Érdekességek Amerika és New York jelképéről, Szabadság-szoborról

hirdetes

Érdekességek Szabadság-szoborról

Tóth Pál
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

New York és valószínűleg Amerika jelképe is egyben a Szabadság-szobor. De valójában hogyan és milyen körülmények között épült meg ez a monumentális szobor? Ennek járunk utána ebben a cikkben.

A Szabadság-szobor

További képek

A 45 méter magas szobor, amely eredetileg nem ebben a színben pompázott, csak az óceánon való utazás, és maga a vízzel körülvett sziget párás levegője miatt ilyen színűvé vált 1984 óta a UNESCO világörökségi védelem alatt áll. A szobor zsenialitása- kilátóhelyként való funkciója- sajnos a 2001-es terror események miatt erősen korlátozottá vált, bár az utóbbi években enyhítettek az érthető szigoron. 

A Szabadság-szobor

1885-ben még Franciaországban szétszerelték, majd áthajóztatták az óceánon. Külön figyelemre méltó, hogy a majd’ 300 darab mindegyik külön, sértetlenül vészelte át az utazást. Végül 1886. október 28-án, több százezres tömeg előtt leleplezték, és általa megszületetett a függetlenség jelképe: a Szabadság-szobor.

A Szabadság-szobor

A szobor tervezője egy bizonyos Frédéric Bartholdi volt, aki egy neoklasszicista stílusban ábrázolt szobrot álmodott meg a szabadság római istenéről. A teljes magassága 93 méter, ebbe beleszámít a több emeletes talapzat a fáklya tetejével bezárólag

A Szabadság-szobor

A szobor színe a párás levegő miatt vált ilyenné, viszont amióta az eszünket tudjuk, mi így ismerjük ezt a szobrot.

A Szabadság-szobor

A szobor elhelyezése végül a Liberty Islanden történt meg. Kevesen tudják, de a kezdet kezdetén, még Egyiptomban akarták felállítani ezt a 151 láb magas építményt, de a helyiek kis(…) brit nyomásra végül nem vállalták fel a ráeső költségeket.

A Szabadság-szobor

Építése 1877 és 1885 között zajlott. Az ötlet egyébként több mint 10 évvel azelőtt vetődött fel először, szóval magával a megvalósítással jó ideig babráltak a franciák, ami részint  az akkori zavaros politikai helyzetnek volt köszönhető. Ezen fotó érdekessége, hogy ez még Párizsban készült.

A Szabadság-szobor

Először a szobor fejét külön, majd az egész szobrot is bemutatták a nagyközönségnek az 1878-as párizsi Világkiállításon. A női alak koronájának 7 ága a 7 tengerre és a hét kontinensre utal.

A Szabadság-szobor

Érdekessége, hogy előbb kezdték el a szobor tervezését és „gyártását” mintsem, hogy azt az amerikai fél –jelesül az USA 18. elnöke- állásfoglalásában elfogadja. Világszerte több reprikája is készült, Franciaországban több is, de a világon még számos országban vannak hasonmásai.

A Szabadság-szobor

A szobor az amerikai függetlenség alkalmából épült meg. Érdekessége, hogy a különböző elemekből álló szobrot Párizsban gyártották le, és Amerikában csak a talapzatot és az összeszerelést csinálták meg

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

2018-11-30

Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

A világ sokkal hatalmasabbnak tűnik, ha az ember egy hajó fedélzetén próbálja felfedezni. Az óriási tengerek, és már-már felfoghatatlan méretű óceánok érdekesebbnél érdekesebb felfedezőtúrákra invitálják az utazás szerelmeseit, legyen szó kalandorokról, vagy egy lazító, pihentető sétahajózásról.

Luxus hegyi házak a téli vakációra

2018-11-30

Luxus hegyi házak a téli vakációra

Nyakunkon a tél, és ilyenkor sokan szívesen menekülnek el a hegyek közé ahol nem csak a hó, hanem az életre szóló sí-élmények és a mesébe illő házikók által biztosított hangulat is garantált. Bizony, egy valamirevaló sí-orientált vakáció csak akkor teljes, ha egy kellemes hegyi házikóban tölti el az ember.

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

2018-12-01

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

Szerencsések vagyunk, hogy egy olyan korban élhetünk, ahol temérdek luxushajó közül válogathatunk, ha szeretnénk királyi körülmények között eltölteni szabadidőnket a tengeren. Az itt felsorolt hajók és szolgáltatások is ezt bizonyítják: a világ legnagyobb luxushajójától kezdve a családiasabb hangulatú opciókig mindenki talál az ízlésének megfelelő

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

2019-01-16

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

Most mindent megtudhatsz te is az Atlanti-óceán áthajózásáról, cikkünkben minden hasznos információt megosztunk, olvasd el remek írásunkat, és tudd meg, hogyan juthatsz át az Atlanti-óceánon!

utazás

Szótár

Áramlásjelző fonál

Az áramlásjelző fonál a vitorlák helyes állásszögének beállításához használt, a... Tovább

Yacht v. Jacht

Yacht v. Jacht: nagyobb méretû (luxus) túrahajó Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes