Íme, a lenyűgöző monstrum, az Esztergomi bazilika!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Hazánk legnagyobb temploma, az Esztergomi bazilika

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Hazánk legnagyobb temploma, az Esztergomi bazilika


2016/03/09

Az Esztergomi bazilika hazánk fő temploma, mely a Dunakanyar meghatározó eleme is. Igazi monstrum, óriás, lenyűgöző méretekkel, és meseszép belső terekkel. Most erről írunk nektek.

Ismerd meg te is az Esztergomi bazilikát!

A templom története 1822-ben kezdődik, amikor is Rudnay Sándor a fejébe vette, hogy elhozza hazánkba a Magyar Siont, hogy Esztergom ismét az ország egyházi központja lehessen.

 

 

Olyan épületegyüttest álmodott meg, amely betakarja az egész Várhegyet, de ez nem sikerült, hiszen nem volt rá elég pénz, így csak néhány részt sikerült megépíteni. Ezek voltak a székeseghyáz, a Sötétkapu, valamint az érseki palota és az Ószeminárium. 
A bécsi udvarnak nem igazán tetszett az épület építése, hiszen Bécsben sem volt ekkora temploma, ezért megpróbálták tönkretenni a felépülésre való igyekezetet.
 

Ismerd meg te is az Esztergomi bazilikát!

Az altemplom 1831-re lett kész, óegyiptomi stílus képviseletében. Packh János, aki eredetileg a templom megépítését vezette, meggyilkolták hét évvel később, így került Hild Józsefhez a vezető szerepe, akit a hercegprímás bízott meg, és neki köszönhető a kupola mai formája is. 1846-ban került fel a kereszt a templom tetejére.

 

 

A szabadságharc után az akkori érsek, Scitovszky János sürgette az főtemplom elkészültét, türelmetlenül várta hogy elkészüljön végül, s a baloldali harangtoronyban található a Nagyboldogasszony harang, amely majdnem hat tonnát nyom, ez egyike az összesen három harangnak, de mind a déli oldali oldaltoronyban található meg, míg a másikba soha nem került egy sem.

 

A nagyharang összesen 5827 kilogrammot nyom, és átmérője 218,5 centiméter, és 1938-ban öntötte Szlezlák László. Méreteit tekintve ez az ország negyedik legnagyobb harangja. A középharang csak 280 kilogrammal büszkélkedhet, és 81 cm átmérővel, és 1858-as öntésű, a déli harangszót adja. A lélekharang 20 kilogramm, és 31 cm, 1751-ben öntve.

 


A kupolának körerkély is készült, ahova 400 lépcsőt kell megtenni, ami egész kalandos, tekintve hogy csigalépcsőről van szó, hiszen nincs lift, de páratlan kilátás nyílik a Dunakanyarra, és az egész panoráma egyszerűen lenyűgöző, akár maga a templom. Már csak ezért is megéri Esztergomba ellátogatni.


érdekességek utazás



Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Rolex Middle Sea Race

Rolex Middle Sea Race történet A Rolex Middle Sea Race egy klasszikus, magas presztizsű...

Cirkálás

A cirkálás, vagy más néven kreuzolás a szél ellen történő vitorlázás, cikk-cakk vonalban.

Rig

Rignek nevezzük a rudazat (árboc, bumm) és az azokat merevítő álló kötélzet (forstag,...

Génua

A génua az árboc vonalától hátrébb nyúló, nagyméretű orrvitorla.

Csapatépítő tréning

A csapatépítő tréning nagyon fontos esemény egy cég életében, hiszen egy ilyen esemény...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.