból, de mégis két erdélyi szász hegymászónak sikerült először felérniük a csúcsára 1934-ben. Az első magyar, aki meghódította ezt a hegyet 1941-ben, Kreisz Sándor volt.

Erdély

A gyilkos-tó szintén Hargita megyében található, a Hagymás-hegységben. A tó majdnem 1000 kilométer magasan húzódik a hegyek között, viszont nincs ott túl régóta, mert majdnem 200 éve, pontosan 1837-ben jött létre egy fölcsuszamlás következtében. Bár a tó gyönyörű, a neve viszont egy csöppet se biztató, ennek pedig van vakóságalapja a néphagyományban. Úgy tartják, hogy amikor a tó keletkezett és feltöltődött, akkor rengeteg nyáj és pásztor vesztette életét, mert nem volt idejük felkészülni és elmenekülni.

Erdély

Erdélyben rengeteg különleges hely található; a Gyilkos-tó és a Békás-szoros csak két szép hely a sok közül. Erdélyt 1920-ban csatolták el tőlünk és ahogy végignézünk ezeken a tájakon, rá kell jönnünk, hogy hatalmas veszteség ért minket.

Forrás: Érdekesvilág

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Dörzsléc

A dörzsléc a hajó szélét védő szegély. Tovább

Transat Jaques Vabre

Transat Jaques Vabre vitorlás verseny történet A Transat Jaques Vabre egy olyan vitorlás... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 215

Átlagos értékelés: 4.7

utazás