Európa legősibb települését kutatják a Görög partoknál

hirdetes

Európa legősibb települését kutatják

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Augusztus elején egy olyen misszió vette kezdetét a Görög partoknál, amivel megtalálhatják Európa legősibb települését, ahol valamikor az újkőkor előtti korszakban éltek embrek.

Európa legrégebbi települését kutatják

Augusztus 11-én egy igen különleges régészeti utazás vette kezdetét, az ún. Terra Submersa projekt, amikor is egy hatalmas, napenergia által hajtott katamaránnal hajóznak a tengerre, majd merülnek le a régészek 31 méteres mélységbe Görögország partjainál. A hajó neve MS Tûranor PlanetSolar és a célja, hogy olyan régi településeket kutasson fel, amik ma már csak a tenger alatt léteznek – ha léteznek még egyáltalán. Az ősrégi, tenger alatti városokat a Peloponnészoszi-félszigettől nem messze keresik. Van egy jó kiindulási pontjuk is, egy jól ismert régészeti lelőhely, a Franchthi-barlang.

Európa legrégebbi települését kutatják

Ez a barlang azért is játszik fontos szerepet ebben a régészeti misszióban, mert a tudósok úgy gondolják, hogy mivel ebben a barlangban az őskortól az újkőkorig, legalább 35 ezer éven át éltek emberek, ezért nem kizárt, hogy amikor máshol telepedtek le ezek a lakók, akkor nem mentek túl messzire, hanem valami közelibbre eső területet választottak a letelepedésre. Persze ezt az ősrégi falut, vagy várost már régóta víz borítja, azonban ha mégis sikerül eredményeket elérni ebben a kutatásban, akkor megtalálják Európa legrégebbi települését.

Európa legrégebbi települését kutatják

A PlanetSolar átlagsebessége 14 kilométer óránként. A hajó 825 modullal és 38 ezer fotovoltaikus elemmel rendelkezik – ez utóbbi alakítja át elektromos árammá a napenergiát. Ezek az elemek 537 négyzetméteren oszlanak el.

 

A misszió egy hónapig tart. Két hajó dolgozik a felszínen: a PlanetSolar és a a Görög Tengerkutatási Központ hajója, a régészek pedig a tenger mélyén tevékenykednek és a víz alá merült település nyomait kutatják.

Európa legrégebbi települését kutatják

A misszió hamarosan véget ér. Ha sikerül eredményeket elérniük és találnak valamit abból a többezer éve eltűnt településből, akkor egy nagyon régi és értékes dologra bukkantak, ami talán még újabb kutatásokhoz is adhat kiindulópontot.

Forrás: Érdekesvilág

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Cadet

Cadet vitorlás hajó leírása A Cadet egy kétszemélyes, gyerekek számára tervezett... Tovább

Vendée Globe

Vendée Globe vitorlás verseny - Elméletben egyszerű Elméletben a Vendée Globe egy... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 139

Átlagos értékelés: 4.7

hajó