Ezért ferde a pisai ferde torony.

hirdetes

Biztosan nem gondoltad, hogy ezért ferde a pisai ferde torony

CZs
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A pisai ferde torony turisták tömkelegét vonzza Olaszországba, az egyik oldalon 55,86 méter, a másikon 56,70 méter magas torony nem sokkal az építés kezdete után süllyedni kezdett. 

Miért ferde a pisai ferde torony?

A 200 évig épített torony

 

A pisai ferde torony, vagy egyszerűen pisai torony Olaszországban, Toszkánában fekszik, ahol évről évre turisták tömkelege keresi fel azt. A katedrális és a keresztelőkápolna után a Dóm-tér harmadik legrégebbi épülete, építése 200 éven át, összesen három szakaszban zajlott. A fehér márványból készült építmény kialakításának kezdete 1173-ra tehető, bár sok éven át Guglielmo és Bonanno Pisaónak tulajdonították a tervezést, ma már úgy tartják, hogy Diotisalvi, egy másik pisai építész kezdte meg azt.

 

Későbbi ásatások után kiderült, hogy a torony alapjául szolgáló terület etruszk szentély volt, 1820-ban pedig ott találták meg Bonanno Pisano szarkofágját is.

hirdetes

 

1178-ra épült meg a 3. emelet is, ekkor a torony dőlni kezdett, majd száz év szünet következett, hiszen a pisaiak harcban álltak Genovával, Luccával és Firenzével is, bár 1198-ban néhány órát elhelyeztek a félkészen álló tornyon, az építkezés csak 1272-ben indult el újra, akkor további négy emeletet építettek. Mindezt a torony kiegyensúlyozásának érdekében, a dőlést figyelembe véve, 12 évvel később azonban ismét leállították az építkezést, mikor a pisaiak vereséget szenvedtek Genovával szemben.

 

A cikk folytatásáért lapozz a következő oldalra!

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
érdekességek

Szótár

Steuerbord

Steuerbord (ejtsd:stajerbord) - a hajó menetirány szerinti jobb oldala, kormányféloldal Tovább

Halfej

Halfej: a nagyvitorla felsõ sarkába préselt fémlemez. Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes