4 menő dolog, amit a vitorlázásból meg lehet tanulni, az élmények szerzése mellett- a vitorlázás 4 előnye

Kövess minket facebookon!
Főoldal > 4 menő dolog, amit a vitorlázásból meg lehet tanulni, az élmények szerzése mellett

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

4 menő dolog, amit a vitorlázásból meg lehet tanulni, az élmények szerzése mellett


2020/09/18
VN

A vitorlázás sokak szerint nem sport, csak egy úri szórakozás. De, aki vitorlázik jól tudja, hogy a vitorlázás nemcsak a fedélzeten való napozásból, és a koktélok szürcsöléséből áll, aki valóban kicsit is komolyabban veszi a vitorlázást, az sokat fejlődhet, sokat tanulhat. Mutatunk is 4 szuper dolgot, amiben könnyedén fejlődhetsz szinte észrevétlenül miközben vitorlás kalandokon mész át.

4 dolog, amit a vitorlázásból lehet megtanulni

#1: Megtanulod látni a szelet

Látni a szelet, kicsit misztikusan hangzik, mint valami ötödik érzék, valójában csak egy kiélesedett megfigyelő készség, ami igen hasznos vitorlázás során, és azon kívül is. De mit is jelent ez pontosan? Egy pillantást vetsz az égre, és abból, hogy gyorsan megállapítod milyen gyorsan, és melyik irányba haladnak a felhők, már tudod is milyen szél fúj, milyen erősséggel? Már a legapróbb szellőt is megérzed a bőrödön? Bár a vitorlásokon jellemzően megannyi műszer működik a szél irányának, erősségének jelzésére, amik nagyon hasznosak, az emberben is kialakul egy képesség, hogy jobban odafigyeljen a természet jelzéseire.

 

#2: Ráérzel a tökéletes csapatmunkára

Csapatban működni nem mindig egyszerű, pedig a mai komplex világunkban szükség van a jó csapatmunkára, hiszen egyetlen személy tudása, ideje, energiája, kapacitása már nem elegendő egy-egy probléma teljeskörű megoldására, ahogyan egy kicsivel komolyabb vitorlást sem lehet irányítani egyedül. Egy vitorlás tökéletes hely arra, hogy megtanulj csapatban dolgozni, hiszen itt tényleg harmonikusan, világosan kommunikálva kell együtt dolgozni, ahhoz, hogy minden zökkenőmentesen alakuljon. 

 

#3: Stratégiai gondolkodásmódod fejlődik

Egy másik nagyon hasznos kompetencia a mai világban a stratégiai gondolkodás, egy vezetőnek elengedhetetlen például, hogy a kisujjában legyen ez a dolog. A vitorlázás pedig erre is remekül megtanít. Hogy hogyan? Aki vitorlázott már valaha, az jól tudja, hogy a vitorlázás valójában egy nagy stratégiai játszma, a nagy vitorlásversenyek sorsa is gyakran a megfelelő stratégia kiválasztásánál dől el. Értelmezni kell a víz jeleit, megfelelő útvonalat választani, ami persze a szél, és az időjárási viszonyok függvénye, megfelelően kell koordinálni a csapatot, tudni kell mikor kell kérdezni, vagy visszajelezni, mikor hozhatsz önálló döntést, és mikor kell kikérned a csapat véleményét. Illetve a problémamegoldás terén is fejlődhetsz, mert bizony egy-egy vitorlás túra részén nem kevés nem várt fordulattal, eseménnyel kell szembenézni.

 

#4: Muszáj alkalmazkodnod a körülményekhez

Vitorlázás közben bizony nem mindig süt a nap százágra, ahogyan azt sokan gondolják, a szélsőséges körülményekhez is meg kell tanulni alkalmazkodni. Jöjjön eső, vagy szélvihar egy idő után nemcsak, hogy alkalmazkodni fogsz, hanem szintté eggyé válsz az elemekkel. 
 


érdekesség sport vitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Közbeszerzési referens

A közbeszerzési referens egy olyan szakma, melyre egyre nagyobb az igénye a cégeknek, hisz a...

Lümmel

Lümmel - az árbocot és a bumot összekötõ szerkezet

Bumvilla

Bumvilla – a bum alátámasztására szolgáló összecsukható favilla

Sloop vitorlás

            ...

Gerenda

A gerenda a vihart hozó kékeslilás, sötét, egyenes vonalú felhőképződmény. A gerenda...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.