Fedezd fel a kismartoni Eszterházy kastélyt!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Az Eszterházy család titkai

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Az Eszterházy család titkai


2014/09/29

Kultúra kedvelő vagy? Érdekel a történelem? Akkor ez tetszeni fog. Fraknó várában és a kismartoni Eszterházy kastélyban megcsodálhatod meg a mesés kincstárat és fegyvergyűjteményt valamint a 18. századi Európa zenei, képzőművészeti és színművészeti központját!

Eszterházy kastély Kismartonon

Közel áll hozzád a kultúra és a történelem? Akkor itt a helyed! Gyere és kirándulj velünk Magyarország egyik legismertebb történelmi családjának egyik leghíresebb kastélyába Kismartonra! A részletekért kattints ide!

Eszterházy kastély Kismartonon

Fraknó (Forchtenstein) Nagymartontól 4 km-re fekszik, a Rozália-hegység lábánál, a Vulka völgyében. Neve a középfelnémet vohrte (= félelem) szóból ered, magyar neve a németből való.

 

Fraknó vára 1317-ben épült. Majd 1635 és 1660 között Esterházy Miklós teljesen átépíttette, így az eredeti várból csak az öregtorony maradt épen. A belső vár kétemeletes, négyszögű épülettömbjét sokszögű olaszbástyás védőfal veszi körbe. A vár kápolnáját 1642-ben felszentelték, majd a Szűzanya ősi kegyképét 1656-ban Boldogasszony templomába helyezték át, helyette 1687-ben Eszterházy Pál nádor a vár elé építetett egy Immaculata szobrot, ma is ez a búcsújáróhely. A vár ma is teljes ép és az Esterházy család tulajdonát képezi.

 

A várban látogatható kiállításokat tekinthetünk meg, valamint rendelkezik kincstárral és panoptikummal, ezeken kívül pedig fegyvergyűjtemény és levéltárat is találunk benne.

Eszterházy kastély Kismartonon

Az Esterházy-kincstár az egyetlen – eredeti helyén megőrzött – ún. „művészeti és csodakamra”, így európai szinten unikumnak számít.

Esterházy Pál herceg szenvedéllyel gyűjtötte az értékes órákat, automatákat, valamint a különleges és egzotikus preparált állatokat. Mivel igazi ritkaságokat gyűjtött, kincseit bonyolult zárszerkezetekkel védve őrizte a kincstárban. Ezek a kincsek még ma is eredeti helyükön csodálhatók meg.

A XVII. században készült értékes és különösen filigrán, elefántcsontból valamint csontból készült tárgyak a nürnbergi Zick család műhelyeiben készültek, illetve a berchtesgadeni művészek alkották. A Fraknó várában található, bátor vonalvezetésű tartókkal és oszlopokkal rendelkező darabok az elefántcsontból és csontból készült faragványok legnagyobb – még létező – gyűjteményét képezik.

Eszterházy kastély Kismartonon

Eredete

Az Esterházy-kastély eredete egy XIII. századi várra nyúlik vissza, amelyet később újra és újra átépítettek, valamint bővítettek. Mára a kastély színvonalas kulturális rendezvények helyszíne, és betekintést ad az Esterházy hercegek főúri világába.

 

Érdekesség

A kastélyt mély vízárok vette körül, melynek külső bélésfalainak vastagsága akár a négy métert is elérte. A kastély egyetlen bejárata az előtérből a kastélyudvarba vezető felvonóhíd volt, ám ezt az árkot később kihasználatlanság miatt betemették.

 

Középpontban a kultúra

Az Esterházy-kastély Burgenland talán legjelentősebb kulturális műemléke. A fényűzően berendezett pompás termekben valósággal megelevenedik a hercegi múlt és az Esterházy család udvari élete. A kastély még ma is a kulturális élet centrumának számít: az épület különböző ünnepségek és társadalmi események pompás színhelye. A 2010. január 1-jei átvétellel a kismartoni kastély 40 év után újra az Esterházy Magánalapítvány kulturális központjává és kiemelt rendezvényhelyszínévé vált, ahol a világ különböző részeiről érkező látogatók gazdag program- és rendezvénykínálatból válogathatnak.

Eszterházy kastély Kismartonon

A déli szárny udvar felé eső oldalán található a kastély egykori étkezője, amelyet egy felvonó köt össze a földszinten található konyhával.

Eszterházy kastély Kismartonon

Charles Moreau francia építész az általa fémjelzett építési időszakban (1803-1809) a déli szárnyban különböző nagyságú társasági helyiségek egész sorát alakította ki, amelyeket azután különböző stílusokban rendezett be.

 

Az északi szárnyban található Haydn-terem ellenpólusaként itt olyan helyiségek találhatók, amelyeket az Esterházy hercegek aktív társasági életük során kisebb, elegáns fogadások alkalmával használtak.

Eszterházy kastély Kismartonon

A Haydn Terem az Esterházy-kastély büszkesége, amely méretében és berendezésében az Esterházy hercegek politikai, gazdasági és kulturális jelentőségét tükrözi. Mára a világ legszebb és akusztikailag legjobb koncerttermei között tartják számon. A terem elnevezése a híres zeneszerzőre, Joseph Haydnra utal, aki majdnem 40 évig állt az Esterházyak szolgálatában, és sok művét Kismartonban komponálta.

Eszterházy kastély Kismartonon

A XVIII. században egyre szorosabbá váló távol-keleti kereskedelmi kapcsolatok hatására az Esterházyak – mint csaknem mindegyik más európai nemesi család tagjai is – élénk érdeklődést mutattak a kínai divat iránt. II. Antal ezért elrendeli egy kis kínai szalon berendezését. A Kis Kínai Szalon berendezése a XVIII. század közepe óta a napjainkig eltelt időszak alatt szinte változatlan maradt.

Eszterházy kastély Kismartonon

Miután Kismarton (1648-ban) szabad várossá vált, gróf Esterházy Pál megpróbálta a kastély területét kivonni a városi plébánia hatásköre alól, hogy saját plébániát alapíthasson. A győri püspök 1655-ben hozzájárult a kastélyplébánia létrehozásához. Kezdetben egy földszinti helyiséget használtak kápolnaként, amely egykoron valószínűleg a Kanizsai család régi várkápolnája lehetett. A régi vár nyugati szárnyában még a kastély nagy átépítése előtt átalakítottak erre a célra egy termet, amelyet az esztergomi érsek 1660-ban szentelt fel.

 

Az orgona

A jelenleg a kápolnában található orgona egy – Joseph Haydn idejéből származó – eredeti hangszer, amelyet a XIX. század első negyedében készítettek, és a klasszicizmus korának legfontosabb és legreprezentatívabb osztrák orgonájaként tartanak számon.

Eszterházy kastély Kismartonon

Amikor gróf Esterházy Miklós a XVII. században zálogbirtokosként birtokba vette a kismartoni uradalmat, az akkori vártól északra egy kis várkert, keletre pedig az úgynevezett „Tendelgarten” volt található. Valószínű, hogy a dísznövények mellett már haszon- és gyógynövényeket is termesztettek itt.

 

A kastélypark művészetileg legjelentősebb alkotása a Leopoldina-kápolna, amelyet egy mesterségesen kialakított sziklás dombra emeltek. A mellette lévő hasadékból vízesés tör elő, amely egy tóba ömlik. A mesterségesen kialakított sziklák között egy út vezet a kápolnához, amelyben Antonio Canova olasz szobrász Esterházy Leopoldina hercegnőről cararrai márványból alkotott szobra áll. II. Esterházy Miklós ezzel a kápolnával őrizte szeretett leánya, Leopoldina emlékét.

Eszterházy kastély Kismartonon

Joseph Haydn 1761-től több mint 40 esztendőn át élt és tevékenykedett az Esterházy család udvarában zenekarvezetőként.

 

18. században emelt Haydn-templom, amelynek északi tornya alatt található a Haydn-mauzóleum, a barokk stílusú Haydn-ház és a minden év szeptemberében zajló Nemzetközi Haydn Napok rendezvénysorozat.

 

A Kálváriahegyen található Haydn-templomban helyezték végső nyugalomra az Esterházyak udvari zeneszerzőjének, Haydn-nek a földi maradványait. Halála után bécsben temették el. Földi maradványait 1820-ban szállították Eisenstadtba. A díszes szarkofágban 1954 óta nyugszik.


 
Az épületegyüttest 1953-54-ben, ill. 1973-74-ben újították fel.


utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Algagátló festék

Algagátló festék: Különleges, a hajó vízvonal alatti részeire való festék, mely...

Balatonboglár Hajóállomás

A kikötőt 1890-ben helyezték üzembe. Tájolása: NY. A személyhajók a kikötőmedence...

Flottavitorlázás

Flottavitorlázás során több hajó, képzett szkipperekkel járnak be azonos útvonalat,...

Nautic 330 Sport

A Nautic 330-as cég legújabb és legsikeresebb típusa. Igazi performance cruiser. A...

Takarás

Egy hajó akkor van takarásban, ha egy másik hajó elfogja előle a szelet. Ez létrejöhet...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.