Ezért nem homokos a magyar tenger partja, avagy ezért nem homokosak a balatoni strandok

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Ezért nem homokos a magyar tenger partja, avagy ezért nem homokosak a balatoni strandok

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezért nem homokos a magyar tenger partja, avagy ezért nem homokosak a balatoni strandok


2023/12/31

Forrás: Kép Fortepan - Adományozó: Kriss Géza

A Balatont sokszor csak magyar tengerként emlegetjük. Hazánknak sajnos nincsen saját tengerpartja, de a hatalmas kiterjedésű tavunk, a Balaton némiképpen kárpótol ezért a veszteségért. Hűsítő víz, napsütés, vitorlások, hajók, napernyők, strand hangulat, minden, ami kell, vagy mégsem? Némiképpen azért lehet egy kis hiányérzetünk, ugyanis hiányzik a homok! De miért nem homokos a Balaton partja?

Ezért nem homokos a Balaton partja

A Balaton nem tenger

A legkézenfekvőbb magyarázat erre, hogy elsősorban azért, mert a Balaton mégis csak egy édesvizű tó, nem pedig tenger. De ha ennél kicsit részletesebb választ vársz, akkor sem kell csalódnod, mert utánajártunk mindennek ezzel kapcsolatban. Nekünk sem a kedvencünk, hogy csak lépcsőkön lehet bejutni a tóba, nincsen homok, helyette csak betonfalak, de nem dísznek vannak ott, hanem bizony fontos funkciót látnak el. Teljesen érthető, hogy benned is felmerült a kérdés, hogy vajon miért nem olyan a Balaton partja, mint más természetes vizeké, miért kellenek a helyenként veszélyes lépcsők minden strandra, és a csúnya falak? A válasz egyszerű: ha nem lennének a partvédőművek, akkor pár évtizeden belül a Balaton jóformán elveszítené a tó jellegét!

 

A Balatont a természet formálja

A Balaton egy természetes tó, és nem meglepő, hogy a természet formálja, a baj csak az, hogy nem kicsit. A Balaton a legtöbb helyen homokos, löszös, amit a szelek által mozgatott víz folyamatosan a tóba mos. Még annak idején, mikor a tó körüli védrendszer építésének a kérdése először felmerült, megvizsgálták a helyzetet, és kiderült, hogy 100 év alatt egy egész házsornyi terület víz alá került a ennek köszönhetően. A déli parton az iszaposodás következtében nagyjából 1,5 méternyi területet kebelezett be a magyar tenger évente. Ez pedig nemcsak azért hat negatívan, mert csökken a part menti terület, hanem a tó mélysége is csökken értelemszerűen ennek következtében. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a déli part, amit ez a folyamat jobban érintett, a part mentén sokkal sekélyebb.

 

Védőművek építése

Ennek ellensúlyozására találták ki a védőművek megépítésé. Bár már a második világháború előtt is megkezdték az építési munkálatokat, igazán csak ezután indultak meg az áttörő változások, hiszen ekkor jöttek rá, hogy a Balaton lesz Magyarország legfontosabb exportcikke. Persze a munkálatok közel sem haladtak gördülékenyen, és gyorsan, de szép lassal szakaszonként meg-meg épült a fal a Balaton körül, ami végsősoron hasznosnak és kifizetődőnek bizonyult, csak a homokos partokról kell lemondanunk miatta. Gyorsította a folyamatot, ha éppen egy hotelt kellett megvédeni, vagy ha a teleküzérek besegítettek a költségekbe.
 


Balaton érdekesség hírKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Romantikus étterem a Városligetben

Romantikus étterem a Városligetben? Bemutatjuk a legjobbat! Egy igazán csodálatos környezetben...

Csonkarudas vitorlázat, gaffos vitorla

Kezdetben nem tudtak elég magas árbocot készíteni, ezért felhúztak rá egy villás rudat,...

Pünkösdi Regatta

Pünkösdi Regatta A Pünkösdi Regatta egy nagyhajós vitorlás túraverseny. Minden évben...

Lazy Jack

 A nagyvitorla bumra szerelt zippzáros zsákja.

Alsóörs - Vitorlás SC

Alsóörs - Vitorlás SC kikötő - tudnivalók: Az alsóörsi Vitorlás SC kikötője a tó...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.