Íme, a lenyűgöző monstrum, az Esztergomi bazilika!

hirdetes

Hazánk legnagyobb temploma, az Esztergomi bazilika

Ilyés Zsófi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az Esztergomi bazilika hazánk fő temploma, mely a Dunakanyar meghatározó eleme is. Igazi monstrum, óriás, lenyűgöző méretekkel, és meseszép belső terekkel. Most erről írunk nektek.

Ismerd meg te is az Esztergomi bazilikát!

A templom története 1822-ben kezdődik, amikor is Rudnay Sándor a fejébe vette, hogy elhozza hazánkba a Magyar Siont, hogy Esztergom ismét az ország egyházi központja lehessen.

 

 

Olyan épületegyüttest álmodott meg, amely betakarja az egész Várhegyet, de ez nem sikerült, hiszen nem volt rá elég pénz, így csak néhány részt sikerült megépíteni. Ezek voltak a székeseghyáz, a Sötétkapu, valamint az érseki palota és az Ószeminárium. 
A bécsi udvarnak nem igazán tetszett az épület építése, hiszen Bécsben sem volt ekkora temploma, ezért megpróbálták tönkretenni a felépülésre való igyekezetet.
 

Ismerd meg te is az Esztergomi bazilikát!

Az altemplom 1831-re lett kész, óegyiptomi stílus képviseletében. Packh János, aki eredetileg a templom megépítését vezette, meggyilkolták hét évvel később, így került Hild Józsefhez a vezető szerepe, akit a hercegprímás bízott meg, és neki köszönhető a kupola mai formája is. 1846-ban került fel a kereszt a templom tetejére.

hirdetes

 

 

A szabadságharc után az akkori érsek, Scitovszky János sürgette az főtemplom elkészültét, türelmetlenül várta hogy elkészüljön végül, s a baloldali harangtoronyban található a Nagyboldogasszony harang, amely majdnem hat tonnát nyom, ez egyike az összesen három harangnak, de mind a déli oldali oldaltoronyban található meg, míg a másikba soha nem került egy sem.

 

A nagyharang összesen 5827 kilogrammot nyom, és átmérője 218,5 centiméter, és 1938-ban öntötte Szlezlák László. Méreteit tekintve ez az ország negyedik legnagyobb harangja. A középharang csak 280 kilogrammal büszkélkedhet, és 81 cm átmérővel, és 1858-as öntésű, a déli harangszót adja. A lélekharang 20 kilogramm, és 31 cm, 1751-ben öntve.

hirdetes

 


A kupolának körerkély is készült, ahova 400 lépcsőt kell megtenni, ami egész kalandos, tekintve hogy csigalépcsőről van szó, hiszen nincs lift, de páratlan kilátás nyílik a Dunakanyarra, és az egész panoráma egyszerűen lenyűgöző, akár maga a templom. Már csak ezért is megéri Esztergomba ellátogatni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Tippek a téli vitorlázáshoz

2019-01-16

Tippek a téli vitorlázáshoz

Akár tetszik, akár nem, a tél végérvényesen beköszöntött, és ha a hó még nem is ért ide, a mínuszok már nagyon is a hétköznapok részeivé váltak. Ez azonban nem kell, hogy feltétlenül a vitorlázható időszak végét jelentse – a téli hajózás nagyon is lehetséges, csak sokkal több dologra kell odafigyelni közben.

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

2019-01-16

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

Most mindent megtudhatsz te is az Atlanti-óceán áthajózásáról, cikkünkben minden hasznos információt megosztunk, olvasd el remek írásunkat, és tudd meg, hogyan juthatsz át az Atlanti-óceánon!

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

2018-12-01

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

Szerencsések vagyunk, hogy egy olyan korban élhetünk, ahol temérdek luxushajó közül válogathatunk, ha szeretnénk királyi körülmények között eltölteni szabadidőnket a tengeren. Az itt felsorolt hajók és szolgáltatások is ezt bizonyítják: a világ legnagyobb luxushajójától kezdve a családiasabb hangulatú opciókig mindenki talál az ízlésének megfelelő

Luxus hegyi házak a téli vakációra

2018-11-30

Luxus hegyi házak a téli vakációra

Nyakunkon a tél, és ilyenkor sokan szívesen menekülnek el a hegyek közé ahol nem csak a hó, hanem az életre szóló sí-élmények és a mesébe illő házikók által biztosított hangulat is garantált. Bizony, egy valamirevaló sí-orientált vakáció csak akkor teljes, ha egy kellemes hegyi házikóban tölti el az ember.

érdekességek utazás

Szótár

Fine dining étterem

A fine dining egyre nagyobb népszerűségre tett szert már hazánkban is, méltán nevezik az... Tovább

Ciklon

A ciklon egy légköri képződmény, melynek középpontjában alacsony légnyomás uralkodik,... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 236

Átlagos értékelés: 5.0