3 étel, amit csak is augusztusban fogyaszthatunk - Recept

hirdetes

3 étel, amit csak augusztusban fogyaszthatunk

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Sok ízletes gyümölcsöt és zöldséget csakis augusztusban fogyaszthatunk, habár szívesen ennék egész évben. Ilyen a dinnye, vagy a szilva. Itt van 3 nagyszerű recept, amiket csak augusztusban próbálhatsz ki!

Augusztusi étel

Szilvás pite mandulával

 

Hozzávalók / 8 adag

 

A tésztához

 

    30 dkg finomliszt

    20 dkg vaj

    10 dkg porcukor

    1 db tojás

 

A töltelékhez

 

    50 dkg szilva

    1 kávéskanál fahéj

    3 ek nádcukor

    5 dkg mandula (darálva)

    10 dkg mandulapehely

 

Elkészítés

 

A tésztához elmorzsoljuk a lisztet az apró darabokra vágott, hideg vajjal.

Hozzáadjuk a porcukrot és a tojást, majd összeállítjuk a tésztát.

Ha a tészta összeállt, akkor fóliába csomagolva a hűtőben pihentetjük 30 percig.

Fél óra elteltével kivesszük a tésztát a hűtőből, és lisztezett felületen a piteformánknak megfelelő nagyságúra nyújtjuk. (Ha nagyon szakadna a tészta, akkor gyúrjuk át egyszer.)

A kinyújtott tésztát beletesszük a piteformába, elegyengetjük benne, és a felesleget levágjuk.

A pite méretének megfelelő nagyságú sütőpapírt vágunk, ráfektetjük a tésztára, és kerámia sütőbabbal megtöltjük, majd 175 fokra előmelegített sütőben 10 percig elősütjük a tésztát.

Közben a szilvát megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, majd a megtisztított gyümölcsöt összekeverjük a cukorral és a fahéjjal.

A sütési idő letelte után kivesszük a pitét, eltávolítjuk a papírt és a gyöngyöket, majd megszórjuk a pite alját a darált mandulával (hogy felszívja a szilvából kicsorgó levet), és belehalmozzuk a megcukrozott szilvát.

A pitét további 25 percig sütjük, amíg a szilva meg nem puhul.

A pitét pirított mandulapehellyel tálaljuk.

 

    sütési hőfok: 175°C

    sütési mód: hőlégkeveréses

Augusztusi étel

Hozzávalók / 4 adag

 

A kukoricához

 

    6 db csöves kukorica (héjastul)

 

A majonézhez

 

    2 db tojássárgája

    2 ek citromlé (frissen facsart)

    2.8 dl olívaolaj (kb, de látni fogjátok, mikor jó)

    1.5 ek víz (forró)

    0.5 kávéskanál só

    0.25 kávéskanál mustár

 

Az összeállításhoz

 

    50 g pecorino sajt

    2 közepes db lime

    3 kávéskanál cayenne bors

    3 kávéskanál só

 

Elkészítés

 

 

A kukoricához

 

A kukoricákat megfosztjuk a héjuktól, és megmossuk. Ha nincsen kukoricavillánk (kis, kétágú eszköz főtt kukoricához), akkor érdemes vásárláskor olyat választani, amelynek van egy kis extra szára, így nem lesz gond a forgatás.

Egy széles lábosban vizet forralunk úgy, hogy ellepje, és összesen 10 percig főzzük.

Ha kész, lecsöpögtetjük, és fóliával bélelt tálcára tesszük. A grillt előmelegítjük, betesszük a kukoricákat, majd 10-12 perc alatt meggrillezzük. Ha látjuk, hogy az egyik oldala színt kapott, kezdjük el forgatni, hogy a szemek mindenhol megsüljenek. Ha a kertben csináljuk mindezt faszénen, az íze még jobb lesz.

Ha minden oldalon megsült, kivesszük a sütőből.

 

A majonézhez

 

A majonézzel kezdjük az egész receptet. A szobahőmérsékletű tojásokat felütjük, a sárgákat egy langyos (de semmiképpen nem hideg) kerek aljú tálba ütjük. Kézi habverővel kis sebességen 1-2 percig dolgozunk rajta.

Hozzáadunk egy fél kanál citromlevet, a mustárt és a sót, és újabb 30 másodpercig verjük.

Eddigre a tojás kész az olaj felvételére, cseppenként elkezdhetjük hozzáadni az olajat. Ne állítsuk le a gépet egy másodpercre se! Ha már a felét felvette és jó krémes, teáskanálnyi mennyiségenként is hozzáadhatjuk az olajat. Ha a krém elkezd vastagodni, nehezebbé válni, hozzáadhatjuk a maradék citromlevet.

A végén adjuk hozzá a másfél ek forró vizet, hogy biztosan ne ugorjon össze. Vagy hagyjuk az egész macerát, és használjatok bolti majonézt, de ebben az esetben jó minőségűt! :)

 

Az összeállításhoz

 

A forró kukoricákat vastagon átkenjük a félbevágott lime-mal. Közben kicsit nyomhatjuk is a lime-ot, hogy biztosan jusson a léből a kukoricára.

Egy kés vagy spatula segítségével körbe-körbe bekenjük a kukoricát majonézzel.

Majd a reszelt sajtos tányér felett egy kanál segítségével megszórjuk a sajttal.

Végül megszórjuk a cayanne borssal elkevert sóval, és azonnal megesszük.

Augusztusi étel

Hozzávalók / 2 adag

 

A tésztához

 

    270 g finomliszt

    3 ek joghurt

    0.5 teáskanál sütőpor

    0.5 kávéskanál instant élesztő

    0.5 kávéskanál só

    150 ml víz

 

A töltelékhez

 

    2 ek olívaolaj

    3 szelet bacon

    17 dkg mángold

    2 közepes db újhagyma

    1 gerezd fokhagyma

    0.5 kávéskanál római kömény

    bors ízlés szerint

    8 db fekete olajbogyó

    5 dkg feta sajt

 

A sütéshez

 

    2 ek olívaolaj

 

Elkészítés

 

A tésztához

 

A tészta összeállítása végtelenül egyszerű: minden hozzávalót egy tálban alaposan összekeverünk. Ha labdává összeállt, akkor néhány percig dagasztjuk.

Kilisztezzük a tálat, és visszatesszük bele a tésztalabdát. Egy konyharuhával letakarjuk és párnával lefedjük. 30 percig kelesztjük.

 

A töltelékhez

 

A bacont felkockázzuk, majd a felhevített olívaolajon megpirítjuk.

A mángoldot és az újhagymát megmossuk, felaprítjuk és hozzátesszük a pirított baconszalonnához. Felöntjük fél dl vízzel, és addig főzzük, amíg a víz teljesen el nem párolog alóla.

Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a római köményt és borsozzuk.

 

A sütéshez

 

A lepénytésztát négy részre osztjuk, és mindegyiket 3-4 mm vastagságú, kör alakra kinyújtjuk.

Nagy serpenyőben egy evőkanál olívaolajat hevítünk, ráteszünk egy tésztalapot, a közepére halmozzuk a mángoldos töltelék felét, rászórjuk az aprított olajbogyó felét és fél adag fetasajttal megszórjuk. Egy másik tésztalappal befedjük, a széleit összenyomkodjuk.

2-2 percig sütjük mindkét oldalát, majd a másik lepényt is ugyanígy megsütjük.

Forrás: nosalty.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Havaria

Havaria: erõsszeles, kicsi orrvitorla Jobbcsapás - a hajó jobbcsapáson halad, ha a vitorlába... Tovább

Raum

A raum másnéven háromnegyed szél. A hátszél és a kreuz között foglal helyet a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 159

Átlagos értékelés: 4.9

gasztronómia