notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ezért ferde a pisai ferde torony.

hirdetes

Biztosan nem gondoltad, hogy ezért ferde a pisai ferde torony

CZs
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A pisai ferde torony turisták tömkelegét vonzza Olaszországba, az egyik oldalon 55,86 méter, a másikon 56,70 méter magas torony nem sokkal az építés kezdete után süllyedni kezdett. 

Miért ferde a pisai ferde torony?

A 200 évig épített torony

 

A pisai ferde torony, vagy egyszerűen pisai torony Olaszországban, Toszkánában fekszik, ahol évről évre turisták tömkelege keresi fel azt. A katedrális és a keresztelőkápolna után a Dóm-tér harmadik legrégebbi épülete, építése 200 éven át, összesen három szakaszban zajlott. A fehér márványból készült építmény kialakításának kezdete 1173-ra tehető, bár sok éven át Guglielmo és Bonanno Pisaónak tulajdonították a tervezést, ma már úgy tartják, hogy Diotisalvi, egy másik pisai építész kezdte meg azt.

 

Későbbi ásatások után kiderült, hogy a torony alapjául szolgáló terület etruszk szentély volt, 1820-ban pedig ott találták meg Bonanno Pisano szarkofágját is.

 

1178-ra épült meg a 3. emelet is, ekkor a torony dőlni kezdett, majd száz év szünet következett, hiszen a pisaiak harcban álltak Genovával, Luccával és Firenzével is, bár 1198-ban néhány órát elhelyeztek a félkészen álló tornyon, az építkezés csak 1272-ben indult el újra, akkor további négy emeletet építettek. Mindezt a torony kiegyensúlyozásának érdekében, a dőlést figyelembe véve, 12 évvel később azonban ismét leállították az építkezést, mikor a pisaiak vereséget szenvedtek Genovával szemben.

hirdetes

 

Miért ferde a pisai ferde torony?

hirdetes

 

Ahogy azt korábban is említettük, már az építkezés kezdetén akadtak problémák a torony dőlésével, hiszen az főként agyag és lágy homok alkotta területre épült. Ugyan 100 éves leállás következett be, ma már jól tudjuk, hogy enélkül valószínűleg teljesen eltűnt volna a torony, hiszen ezalatt a talaj a torony súlya alatt egyrészt stabilizálódott, másrészt a munkálatok megkezdése előtt rendezték is azt.

 

Az utolsó emeletet 1372-ben fejezték be, majd állították a harangokat a toronyba, a legnagyobbat csupán 1655-ben. A második világháború alatt az amerikai katonák a legtöbb pisai tornyot porig rombolták, a harangtorony egy utolsó pillanatban érkezett parancsnak köszönhetően áll ma is.

 

Bár a torony építésének befejezte után mérnökök ezrei keresték fel a helyet, és igyekeztek orvosolni az egyre súlyosvodó problémát, az olasz kormánynak 1964-ben segítséget kellett kérnie a dőlés megelőzése érdekében. Egy nemzetközi csapatot állítottak össze mérnökökből, történészekből, matematikusokból. Húsz évnyi komoly kutatás után 1990-ben elzárták a tornyot a turisták elől, a harangokat elszállították, a környékbeli házakat kiürítették. Tíz évnyi restaurációnak köszönhető, hogy 2001. decemberében ismét megnyílt a látogatók számára, akkor úgy értékelték, hogy a torony további 300 évig várhatóan stabil marad. 

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Fonyód Bélatelep Önkormányzat Csónakkikötő

A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a Bélatelep Önkormányzat... Tovább

Étterem Budapesten

Egy különleges éttermet keresel a főváros szívében? A Városliget Café & Restaurant... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 183

Átlagos értékelés: 5.0

érdekességek