Ezzel tölti a könyvelőd a napját!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Mivel foglalkozik a könyvelőd?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Mivel foglalkozik a könyvelőd?


2018/02/28
CZs

Kétféle ember létezik. Az egyik szereti pontosan ismerni a folyamatokat, átlátni a különféle lényeges, és kevésbé lényeges pontokat a könyvelő munkája során, a másik arra utazik, hogy a szükséges dokumentumok biztosításán kívül ne kelljen törődnie a könyvelés bonyolult, az átlagember számára aligha érthető részleteivel.

Ezzel foglalkozik a könyvelőd nap mint nap

Hogy tud egy könyvelő jól dolgozni?

Ahhoz, hogy egy könyvelő megfelelően, alaposan végezhesse a munkáját anélkül, hogy valamilyen komoly galibát okozna, természetesen nagy szakmai tudásra és naprakész ismeretekre van szüksége, a jogszabályok változásából adódóan nem árt, ha olykor végighallgat egy-egy továbbképzést. Ha felelősségbiztosítással is rendelkezik, az hab a tortán, hiszen így valamiféle garanciát vállal arra, hogy az általa végzett munka valóban minőségi. 

 

Hiába tudja fejből a vonatkozó jogszabályok minden pontját, hiába iszik napi 5 csésze kávét a precíz munkavégzés érdekében, ha nem biztosítjuk számára a szükséges dokumentumokat. Természetesen nem a határidők lejárta után 3 nappal, hanem még időben! Bár a könyvelés valójában a már megtörtént gazdasági eseményeket rögzíti, azért a határidőket érdemes szem előtt tartani, már csak a saját érdekünkben is. Vagyis rajtunk is áll vagy bukik a könyvelőnk munkájának eredményessége.

 

Alapvető feladatok, amit a könyvelőd ellát

Ahogy a legtöbb esetben, úgy a könyvelő is a megbízójával kötött szerződés alapján végzi feladatait.  Jobb esetben a könyvelőd rögzíti a számlákat és bizonylatokat, a legjobb esetben úgy, ahogy azt a törvény előírja. Ellenőrzi a tőled kapott számlákat, hogy azok biztosan megfeleljenek a hatályos törvényeknek, elkészíti és beküldi a szükséges bevallásokat, vagyis adatot szolgáltat a hatóságok felé. Biztosan kértél már tőle különböző kimutatásokat, hát azokat is elkészíti számodra. Éves beszámolót készít, tájékoztatja a vállalkozás vezetőjét a rá vonatkozó, könyveléssel és adózással kapcsolatos törvényi változásokról, és azokat figyelembe véve végzi tovább feladatait. Az egyik, ha nem a legfontosabb feladata figyelmeztetni a cég vagy vállalkozás vezetőjét arról, ha valami nem a jogszabályoknak megfelelően történik, valamint bérszámfejtést is végez, ha a szerződése azt magában foglalja.

 

A könyvelés sokkal többet jelent a papírok tologatásánál, felelősségteljes munka, ami komoly odafigyelést igényel. Éppen ezért a könyvelő megválasztásakor is érdemes kellő körültekintéssel eljárni, hiszen számunkra sem mindegy, hogy kinek a kezébe adjuk ügyeinket. A szakmai tudás és tapasztalat tehát alapvető, érdemes ellenőrizni a referenciákat, a megfelelő szakképesítések, és a felelősségbiztosítás meglétét. 

 

Mi az, amit ne várj el a könyvelődtől? 

Első sorban azt, amit a szerződése nem tartalmaz, valamint az előző könyvelőd által elkövetett hibákért való felelősségvállalást sem. Ha a pénzügyi év közepén váltasz könyvelőt, esetleg könyveltesd vele újra a tárgyévet, így nem érhet meglepetés. Természetesen nem feladata a partnereiddel való kapcsolattartás, vagy a velük kötött szerződések elkészítése, esetleg felülvizsgálata. Nem ő kezeli a házipénztárt, és a banki átutalások határidejének betartását sem. 

 

Rögzíts mindent a szerződésben

A könyvelővel kötött szerződést aztán tényleg érdemes alaposan átgondolni. Pusztán azért, mert – érthető módon – soha nem fogod tudni számonkérni rajta azokat a feladatokat, amiket a szerződésben nem rögzítettetek. A rögzített feltételekhez azonban neked is tartanod kell magad, vagyis nem engedheted meg magadnak, hogy késel a leadandó dokumentumokkal, könyvelendő bizonylatokkal. 


érdekességKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Log

Log - hajósebességet mérõ müszer

Akác

Azt mindenki tudja, hogy az illatos akácvirás és a belőle nyert méz milyen hasznos, ugyanakkor...

Közbeszerzési referens

A közbeszerzési referens egy olyan szakma, melyre egyre nagyobb az igénye a cégeknek, hisz a...

Dűznihatás

A dűznihatás jelentése réshatás, a levegő felgyorsulása a nagyvitorla és az orrvitorla között.

Sloop vitorlázat

A legelterjedtebb egyárbocos vitorlázat: nagyvitorla (gross) és orrvitorla (fock).
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.