notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Érdekességek Amerika és New York jelképéről, Szabadság-szoborról

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Érdekességek Szabadság-szoborról

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Érdekességek Szabadság-szoborról


2014/03/15
Tóth Pál

New York és valószínűleg Amerika jelképe is egyben a Szabadság-szobor. De valójában hogyan és milyen körülmények között épült meg ez a monumentális szobor? Ennek járunk utána ebben a cikkben.

A Szabadság-szobor
A 45 méter magas szobor, amely eredetileg nem ebben a színben pompázott, csak az óceánon való utazás, és maga a vízzel körülvett sziget párás levegője miatt ilyen színűvé vált 1984 óta a UNESCO világörökségi védelem alatt áll. A szobor zsenialitása- kilátóhelyként való funkciója- sajnos a 2001-es terror események miatt erősen korlátozottá vált, bár az utóbbi években enyhítettek az érthető szigoron. 

A Szabadság-szobor

1885-ben még Franciaországban szétszerelték, majd áthajóztatták az óceánon. Külön figyelemre méltó, hogy a majd’ 300 darab mindegyik külön, sértetlenül vészelte át az utazást. Végül 1886. október 28-án, több százezres tömeg előtt leleplezték, és általa megszületetett a függetlenség jelképe: a Szabadság-szobor.

A Szabadság-szobor

A szobor tervezője egy bizonyos Frédéric Bartholdi volt, aki egy neoklasszicista stílusban ábrázolt szobrot álmodott meg a szabadság római istenéről. A teljes magassága 93 méter, ebbe beleszámít a több emeletes talapzat a fáklya tetejével bezárólag

A Szabadság-szobor

A szobor színe a párás levegő miatt vált ilyenné, viszont amióta az eszünket tudjuk, mi így ismerjük ezt a szobrot.

A Szabadság-szobor

A szobor elhelyezése végül a Liberty Islanden történt meg. Kevesen tudják, de a kezdet kezdetén, még Egyiptomban akarták felállítani ezt a 151 láb magas építményt, de a helyiek kis(…) brit nyomásra végül nem vállalták fel a ráeső költségeket.

A Szabadság-szobor

Építése 1877 és 1885 között zajlott. Az ötlet egyébként több mint 10 évvel azelőtt vetődött fel először, szóval magával a megvalósítással jó ideig babráltak a franciák, ami részint  az akkori zavaros politikai helyzetnek volt köszönhető. Ezen fotó érdekessége, hogy ez még Párizsban készült.

A Szabadság-szobor

Először a szobor fejét külön, majd az egész szobrot is bemutatták a nagyközönségnek az 1878-as párizsi Világkiállításon. A női alak koronájának 7 ága a 7 tengerre és a hét kontinensre utal.

A Szabadság-szobor

Érdekessége, hogy előbb kezdték el a szobor tervezését és „gyártását” mintsem, hogy azt az amerikai fél –jelesül az USA 18. elnöke- állásfoglalásában elfogadja. Világszerte több reprikája is készült, Franciaországban több is, de a világon még számos országban vannak hasonmásai.

A Szabadság-szobor

A szobor az amerikai függetlenség alkalmából épült meg. Érdekessége, hogy a különböző elemekből álló szobrot Párizsban gyártották le, és Amerikában csak a talapzatot és az összeszerelést csinálták megutazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Áramlásjelző fonál

Az áramlásjelző fonál a vitorlák helyes állásszögének beállításához használt, a...

Bókony

A bókony jelentése hajóborda.

ÉLELMISZER-, VEGYIÁRU ÉS GYÓGYNÖVÉNY ELADÓ TANFOLYAM

  ÉLELMISZER-, VEGYIÁRU ÉS GYÓGYNÖVÉNY ELADÓ TANFOLYAM Az élelmiszert...

Balatonlelle - BL Yacht Club

A BL Yacht Club Vitorláskikötő bemutatása:  A Balaton nyugati medencéjének...

Kutter

A kutter vitorlázatot használó hajók két orrvitorlát használnak egymás mögött, plussz...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.