notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

3 étel, amit csak is augusztusban fogyaszthatunk - Recept

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > 3 étel, amit csak augusztusban fogyaszthatunk

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

3 étel, amit csak augusztusban fogyaszthatunk


2015/08/05

Forrás: nosalty.hu

Sok ízletes gyümölcsöt és zöldséget csakis augusztusban fogyaszthatunk, habár szívesen ennék egész évben. Ilyen a dinnye, vagy a szilva. Itt van 3 nagyszerű recept, amiket csak augusztusban próbálhatsz ki!

Augusztusi étel




Szilvás pite mandulával

 

Hozzávalók / 8 adag

 

A tésztához

 

    30 dkg finomliszt

    20 dkg vaj

    10 dkg porcukor

    1 db tojás

 

A töltelékhez

 

    50 dkg szilva

    1 kávéskanál fahéj

    3 ek nádcukor

    5 dkg mandula (darálva)

    10 dkg mandulapehely

 

Elkészítés

 

A tésztához elmorzsoljuk a lisztet az apró darabokra vágott, hideg vajjal.

Hozzáadjuk a porcukrot és a tojást, majd összeállítjuk a tésztát.

Ha a tészta összeállt, akkor fóliába csomagolva a hűtőben pihentetjük 30 percig.

Fél óra elteltével kivesszük a tésztát a hűtőből, és lisztezett felületen a piteformánknak megfelelő nagyságúra nyújtjuk. (Ha nagyon szakadna a tészta, akkor gyúrjuk át egyszer.)

A kinyújtott tésztát beletesszük a piteformába, elegyengetjük benne, és a felesleget levágjuk.

A pite méretének megfelelő nagyságú sütőpapírt vágunk, ráfektetjük a tésztára, és kerámia sütőbabbal megtöltjük, majd 175 fokra előmelegített sütőben 10 percig elősütjük a tésztát.

Közben a szilvát megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, majd a megtisztított gyümölcsöt összekeverjük a cukorral és a fahéjjal.

A sütési idő letelte után kivesszük a pitét, eltávolítjuk a papírt és a gyöngyöket, majd megszórjuk a pite alját a darált mandulával (hogy felszívja a szilvából kicsorgó levet), és belehalmozzuk a megcukrozott szilvát.

A pitét további 25 percig sütjük, amíg a szilva meg nem puhul.

A pitét pirított mandulapehellyel tálaljuk.

 

    sütési hőfok: 175°C

    sütési mód: hőlégkeveréses

Augusztusi étel

Hozzávalók / 4 adag

 

A kukoricához

 

    6 db csöves kukorica (héjastul)

 

A majonézhez

 

    2 db tojássárgája

    2 ek citromlé (frissen facsart)

    2.8 dl olívaolaj (kb, de látni fogjátok, mikor jó)

    1.5 ek víz (forró)

    0.5 kávéskanál só

    0.25 kávéskanál mustár

 

Az összeállításhoz

 

    50 g pecorino sajt

    2 közepes db lime

    3 kávéskanál cayenne bors

    3 kávéskanál só

 

Elkészítés

 

 

A kukoricához

 

A kukoricákat megfosztjuk a héjuktól, és megmossuk. Ha nincsen kukoricavillánk (kis, kétágú eszköz főtt kukoricához), akkor érdemes vásárláskor olyat választani, amelynek van egy kis extra szára, így nem lesz gond a forgatás.

Egy széles lábosban vizet forralunk úgy, hogy ellepje, és összesen 10 percig főzzük.

Ha kész, lecsöpögtetjük, és fóliával bélelt tálcára tesszük. A grillt előmelegítjük, betesszük a kukoricákat, majd 10-12 perc alatt meggrillezzük. Ha látjuk, hogy az egyik oldala színt kapott, kezdjük el forgatni, hogy a szemek mindenhol megsüljenek. Ha a kertben csináljuk mindezt faszénen, az íze még jobb lesz.

Ha minden oldalon megsült, kivesszük a sütőből.

 

A majonézhez

 

A majonézzel kezdjük az egész receptet. A szobahőmérsékletű tojásokat felütjük, a sárgákat egy langyos (de semmiképpen nem hideg) kerek aljú tálba ütjük. Kézi habverővel kis sebességen 1-2 percig dolgozunk rajta.

Hozzáadunk egy fél kanál citromlevet, a mustárt és a sót, és újabb 30 másodpercig verjük.

Eddigre a tojás kész az olaj felvételére, cseppenként elkezdhetjük hozzáadni az olajat. Ne állítsuk le a gépet egy másodpercre se! Ha már a felét felvette és jó krémes, teáskanálnyi mennyiségenként is hozzáadhatjuk az olajat. Ha a krém elkezd vastagodni, nehezebbé válni, hozzáadhatjuk a maradék citromlevet.

A végén adjuk hozzá a másfél ek forró vizet, hogy biztosan ne ugorjon össze. Vagy hagyjuk az egész macerát, és használjatok bolti majonézt, de ebben az esetben jó minőségűt! :)

 

Az összeállításhoz

 

A forró kukoricákat vastagon átkenjük a félbevágott lime-mal. Közben kicsit nyomhatjuk is a lime-ot, hogy biztosan jusson a léből a kukoricára.

Egy kés vagy spatula segítségével körbe-körbe bekenjük a kukoricát majonézzel.

Majd a reszelt sajtos tányér felett egy kanál segítségével megszórjuk a sajttal.

Végül megszórjuk a cayanne borssal elkevert sóval, és azonnal megesszük.

Augusztusi étel

Hozzávalók / 2 adag

 

A tésztához

 

    270 g finomliszt

    3 ek joghurt

    0.5 teáskanál sütőpor

    0.5 kávéskanál instant élesztő

    0.5 kávéskanál só

    150 ml víz

 

A töltelékhez

 

    2 ek olívaolaj

    3 szelet bacon

    17 dkg mángold

    2 közepes db újhagyma

    1 gerezd fokhagyma

    0.5 kávéskanál római kömény

    bors ízlés szerint

    8 db fekete olajbogyó

    5 dkg feta sajt

 

A sütéshez

 

    2 ek olívaolaj

 

Elkészítés

 

A tésztához

 

A tészta összeállítása végtelenül egyszerű: minden hozzávalót egy tálban alaposan összekeverünk. Ha labdává összeállt, akkor néhány percig dagasztjuk.

Kilisztezzük a tálat, és visszatesszük bele a tésztalabdát. Egy konyharuhával letakarjuk és párnával lefedjük. 30 percig kelesztjük.

 

A töltelékhez

 

A bacont felkockázzuk, majd a felhevített olívaolajon megpirítjuk.

A mángoldot és az újhagymát megmossuk, felaprítjuk és hozzátesszük a pirított baconszalonnához. Felöntjük fél dl vízzel, és addig főzzük, amíg a víz teljesen el nem párolog alóla.

Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a római köményt és borsozzuk.

 

A sütéshez

 

A lepénytésztát négy részre osztjuk, és mindegyiket 3-4 mm vastagságú, kör alakra kinyújtjuk.

Nagy serpenyőben egy evőkanál olívaolajat hevítünk, ráteszünk egy tésztalapot, a közepére halmozzuk a mángoldos töltelék felét, rászórjuk az aprított olajbogyó felét és fél adag fetasajttal megszórjuk. Egy másik tésztalappal befedjük, a széleit összenyomkodjuk.

2-2 percig sütjük mindkét oldalát, majd a másik lepényt is ugyanígy megsütjük.



gasztronómia



Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Félszem

A félszem, vagy másik nevén sekli a vitorláshajón igen változatos szerepet tölt be. Ezek...

Alsóörs - Vitorlás SC

Alsóörs - Vitorlás SC kikötő - tudnivalók: Az alsóörsi Vitorlás SC kikötője a tó...

Asso

Asso 99 vitorlás hajó Asso 99 vitorlás hajó - Licospars, Bogliaco, Garda tó A hajót...

Balatonfüred - Hajógyári Kikötő

A Balatonfüredi Hajógyári kikötő leírása: A Balaton keleti medencéjének északi...

Detre Diána

Név: Detre Diána Detre Diána születési hely/idő: Budapest, 1983. november....
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!