notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Íme, a lenyűgöző monstrum, az Esztergomi bazilika!

hirdetes

Hazánk legnagyobb temploma, az Esztergomi bazilika

Ilyés Zsófi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az Esztergomi bazilika hazánk fő temploma, mely a Dunakanyar meghatározó eleme is. Igazi monstrum, óriás, lenyűgöző méretekkel, és meseszép belső terekkel. Most erről írunk nektek.

Ismerd meg te is az Esztergomi bazilikát!

A templom története 1822-ben kezdődik, amikor is Rudnay Sándor a fejébe vette, hogy elhozza hazánkba a Magyar Siont, hogy Esztergom ismét az ország egyházi központja lehessen.

 

 

Olyan épületegyüttest álmodott meg, amely betakarja az egész Várhegyet, de ez nem sikerült, hiszen nem volt rá elég pénz, így csak néhány részt sikerült megépíteni. Ezek voltak a székeseghyáz, a Sötétkapu, valamint az érseki palota és az Ószeminárium. 
A bécsi udvarnak nem igazán tetszett az épület építése, hiszen Bécsben sem volt ekkora temploma, ezért megpróbálták tönkretenni a felépülésre való igyekezetet.
 

Ismerd meg te is az Esztergomi bazilikát!

Az altemplom 1831-re lett kész, óegyiptomi stílus képviseletében. Packh János, aki eredetileg a templom megépítését vezette, meggyilkolták hét évvel később, így került Hild Józsefhez a vezető szerepe, akit a hercegprímás bízott meg, és neki köszönhető a kupola mai formája is. 1846-ban került fel a kereszt a templom tetejére.

hirdetes

 

 

A szabadságharc után az akkori érsek, Scitovszky János sürgette az főtemplom elkészültét, türelmetlenül várta hogy elkészüljön végül, s a baloldali harangtoronyban található a Nagyboldogasszony harang, amely majdnem hat tonnát nyom, ez egyike az összesen három harangnak, de mind a déli oldali oldaltoronyban található meg, míg a másikba soha nem került egy sem.

 

A nagyharang összesen 5827 kilogrammot nyom, és átmérője 218,5 centiméter, és 1938-ban öntötte Szlezlák László. Méreteit tekintve ez az ország negyedik legnagyobb harangja. A középharang csak 280 kilogrammal büszkélkedhet, és 81 cm átmérővel, és 1858-as öntésű, a déli harangszót adja. A lélekharang 20 kilogramm, és 31 cm, 1751-ben öntve.

hirdetes

 


A kupolának körerkély is készült, ahova 400 lépcsőt kell megtenni, ami egész kalandos, tekintve hogy csigalépcsőről van szó, hiszen nincs lift, de páratlan kilátás nyílik a Dunakanyarra, és az egész panoráma egyszerűen lenyűgöző, akár maga a templom. Már csak ezért is megéri Esztergomba ellátogatni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 236

Átlagos értékelés: 5.0

érdekességek utazás