notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Érdekességek Amerika és New York jelképéről, Szabadság-szoborról

hirdetes

Érdekességek Szabadság-szoborról

Tóth Pál
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

New York és valószínűleg Amerika jelképe is egyben a Szabadság-szobor. De valójában hogyan és milyen körülmények között épült meg ez a monumentális szobor? Ennek járunk utána ebben a cikkben.

A Szabadság-szobor

További képek

A 45 méter magas szobor, amely eredetileg nem ebben a színben pompázott, csak az óceánon való utazás, és maga a vízzel körülvett sziget párás levegője miatt ilyen színűvé vált 1984 óta a UNESCO világörökségi védelem alatt áll. A szobor zsenialitása- kilátóhelyként való funkciója- sajnos a 2001-es terror események miatt erősen korlátozottá vált, bár az utóbbi években enyhítettek az érthető szigoron. 

A Szabadság-szobor

1885-ben még Franciaországban szétszerelték, majd áthajóztatták az óceánon. Külön figyelemre méltó, hogy a majd’ 300 darab mindegyik külön, sértetlenül vészelte át az utazást. Végül 1886. október 28-án, több százezres tömeg előtt leleplezték, és általa megszületetett a függetlenség jelképe: a Szabadság-szobor.

A Szabadság-szobor

A szobor tervezője egy bizonyos Frédéric Bartholdi volt, aki egy neoklasszicista stílusban ábrázolt szobrot álmodott meg a szabadság római istenéről. A teljes magassága 93 méter, ebbe beleszámít a több emeletes talapzat a fáklya tetejével bezárólag

A Szabadság-szobor

A szobor színe a párás levegő miatt vált ilyenné, viszont amióta az eszünket tudjuk, mi így ismerjük ezt a szobrot.

A Szabadság-szobor

A szobor elhelyezése végül a Liberty Islanden történt meg. Kevesen tudják, de a kezdet kezdetén, még Egyiptomban akarták felállítani ezt a 151 láb magas építményt, de a helyiek kis(…) brit nyomásra végül nem vállalták fel a ráeső költségeket.

A Szabadság-szobor

Építése 1877 és 1885 között zajlott. Az ötlet egyébként több mint 10 évvel azelőtt vetődött fel először, szóval magával a megvalósítással jó ideig babráltak a franciák, ami részint  az akkori zavaros politikai helyzetnek volt köszönhető. Ezen fotó érdekessége, hogy ez még Párizsban készült.

A Szabadság-szobor

Először a szobor fejét külön, majd az egész szobrot is bemutatták a nagyközönségnek az 1878-as párizsi Világkiállításon. A női alak koronájának 7 ága a 7 tengerre és a hét kontinensre utal.

A Szabadság-szobor

Érdekessége, hogy előbb kezdték el a szobor tervezését és „gyártását” mintsem, hogy azt az amerikai fél –jelesül az USA 18. elnöke- állásfoglalásában elfogadja. Világszerte több reprikája is készült, Franciaországban több is, de a világon még számos országban vannak hasonmásai.

A Szabadság-szobor

A szobor az amerikai függetlenség alkalmából épült meg. Érdekessége, hogy a különböző elemekből álló szobrot Párizsban gyártották le, és Amerikában csak a talapzatot és az összeszerelést csinálták meg

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Oktatás helyszín Budapest

Oktatási helyszín Budapesten, a Gólvonal Bisztróban, ahol minden adott ahhoz, hogy tökéletes... Tovább

Hekk

Mi is az a hekk és mi az a csacsihal? Sokan mondják, a hekk, mint hal nem is létezik.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 211

Átlagos értékelés: 4.8

utazás