Ezért ferde a pisai ferde torony.

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Biztosan nem gondoltad, hogy ezért ferde a pisai ferde torony

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Biztosan nem gondoltad, hogy ezért ferde a pisai ferde torony


2018/05/04
CZs

A pisai ferde torony turisták tömkelegét vonzza Olaszországba, az egyik oldalon 55,86 méter, a másikon 56,70 méter magas torony nem sokkal az építés kezdete után süllyedni kezdett. 

Miért ferde a pisai ferde torony?

A 200 évig épített torony

 

A pisai ferde torony, vagy egyszerűen pisai torony Olaszországban, Toszkánában fekszik, ahol évről évre turisták tömkelege keresi fel azt. A katedrális és a keresztelőkápolna után a Dóm-tér harmadik legrégebbi épülete, építése 200 éven át, összesen három szakaszban zajlott. A fehér márványból készült építmény kialakításának kezdete 1173-ra tehető, bár sok éven át Guglielmo és Bonanno Pisaónak tulajdonították a tervezést, ma már úgy tartják, hogy Diotisalvi, egy másik pisai építész kezdte meg azt.

 

Későbbi ásatások után kiderült, hogy a torony alapjául szolgáló terület etruszk szentély volt, 1820-ban pedig ott találták meg Bonanno Pisano szarkofágját is.

 

1178-ra épült meg a 3. emelet is, ekkor a torony dőlni kezdett, majd száz év szünet következett, hiszen a pisaiak harcban álltak Genovával, Luccával és Firenzével is, bár 1198-ban néhány órát elhelyeztek a félkészen álló tornyon, az építkezés csak 1272-ben indult el újra, akkor további négy emeletet építettek. Mindezt a torony kiegyensúlyozásának érdekében, a dőlést figyelembe véve, 12 évvel később azonban ismét leállították az építkezést, mikor a pisaiak vereséget szenvedtek Genovával szemben.

 

Miért ferde a pisai ferde torony?

 

Ahogy azt korábban is említettük, már az építkezés kezdetén akadtak problémák a torony dőlésével, hiszen az főként agyag és lágy homok alkotta területre épült. Ugyan 100 éves leállás következett be, ma már jól tudjuk, hogy enélkül valószínűleg teljesen eltűnt volna a torony, hiszen ezalatt a talaj a torony súlya alatt egyrészt stabilizálódott, másrészt a munkálatok megkezdése előtt rendezték is azt.

 

Az utolsó emeletet 1372-ben fejezték be, majd állították a harangokat a toronyba, a legnagyobbat csupán 1655-ben. A második világháború alatt az amerikai katonák a legtöbb pisai tornyot porig rombolták, a harangtorony egy utolsó pillanatban érkezett parancsnak köszönhetően áll ma is.

 

Bár a torony építésének befejezte után mérnökök ezrei keresték fel a helyet, és igyekeztek orvosolni az egyre súlyosvodó problémát, az olasz kormánynak 1964-ben segítséget kellett kérnie a dőlés megelőzése érdekében. Egy nemzetközi csapatot állítottak össze mérnökökből, történészekből, matematikusokból. Húsz évnyi komoly kutatás után 1990-ben elzárták a tornyot a turisták elől, a harangokat elszállították, a környékbeli házakat kiürítették. Tíz évnyi restaurációnak köszönhető, hogy 2001. decemberében ismét megnyílt a látogatók számára, akkor úgy értékelték, hogy a torony további 300 évig várhatóan stabil marad. 

 

 


érdekesség utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Legénybúcsú helyszín Budapest

Íme, egy méltán híres legénybúcsú helyszín Budapesten!. Természetesen a...

Áramlásjelző fonál

Az áramlásjelző fonál a vitorlák helyes állásszögének beállításához használt, a...

Biztonsági távolság

A Hajózási Szabályzat előírja, hogy a Balatonon a vitorlás csónakokon 30 cm, más tavakon...

Nautic 370 Run vitorlás hajó

A hajó extravagáns megjelenése a legújabb trendeket követi, maximálisan szem előtt tartva...

Idegenvezető tanfolyam

Idegenvezető tanfolyam   Az idegenvezető az egyik legérdekesebb szakma, amelyet...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.