notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Európa legősibb települését kutatják a Görög partoknál

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Európa legősibb települését kutatják

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Európa legősibb települését kutatják


2014/09/05
Petra

Forrás: Érdekesvilág

Augusztus elején egy olyen misszió vette kezdetét a Görög partoknál, amivel megtalálhatják Európa legősibb települését, ahol valamikor az újkőkor előtti korszakban éltek embrek.

Európa legrégebbi települését kutatják
Augusztus 11-én egy igen különleges régészeti utazás vette kezdetét, az ún. Terra Submersa projekt, amikor is egy hatalmas, napenergia által hajtott katamaránnal hajóznak a tengerre, majd merülnek le a régészek 31 méteres mélységbe Görögország partjainál. A hajó neve MS Tûranor PlanetSolar és a célja, hogy olyan régi településeket kutasson fel, amik ma már csak a tenger alatt léteznek – ha léteznek még egyáltalán. Az ősrégi, tenger alatti városokat a Peloponnészoszi-félszigettől nem messze keresik. Van egy jó kiindulási pontjuk is, egy jól ismert régészeti lelőhely, a Franchthi-barlang.

Európa legrégebbi települését kutatják

Ez a barlang azért is játszik fontos szerepet ebben a régészeti misszióban, mert a tudósok úgy gondolják, hogy mivel ebben a barlangban az őskortól az újkőkorig, legalább 35 ezer éven át éltek emberek, ezért nem kizárt, hogy amikor máshol telepedtek le ezek a lakók, akkor nem mentek túl messzire, hanem valami közelibbre eső területet választottak a letelepedésre. Persze ezt az ősrégi falut, vagy várost már régóta víz borítja, azonban ha mégis sikerül eredményeket elérni ebben a kutatásban, akkor megtalálják Európa legrégebbi települését.

Európa legrégebbi települését kutatják

A PlanetSolar átlagsebessége 14 kilométer óránként. A hajó 825 modullal és 38 ezer fotovoltaikus elemmel rendelkezik – ez utóbbi alakítja át elektromos árammá a napenergiát. Ezek az elemek 537 négyzetméteren oszlanak el.

 

A misszió egy hónapig tart. Két hajó dolgozik a felszínen: a PlanetSolar és a a Görög Tengerkutatási Központ hajója, a régészek pedig a tenger mélyén tevékenykednek és a víz alá merült település nyomait kutatják.

Európa legrégebbi települését kutatják

A misszió hamarosan véget ér. Ha sikerül eredményeket elérniük és találnak valamit abból a többezer éve eltűnt településből, akkor egy nagyon régi és értékes dologra bukkantak, ami talán még újabb kutatásokhoz is adhat kiindulópontot.hajóKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Pütting

A pütting nem más, mint a hajókon a vantni rögzítő verete.

Balatonszemes - BAHART Kikötő

Balatonszemesi vitorláskikötő Szolgáltatásai: A felújított balatonszemesi kikötőben...

Barográf

Barográf: A légnyomás értékeit, változásait folyamatosan feljegyző barométer.

Molett divat

A molett nőknek nincs egyszerű dolguk az öltözködés terén, hiszen a boltok kínálata nem...

Tőkesúlyos hajó

Tőkesúllyal és kabinnal rendelkező vitorlás hajó. Nevezik még kielernek is.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.