notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Erdély részeltesen

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Erdély, te csodás! I.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Erdély, te csodás! I.


2017/01/13
tp

 

Erdélyről minden magyar embernek egy dolog jut eszébe: egyszer látni kell. A cikkben be fogjuk részletesebben mutatni, gyönyörű képekkel megspékelve. 

A csodálatos Erdélyország

 

Azon a környéknek szokták még Transilvániának is nevezni. Lakossága kicsivel több, mint 4 millió fő. Területe Magyarország területének 60%-a.  Ezek az adatok abban az esetben igazak, ha a magyar lakta, illetve a magyar érdekeltségű területeket vesszük ide. A történelmi Erdély alatt 9 megyét értünk, míg a mai román értelmezés szerin- mikor is idesorolják még Bánátot és a Partiumot is, akkor már 16 megyét értünk alatta.

 

A történelmi Erdély fő bejárata a Király-hágó. Mikor róla beszélünk, akkor a tengerszint fölötti 300-800 méteres fennsíkra gondolunk. Az Erdélyi-medence és a körülötte lévő hegyvonulatokat vesszük ide.A Maros és Szamos folyók is átszelik, de innen ered az Olt-folyó is.

 

A csodálatos Erdélyország

 

A hivatalos felosztása (a román) így néz ki:

 

Északnyugat-Erdély (Északnyugat-romániai fejlesztési régió)

Közép- és Kelet-Erdély (Közép-romániai fejlesztési régió)

Délnyugat-Erdély (Nyugat-romániai fejlesztési régió)

 

A két utóbbi régió területe Dél-Erdély és Székelyföld régiókra is felosztható. Székelyföld és Északnyugat-Erdély együtt Észak-Erdélyt alkotja.

 

 

Az erdélyi magyarok manapság gyakran a következő besorolást alkalmazzák:

 

Erdély (ezen belül Székelyföld)

Partium

Bánság (azaz Kelet-Bánság)

 

A csodálatos Erdélyország

 

Legnagyobb városa Kolozsvár, mely Románia második legnagyobb városa. Nagyvárad már a Partium legnagyobb települése. De ez a magyar értelmezés szerint még nem Erdély. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy a magyar lakosság aránya itt csak 23%.

Temesvár már a Bánság központja, egyben az ország harmadik legnagyobb települése.

 

 

A „klasszikus” Erdély fővárosa Marosvásárhely.  Itt laknak a legnagyobb részben magyarok. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy Csíkszeredén, illetve Székelyudvarhelyen sokkal nagyobb ez az arány. Viszont ezek a városok sokkal kisebbek, mint a már említett ’Vásárhely.

 

Természetesen a románok ezer szállal ragaszkodnak hozzá. Egyrészt a területi követelésüket mindmáig jogosnak gondolják, másrészt pedig ez az ország legnagyobb gazdasági erőforrása. 

 

 

A csodálatos Erdélyország

 

Természetesen rengeteg gyönyörű helyszín, műemlék is megtalálható itt. Ezekkel részletesebben a következő cikkünkben foglalkozunk.A most bemutatandó képeket, melyeket egyébként Christian Suciu erdélyi fotós készített, egy kicsi ízelítőt adunk a térség hangulatából. Egy kicsit mindegyik Erdély. Sok kis erdélyi morzsa a „honvágy” kedvéért.

 

 

 


túraKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Backbord-szabály

Backbord-szabály: különböző oldali irányú széllel hajózó vitorlások találkozásánál...

MTB kerékpár

MTB kerékpár

Freibord

A freibord a szabad oldalmagasság a vízvonaltól.

BYC

A Balatonfüredi Yacht Club   A BYC  Klub története Az angol...

Gyári felújított turbófeltöltő

A gyári felújított turbófeltöltőket a turbófeltöltő gyárak maguk újítják fel és a...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!