Erdély részeltesen

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Erdély, te csodás! I.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Erdély, te csodás! I.


2017/01/13
tp

 

Erdélyről minden magyar embernek egy dolog jut eszébe: egyszer látni kell. A cikkben be fogjuk részletesebben mutatni, gyönyörű képekkel megspékelve. 

A csodálatos Erdélyország

 

Azon a környéknek szokták még Transilvániának is nevezni. Lakossága kicsivel több, mint 4 millió fő. Területe Magyarország területének 60%-a.  Ezek az adatok abban az esetben igazak, ha a magyar lakta, illetve a magyar érdekeltségű területeket vesszük ide. A történelmi Erdély alatt 9 megyét értünk, míg a mai román értelmezés szerin- mikor is idesorolják még Bánátot és a Partiumot is, akkor már 16 megyét értünk alatta.

 

A történelmi Erdély fő bejárata a Király-hágó. Mikor róla beszélünk, akkor a tengerszint fölötti 300-800 méteres fennsíkra gondolunk. Az Erdélyi-medence és a körülötte lévő hegyvonulatokat vesszük ide.A Maros és Szamos folyók is átszelik, de innen ered az Olt-folyó is.

 

A csodálatos Erdélyország

 

A hivatalos felosztása (a román) így néz ki:

 

Északnyugat-Erdély (Északnyugat-romániai fejlesztési régió)

Közép- és Kelet-Erdély (Közép-romániai fejlesztési régió)

Délnyugat-Erdély (Nyugat-romániai fejlesztési régió)

 

A két utóbbi régió területe Dél-Erdély és Székelyföld régiókra is felosztható. Székelyföld és Északnyugat-Erdély együtt Észak-Erdélyt alkotja.

 

 

Az erdélyi magyarok manapság gyakran a következő besorolást alkalmazzák:

 

Erdély (ezen belül Székelyföld)

Partium

Bánság (azaz Kelet-Bánság)

 

A csodálatos Erdélyország

 

Legnagyobb városa Kolozsvár, mely Románia második legnagyobb városa. Nagyvárad már a Partium legnagyobb települése. De ez a magyar értelmezés szerint még nem Erdély. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy a magyar lakosság aránya itt csak 23%.

Temesvár már a Bánság központja, egyben az ország harmadik legnagyobb települése.

 

 

A „klasszikus” Erdély fővárosa Marosvásárhely.  Itt laknak a legnagyobb részben magyarok. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy Csíkszeredén, illetve Székelyudvarhelyen sokkal nagyobb ez az arány. Viszont ezek a városok sokkal kisebbek, mint a már említett ’Vásárhely.

 

Természetesen a románok ezer szállal ragaszkodnak hozzá. Egyrészt a területi követelésüket mindmáig jogosnak gondolják, másrészt pedig ez az ország legnagyobb gazdasági erőforrása. 

 

 

A csodálatos Erdélyország

 

Természetesen rengeteg gyönyörű helyszín, műemlék is megtalálható itt. Ezekkel részletesebben a következő cikkünkben foglalkozunk.A most bemutatandó képeket, melyeket egyébként Christian Suciu erdélyi fotós készített, egy kicsi ízelítőt adunk a térség hangulatából. Egy kicsit mindegyik Erdély. Sok kis erdélyi morzsa a „honvágy” kedvéért.

 

 

 


túraKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Vidéki rendezvényhelyszín

Egy vidéki rendezvényhelyszín remek otthont adhat egy esküvő, egy üzleti rendezvény vagy...

Kerékpártúra a Balatonon, Alsóörsi indulással

Ha gyakorlott kerékpárosok vagyunk, vagy akár több hetet is lent tudunk tölteni a Balatonnál,...

Evező

Az evező, vagy másnéven pádli a vitorláshajók tartozéka. A kenu evezőjéhez hasonló, egy...

Akác

Azt mindenki tudja, hogy az illatos akácvirás és a belőle nyert méz milyen hasznos, ugyanakkor...

Stagreiter

Stagreiter - orrvitorlakapocs (=lovas)
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.